direct naar inhoud van 3.4 Archeologie, cultuurhistorie en monumenten
Plan: Bestemmingsplan Boeldershoek 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0012-0302

3.4 Archeologie, cultuurhistorie en monumenten

Het Europese Verdrag van Malta (1992) beoogt het cultureel erfgoed dat zich in de bodem bevindt te behouden. Het verdrag dwingt alle ondertekenaars (waaronder Nederland) om archeologische belangen in een vroegtijdig stadium mee te wegen in de besluitvorming rond ruimtelijke planvorming. Het Verdrag van Malta is inmiddels geïmplementeerd in Nederlandse wetgeving in de Wet archeologische monumentenzorg (herziening Monumentenwet).

Op de Archeologische verwachtingskaarten van de gemeenten Enschede en Hengelo is het plangebied aangeduid als een terrein met een lage en middelhoge indicatieve archeologische (verwachtings)waarde. Voor terreinen waar een middelhoge of hoge archeologische verwachtingswaarde geldt, dient in beginsel archeologisch onderzoek uitgevoerd te worden, voordat ontwikkelingen (waarbij bodemverstoring plaatsvindt) mogelijk zijn.

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0012-0302_0005.png"

Afbeelding 3.2 Archeologische verwachtingskaart gemeente Enschede

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0012-0302_0006.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0012-0302_0007.jpg"

Afbeelding 3.3 Archeologische verwachtingskaart gemeente Hengelo

Voor een gedeelte van de Boeldershoek is reeds een ontgrondingsvergunning afgegeven en een gedeelte van de Boeldershoek is reeds vergraven. Indien er al sprake is van archeologische waarden in de bodem dan hebben daar de verstoringen reeds plaatsgevonden. Daarnaast geldt dat onderhavig bestemmingsplan niet specifiek voorziet in concrete bouwplannen.

Op basis van de Wet op de archeologische monumentenzorg geldt een zogenaamde signalerings- en zorgplicht ten aanzien van archeologische waarden in de bodem. Ter vervulling van deze plicht zullen Twence en de gemeente Enschede, respectievelijk Hengelo, in overleg treden over deze wijze van omgang met eventuele archeologische waarden in de bodem bij concrete ontwikkelingen op de Boeldershoek. Vooralsnog wordt in de regels die nieuwe gebouwen mogelijk maken, de eis opgenomen dat (eventueel aanwezige) archeologische waarden niet onevenredig mogen worden aangetast.

Cultuurhistorische waarden en monumenten

In het plangebied zijn geen cultuurhistorische waarden of monumenten aanwezig. Het ten oosten van de Boeldershoek gelegen gebied, rond het buurtschap Twekkelo, maakt deel uit van een grotere landgoederenzone ten zuiden van Borne en Hengelo en zuidwestelijk van Enschede (waaronder landgoed Twickel). Het gebied kent daardoor veel elementen van cultuurhistorische waarde, zoals houtwallen. Ook bevat dat gebied enkele monumenten. Omdat dit bestemmingsplan hoofdzakelijk consoliderend van aard is en er veel aandacht besteed is aan de landschappelijke inpassing zijn gevolgen voor cultuurhistorische waarden en monumenten niet te verwachten.