direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
Plan: Bestemmingsplan Boeldershoek 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0012-0302

1.1 Aanleiding

De afvalverwerkingslocatie Boeldershoek is door de gezamenlijke Twentse gemeenten in de jaren 80 van de vorige eeuw opgericht als stortlocatie van afvalstoffen. In de jaren 90 daarna is op basis van het eerste Landelijke Afvalbeheersplan (LAP) een beleid ingezet om te voorkomen dat afvalstoffen ontstaan (preventie), of indien deze toch ontstaan zo nuttig mogelijk toe te passen. In 1994 is de composteringsinstallatie gebouwd, waar onder meer GFT-afval uit huishoudens wordt omgezet in compost. In 1997 is de afvalverbrandingsinstallatie AviTwente B.V. in bedrijf genomen om het huishoudelijk brandbaar afval te verwerken, waarbij de vrijkomende energie wordt ingezet voor de productie van elektriciteit.

Om adequaat te kunnen reageren op dynamische ontwikkelingen op het terrein van de afvalverwerking is op 1 januari 2001 Twence B.V. opgericht door een fusie van de geprivatiseerde sector milieu van Regio Twente en AviTwente B.V.. Na de oprichting zijn diverse initiatieven gestart om afval op een hoogwaardiger manier toe te passen. Dit heeft ondermeer geleid tot de bouw van een afvalscheidingsinstallatie die in 2002 in bedrijf is genomen, een biomassa elektriciteitscentrale (BEC) die in 2007 in bedrijf is genomen en een derde afvalverbrandingslijn die in 2009 opgeleverd is. Om de bouw van een vergistingsinstallatie te kunnen realiseren is een separate bestemmingsplanherziening gevoerd. Middels een vrijstellingsprocedure ex artikel 19.1 (oude Wet op de Ruimtelijke Ordening; WRO) is de ontwikkeling van een Milieupark op de Kop van de Boeldershoek in de gemeente Hengelo mogelijk gemaakt. Tevens wordt er gewerkt aan het kunnen leveren van energie in de vorm van stoom aan AkzoNobel te Hengelo en warmte aan het stadsverwarmingsnetwerk Marssteden te Enschede.

Door deze bovengenoemde ontwikkelingen heeft Twence zich ontwikkeld van een bedrijf waar afval werd verwerkt tot een bedrijf waar afval gezien wordt als grondstof, die hoogwaardig kan worden toegepast voor de productie van secundaire grond- en bouwstoffen en energie. Twence kan op dit moment worden aangemerkt als een duurzaam afval- en energiebedrijf.

In 2004 is een ontwikkelingsvisie opgesteld door Twence voor het terrein Boeldershoek. Het college van de gemeente Enschede heeft voor wat betreft het grondgebied van de gemeente Enschede met de uitgangspunten van de ontwikkelingsvisie ingestemd. Ook de gemeente Hengelo heeft positief op de Ontwikkelingsvisie Boeldershoek gereageerd, daarbij is vastgesteld dat de visie kan dienen voor de verdere planvorming voor het daarin begrepen gebied en de vertaling daarvan in een nieuw bestemmingsplan.

De nieuwe hoogwaardige functie van Twence vraagt om een nieuw bestemmingsplan dat niet alleen aansluit op afvalverwerking, maar ook op de productie van secundaire grond- en bouwstoffen en energie. Met het voorliggende bestemmingsplan wordt een passend planologisch kader geboden voor de bedrijfsvoering van Twence. Een actualisering van het geldende bestemmingsplan 'Boeldershoek 1992, eerste partiƫle herziening' is tevens noodzakelijk, omdat het plan ouder is dan 10 jaren.

In opdracht van Twence heeft Royal Haskoning onderliggend bestemmingsplan opgesteld. Voor het bepalen van de beschikbare ruimte voor ontwikkeling van bedrijfsactiviteiten op de Boeldershoek is 'van buiten naar binnen' geredeneerd. Dit wil zeggen dat de te beschermen belangen in de omgeving van het plangebied het uitgangspunt vormen voor de juridische vormgeving van het bestemmingsplan. Het 'van buiten naar binnen'-principe betekent overigens niet dat het plan zal leiden tot belangrijke nieuwe ontwikkelingen. Hiervoor dient immers een m.e.r. uitgevoerd te worden. Het is niet mogelijk een m.e.r. uit te voeren omdat nog niet bekend is wat de ontwikkelingen zijn.

Het bestemmingsplan Boeldershoek is gelegen in de gemeenten Enschede en Hengelo. Onderliggend bestemmingsplan is in nauw overleg tussen Twence en beide gemeenten tot stand gekomen. Beide bestemmingsplannen worden afzonderlijk van elkaar vastgesteld. Elk plan kent zijn eigen regels en verbeelding. De toelichting is als integraal document opgesteld en is in beide plannen eenduidig om recht te doen aan de samenhang van beide plannen.