direct naar inhoud van 4.3 Natuur, landschap en archeologie
Plan: Buitengebied 2009, herziening Luttenbergerweg 37
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0163.BPBULUTTENBWG37-VG01

4.3 Natuur, landschap en archeologie

Natuurwaarden

Bij ruimtelijke planvorming moet aandacht worden besteed aan de natuurwetgeving. Bij de natuurwetgeving kan een tweedeling worden gemaakt in soort- en gebiedsbescherming. Soortbescherming vindt plaats via de Flora- en faunawet, de gebiedsbescherming gebeurt via de Natuurbeschermingswet 1998.

Soortbescherming

Sinds 1 april 2002 regelt de Flora- en faunawet de bescherming van in het wild voorkomende inheemse planten en dieren (beschermde flora- en faunasoorten). Ruimtelijke ontwikkelingen kunnen tot gevolg hebben dat beschermde soorten in het geding komen. Indien dergelijke soorten aanwezig zijn en door de voorgenomen ruimtelijke ontwikkeling bedreigd worden, moet een ontheffing aangevraagd worden.

In deze situatie is uitsluitend sprake van interne verbouwingen van de voormalige pluimveestallen op het perceel Luttenbergerweg 37. Er verdwijnt geen beplanting. Omdat in de stallen beschermde vogelsoorten of vleermuizen aanwezig kunnen zijn, zal in het kader van de omgevingsvergunningaanvraag voor het bouwen een quickscan natuurtoets aan de gemeente worden voorgelegd.

Gebiedsbescherming

In de Natuurbeschermingswet 1998 is de bescherming geregeld van Natura 2000-gebieden en Beschermde Natuurmonumenten. De Nota Ruimte richt zich onder meer op het behoud, de herstel en ontwikkeling van wezenlijke natuurlijke kenmerken en waarden. Vanuit deze doelstelling is onder meer de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), ganzenfoerageergebied en weidevogelgebied aangewezen. Door de provincies is een beleidskader opgesteld met de spelregels die gelden bij ingrepen binnen de EHS. Binnen de EHS geldt de zogenaamde "nee, tenzij"-benadering.

Op ongeveer 2 kilometer afstand is sprake van Natura 2000-gebied de Sallandse Heuvelrug. Het plangebied ligt op ongeveer 1 kilometer afstand van de EHS. Gelet op het gegeven dat het enkel gaat om een interne verbouwing op een bestaand erf, mag aangenomen worden dat met de functiewijziging de wezenlijke kenmerken dan wel waarden van het EHS-gebied niet worden aangetast. Ook mag aangenomen worden dat de functiewijziging geen significante gevolgen heeft voor het Natura 2000-gebied.

Landschapswaarden

In de Omgevingsvisie Overijssel maakt het perceel Luttenbergerweg 37 deel uit van het jonge heide- en broekontginningslandschap. De dragende lineaire structuren van lanen, bosstroken en waterlopen en ontginningslinten met erven en de kenmerkende grote ruimtematen bepalen het beeld van dit landschapstype. Het perceel Luttenbergerweg 37 ligt in de nabijheid van een waterloop. Het erf is omgeven door beplanting.

Archeologische waarden

Bij het opstellen en uitvoeren van ruimtelijke plannen dient rekening te worden gehouden met zowel de bekende als de te verwachten archeologische waarden.

Het plangebied en de directe omgeving maakt geen deel uit van een bekend archeologisch waardevol terrein. Op de Indicatieve Kaart Archeologische waarden maakt het plangebied deel uit van een gebied met een lage archeologische verwachtingswaarde. Mede gelet op het feit dat er met dit plan niet wordt gebouwd (puur interne verbouwingen), is een nader archeologisch onderzoek niet noodzakelijk.