direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
Plan: "Wijziging Leemkampweg 3 Marle"
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0163.WPBULEEMKAMPWEG3-VG01

1.1 Aanleiding

De familie Veurink is woonachtig aan de Leemkampweg 3 te Marle, gemeente Hellendoorn. Op het erf bevindt zich 863 m2 aan voormalige, agrarische bedrijfsgebouwen. Het agrarische bedrijf is niet meer in werking, waardoor de gebouwen geen vervolgfunctie meer hebben en met toepassing van de Rood voor rood regeling gesloopt kunnen worden.

Om de sloopkosten, de waarde van de bedrijfsgebouwen en de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit te compenseren, wordt zoals gezegd gebruik gemaakt van de Rood voor Rood-regeling. De Rood voor Rood-regeling is een middel om de vrijgekomen landschapontsierende agrarische bebouwing te slopen en een nieuwe bouwkavel te realiseren. Een harde eis die vanuit de Rood voor Rood-regeling wordt gesteld, is sloop van tenminste 850 m2 landschapontsierende bebouwing en investeren in de ruimtelijk kwaliteit. Met het slopen van in totaal 863 m2 landschapontsierende agrarische bedrijfsgebouwen, de bouw van een compensatiewoning op de slooplocatie in samenhang met een ruimtelijk kwaliteitsplan wordt de ruimtelijke kwaliteit ter plaatse aanzienlijk verbeterd. Hiermee wordt voldaan aan de uitgangspunten van de Rood voor rood regeling.

De gronden rondom het huidige agrarische bouwvlak liggen op een bijzondere locatie en zijn begrensd door de Ecologische Hoofdstructuur. De gronden grenzen aan de loop van de Regge. Zowel het waterschap Regge en Dinkel als de gemeente Hellendoorn hebben uiteenlopende doelstellingen geformuleerd voor dit gebied. Deze omliggende gronden worden omgevormd en ingericht als natuur. De voorgestane ontwikkeling komt ook tegemoet aan de doelstellingen van het waterschap en de gemeente.

Voor de realisatie van het plan kan de wijzigingsbevoegdheid in vigerend bestemmingsplan "Buitengebied 2009" toegepast worden. In voorliggend wijzigingsplan zal worden aangetoond dat het gewenste plan vanuit ruimtelijk en planologisch oogpunt verantwoord is. In dit wijzigingsplan is rekening gehouden met onder meer:

  • Nota's en visies op rijks, provinciaal en gemeentelijk niveau;
  • De nieuwe eisen ten aanzien van de vormgeving van het plan; hierbij wordt gedoeld op de gestandaardiseerde regels en een digitale verbeelding, gebaseerd op objectgerichte vlakken en voorzien van een codering zoals omschreven in het Informatiemodel Ruimtelijke Ordening (IMRO);
  • de inwerkingtreding van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

Opgemerkt wordt dat het juridisch bindende gedeelte van dit bestemmingsplan enkel betrekking heeft op de wijziging van het voormalig agrarische bouwvlak naar de bestemming "Wonen". Echter, het integrale plan van initiatiefnemer omvat meer dan alleen de sloop van landschapontsierende schuren en de bouw van een compensatiewoning. De omliggende gronden worden omgevormd en ingericht als natuur, op voorwaarde dat provinciale subsidie wordt verleend. Het eventueel bestemmen van deze gronden tot 'Natuur' zal later gebeuren in een separate procedure. Om een goed en compleet beeld te krijgen van het gehele plan, wordt waar nodig ook aandacht besteed aan de voorgenoemde omvorming en inrichting van de omliggende gronden.