direct naar inhoud van 3.3 Stedenbouwkundig plan
Plan: Backenhagenlaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0004-0301

3.3 Stedenbouwkundig plan

De opgave voor dit project moet bestaan uit het ondersteunen en het verder onderzoeken naar een degelijke collectieve kwaliteit. De architectuur en de open ruimte zullen samen ontworpen worden, het moet als het ware een eenheid vormen. De interactie tussen gebouw en de open ruimte zijn aanleiding om dit project een eigen karakter in zijn omgeving te geven.

Het stedenbouwkundig plan voor het nieuwbouwproject Backenhagenlaan gebruikt de bestaande ruimtelijke karakteristieken als uitgangspunt. Het voorstel voorziet de mogelijkheid om enerzijds de wooneenheden eventueel vanuit het binnengebied te ontsluiten en anderszijds het groene landschap als een continue over de gehele locatie te beschouwen.

Het voorstel bestaat uit drie gebouwen die volumetrisch een configuratie vormen met het stenen binnengebied. Rondom zijn een drietal wooneenheden gelegen, die de typlogie ontlenen aan de bestaande verkaveling, namelijk een stempelstructuur. Deze stempels zullen een eenheid vormen, maar kunnen tegelijk ook onderdeel van de gehele verkaveling zijn. Met andere woorden, de verschillende bouwmassa's zijn proportioneel in verhouding met elkaar en hun context. Deze juiste verhouding geven een bijzondere kwaliteit aan de tussenruimte, die voor de openbare ruimte als meerwaarde zullen werken. De cluster van gebouwen heeft de mogelijkheid om vanaf het stenen binnengebied te worden ontsloten. Dit model zal de ruimtelijke kwaliteiten tussen de verschillende wooneenheden ondersteunen en kan een interessante interactie met de omliggende open ruimte ontwikkelen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0004-0301_0005.png"

Figuur 3.2 Gestapelde woningen Backenhagenlaan

Architectuur:

Wat betreft de architectonische expressie wordt er gestreefd naar een zekere coherentie. Een beeld dat tegelijkertijd eigentijds en tijdloos is en gevoelsmatig bij de locatie gaat horen. De ambtitie van dit project ligt in het vormen van een actueel beeld en als herkennigspunt voor zijn bewoners en omwonenden.

De nieuwe gebouwen verkrijgen een eigen autonomie, een reflectie en getuigenis van zijn tijd. Op deze wijze laat het de andere gebouwen ongemoeid. Het staat er naast en samen met de andere. De uitstraling zal zich daarenboven niet enkel langs de buitenzijde tonen, maar is tevens aanwezig in het interieur. De hoogte van de gebouwen is op elkaar afgestemt. Een voldoende hoogte ten opzichte van het ruime profiel, die een goede maat en verhouding aan het gebied geven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0004-0301_0006.png"

Figuur 3.3 De 5 patiowoningen Backenhagenlaan

De verkaveling met zijn programmatische diversiteit heeft de grootste aandeel in de definitie van de korrel, de stempels in het stedelijke weefsel. Zo is het appartementengebouw, de rijwoningen en de patiowoningen elk een korrel. In overeenstemming met de weefsel van deze naoorlogse wijk behoudt het zijn transparantie en doordoorwaadbaarheid. Al zo zal deze nieuwe ontwikkeling onlosmakend onderdeel worden van de (omgeving van de) Backenhagenlaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0004-0301_0007.png"

Figuur 3.4 De 8 rijwoningen Backenhagenlaan