direct naar inhoud van 2.2 Beoogde ontwikkeling
Plan: Buitengebied 2009, herziening Luttenbergerweg 37
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0163.BPBULUTTENBWG37-VG01

2.2 Beoogde ontwikkeling

De Stichting USVA en USVA B.V. zijn voornemens zich te vestigen op de locatie Luttenbergerweg 37 te Haarle. USVA is momenteel gevestigd aan de Sangeldijk 16 te Holten.

Bedrijfsvoering USVA

Op locatie Sangeldijk 16 te Holten is een unieke bedrijfsvoering ontstaan met twee aspecten. Enerzijds is de bedrijfsvoering gericht op het bieden van zorg en begeleiding in brede zin aan mensen met een beperking. Daarnaast is er een hoogwaardige assemblageafdeling, die zich richt op vervoersmiddelen voor mensen met een beperking.

De Stichting USVA heeft als doelstelling het voorwaardenscheppen om mensen met een beperking zelfstandig te laten functioneren en ze geestelijk en lichamelijk in balans te brengen. Het zelfstandig functioneren stimuleert USVA door de mensen (cliënten) werkzaamheden aan te bieden op de boerderij. Stichting USVA biedt begeleiding en ondersteuning, maar de mens (cliënt) geeft daar zelf richting en invulling aan. Dit betekent onder andere dat het type activiteit dat op de boerderij plaatsvindt afhankelijk is van de mensen die zich bij Stichting USVA aanmelden. Waar liggen hun interesses en wat kunnen de mensen? Over het algemeen is het wel zo dat het altijd gaat om ambachtelijke werkzaamheden.

USVA B.V. heeft als doelstelling om samen met de medewerkers (met een beperking) vervoersmiddelen te assembleren. Het gaat dan over het algemeen om driewiel-ligfietsen, handbikes en producten die daar mee samenhangen. Waar het om gaat is om de mens die niet mobiel is, weer mobiel te maken, zodat men geheel zelfstandig weer activiteiten kan ondernemen.

De bedrijfsvoering tussen de stichting en de B.V. lopen sterk in elkaar over. Een cliënt komt binnen op basis van een zorgbehoefte. Vergoedingen komen uit PGB's (persoonsgebonden budgetten), Zorg in Natura en arbeidsreïntegratievergoedingen. Er wordt mensgerichte zorg geleverd. Op de boerderij, bijvoorbeeld door het bezig zijn met dieren, wordt gewerkt aan een verbetering van het functioneren van de cliënt. Daar waar nodig en mogelijk wordt de cliënt activiteiten aangeboden binnen het totaal aan activiteiten op de boerderij.

Luttenbergerweg 37 als tweede locatie

De huidige locatie aan de Sangeldijk 16 in Holten is op dit moment te klein voor USVA. De zorgvraag is toegenomen. Het bedrijfsonderdeel assemblage loopt goed. Verwacht wordt dat de komende jaren 20 tot 25% extra omzet per jaar kan worden behaald. Bovendien is er in de markt ruimte om meer vervoermiddelen af te zetten.

De locatie Sangeldijk biedt geen ruimte tot uitbreiding. De Stichting USVA en USVA B.V. hebben daarom behoefte aan een tweede locatie (boerderij). De locatie Luttenbergerweg 37 kwam te koop. Vanwege de aanwezigheid van twee voormalige pluimveestallen (en de aanwezige oppervlakte aan bebouwing), is de locatie uitermate geschikt voor de activiteiten van de Stichting USVA en USVA B.V.

Plannen met de aanwezige bebouwing

De bedoeling van USVA is de stallen voor de rundveehouderij en de werktuigenberging als zodanig in gebruik te laten. De voormalige pluimveestallen worden in drie fasen omgevormd tot gebouwen voor het bieden van zorg, opvang en begeleiding. In het onderstaande worden de drie fasen beschreven. In Bijlage 2 Het driefasenplan (globaal) zijn afbeeldingen opgenomen met de drie fasen.

Daarbij moet opgemerkt worden dat de beschreven plannen globaal zijn. Het is heel goed mogelijk dat de plannen in de loop van de tijd worden bijgesteld, afhankelijk van de zorgvraag en de mensen die zich aanmelden.

Fase 1 (2011-2012)

De eerste fase is vooral gericht op de omvorming van de huidige boerderij tot boerderij voor het bieden van zorg en begeleiding aan mensen met een beperking. De ruimte die wordt gebruikt voor de activiteiten van USVA blijft in deze fase beperkt. Het overgrote deel van de voormalige pluimveestallen blijft in deze fase in gebruik als opslag en berging.

Fase 2 (2012-2013)

Tijdens de tweede fase wordt de leerwerkplaats verder uitgebreid in de bestaande gebouwen. Gestart wordt met de bedrijfseconomische activiteit; met het assembleren van fietsen en andere vervoer(hulp)middelen voor mensen met een beperking. Vooralsnog wordt gekozen voor de invulling dat de huidige werkplaats voor het assembleren van vervoermiddelen in Holten blijft en in Haarle gestart wordt met de assemblage van de Drymer fiets. Dit is een overdekte fiets, die ook weer op maat gemaakt wordt voor mensen met een beperking. Ook wordt tijdens deze fase de activiteiten in het kader van dagbesteding verder uitgebreid.

Fase 3 (2013-2015)

Tijdens de derde fase wordt een gedeelte van de bestaande bebouwing verbouwd tot tijdelijke woonverblijven voor cliënten van USVA (crisisopvang en voor het volgen van meerdaagse trainingen). Deze groep cliënten is niet in staat om zelfstandig te wonen en zal een wisselende samenstelling hebben. Doel van de begeleiding is dat de cliënten zo snel mogelijk weer zelfstandig gaan wonen en gebruik gaan maken van de dagbestedingsactiviteiten uitgaande van hun eigen capaciteiten.

Bij het niet in gebruik zijn van de verblijfsruimten voor eigen doeleinden worden de ruimten verhuurd als boerderijkamer.

Begeleiding door USVA

De visie waarmee USVA mensen begeleidt is gebaseerd op het principe van het grote gezin. USVA wil klaar staan voor elkaar in een omgeving met rust, ruimte en regelmaat. Veel cliënten hebben het vertrouwen in de zorgomgeving verloren. Daarom kiest USVA voor vaste begeleiding die ze 24 uur per dag en 7 dagen per week kunnen aanspreken. De dagopvang, leerwerksituatie en trainingen, waaronder logeer- en crisisopvang maakt het noodzakelijk dat er minimaal 5 personen 24 uur aanspreekbaar zijn ten behoeve van het project.

Op het perceel zal geen extra woonruimte ten behoeve van personeel van USVA worden gerealiseerd.