direct naar inhoud van 2.8 Water
Plan: Bedrijventerrein Twentekanaal
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0009-0301

2.8 Water

2.8.1 Grondwater

Hengelo ligt in een gebied dat van nature is aan te merken als een nat (kwel) gebied. Onder de invloed van stuwwallen stroomt het grondwater eerst in een westelijke richting en wordt later in noordelijke richting afgebogen. Het opkwellende water stroomde vroeger af in noordelijke richting via de Woolderbinnenbeek en de Bornse beek. Grootschalige wateronttrekkingen ten behoeve van de industrie en de drinkwatervoorzieningen hebben er toe geleid dat tijdens de industriële revolutie de grondwaterstand aanzienlijk werd verlaagd. Toen in de loop van de jaren 70 van de vorige eeuw steeds meer onttrekkingen werden opgeheven steeg de grondwaterstand, met als gevolg (grond)wateroverlast in woonwijken en industriegebieden. Binnen het plangebied zijn overigens geen gebieden gelegen die te kampen hebben met grondwateroverlast.

2.8.2 Oppervlaktewater

Om het hoofd te bieden aan de overstromingen werden nieuwe watergangen gegraven, de Koppel- en de Omloopleiding. De Omloopleiding, die aan de noordzijde de begrenzing vormt van het bedrijventerrein Twentekanaal, voert onder andere het water uit Enschede af. De Omloopleiding eindigt in de Woolderbinnenbeek. Een klein deel van het water wordt vooraf via een verdeelwerk via de binnenstad door de Berflobeek afgevoerd. Door het nieuwe stelsel verloren de beken voor een belangrijk deel hun waterdoorvoerende functie. In de loop van de tijd werden stukken beek gedicht, overkluisd of verdwenen achter bebouwing of beplanting. Er komt nu voornamelijk stedelijk water in de stadsbeken, waardoor de beken te weinig gevoed worden. Hierdoor staan beken langer droog dan van nature gebruikelijk is. De Berflobeek (gelegen in het uiterste noordoosten van het plangebied) is hierop een uitzondering, deze wordt gevoed met het effluent van de Rioolwaterzuivering van Enschede.

Ten zuiden van het Twentekanaal stromen de Schoolbeek, Strootbeek en Nieuwe Oelerbeek door het bedrijventerrein. Al deze beken voeren het water -evenals de Zandboersleiding- af naar het Twentekanaal. De Nieuwe Oelerbeek is een aftakking van de Oelerbeek die het Twentekanaal ten westen kruist.

Voorheen speelde het kanaal ook een belangrijke rol bij de drinkwatervoorziening van Enschede en voor afwatering van de regio. Voor de afwatering van alle beken die op het kanaal uitmonden zijn bij de gemalen van Delden en Eefde aflaatwerken ingericht. In Hengelo wordt eventueel wateroverschot op het bovenpand van het kanaal via de sluis afgevoerd. In totaal kan het kanaal 190.000 liter per seconde afvoeren.

De inrichting van het plangebied en de wijze waarop beken en waterlopen zijn ingepast kent een hoge mate van functionaliteit. De beken zijn genormaliseerd en waar mogelijk gekoppeld aan weg infrastructuur of kavelgrenzen. Op een aantal plaatsen is oppervlaktewater aanwezig in de vorm van retentievijvers.

Momenteel speelt de herinrichting van de Berflobeek. De Berflobeek wordt natuurvriendelijk ingericht, krijgt meer ruimte en wordt meer zichtbaar in de omgeving. Een gedeelte van het tracé waarop de herinrichting van de Berflobeek betrekking heeft valt binnen het plangebied.

2.8.3 Riolering

Het plangebied is grotendeels voorzien van een gescheiden rioolstelsel.

In het oostelijk deel van het deelgebied Twentekanaal Noord is sprake van een gemengd stelsel. Het gemengde rioolstelsel kende in het verleden grote hydraulische knelpunten bij zware neerslag in de vorm van water op straat en riooloverstorten. Door de aanleg van bergbezinkbassins zijn deze knelpunten gedeeltelijk verholpen. Het afkoppelen van hemelwater wordt in gebieden met een gemengd stelsel gezien als een belangrijke maatregel om wateroverlast tegen te gaan. Rond het gebied Binnenhavenstraat worden mogelijkheden gezien voor afkoppelen.

Het deelgebied Zeggershoek, alsmede het gebied nabij de Aquamarijnstraat (Twentekanaal Zuid) hebben een verbeterd gescheiden rioolstelsel. Ook bij gescheiden stelsels treden problemen op. Er kunnen ongewenste situaties optreden als gevolg van afstromend hemelwater van vervuilde oppervlakken en in de tweede plaats door (on)bedoelde lozingen van milieuvervuilende stoffen via het hemelwaterriool.