direct naar inhoud van 3.4 Natuur
Plan: Landgoed Veldhuizenweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0163.BPBULGVELDHUIZWEG-VG01

3.4 Natuur

Huidige situatie
Het plangebied maakt onderdeel uit van de ecologische hoofdstructuur (EHS). Door nieuwe natuur te ontwikkelen, kunnen natuurgebieden met elkaar worden verbonden. Zo kunnen planten zich over verschillende natuurgebieden verspreiden en dieren van het ene naar het andere gebied gaan. Het totaal van al deze gebieden en de verbindingen ertussen vormt de EHS.

De locatie maakt geen deel uit van andere gebieden (zoals Natura 2000, beschermde natuurmonumenten, Nationaal Landschap en/of Nationaal Park) waarvoor een gebiedsbescherming geldt. Activiteiten die buiten een Natura 2000-gebied plaatsvinden, kunnen alsnog schadelijke gevolgen hebben voor dat gebied, de zogenaamde 'externe werking'. De centrale vraag moet zijn: 'heeft deze activiteit mogelijk een negatief of significant effect voor het richtlijngebied?'. Een exacte grens is in algemene zin niet aan te geven.

De bossen van de Eelerberg bestaan hoofdzakelijk uit restanten van naaldboomproductiebos.

Voor het realiseren van het landgoed is in het kader van de Flora- en faunawet een onderzoek uitgevoerd. Geconcludeerd is dat de onderzoekslocatie een geschikt leefgebied vormt voor een aantal beschermde soorten.

Toekomstige ontwikkelingen
Algemeen
De ecologische meerwaarde van de drie projecten samen bestaat uit het volgende (zie paragraaf 2.4 van het inrichtingsplan in de bijlage):

­ de totale ontwikkeling draagt bij aan de realisatie van de EHS en de Robuuste Verbindingszone. Het gaat hierbij om minimaal 70 ha cultuurgrond, dat ingericht en beheerd wordt volgens de doelstellingen uit het Natuurgebiedsplan. Dit betekent dat 20% van de natuuropgave voor de gebiedsuitwerking Eelen en Rhaan gerealiseerd wordt. Het deelproject Veldhuizenweg versterkt de ecologische verbinding tussen de Sallandse Heuvelrug (droog) en de Regge (nat);

­ de biodiversiteit zal verbeteren door het omzetten van intensief gebruikte landbouwgrond naar natuurgebied of extensief beheerde landbouwgrond. Ook het herstel van landschapselementen draagt bij aan het verbeteren van de biodiversiteit. Door het vergroten van de afwisseling in beplanting, onderhoud en beheer kan het gebied de toebedeelde ecologische rol beter vervullen.

Projectspecifiek
Er zal in de toekomstige situatie sprake zijn van waardevol grasland. Dit kent een verruigd uiterlijk en zullen (deels) extensief begraasd gaan worden.

Wanneer door de bouw van beide woningen een forse toename van verlichting ontstaat, waardoor landschapselementen worden verlicht, kan dit leiden tot negatieve effecten op de aangetroffen vleermuissoorten en eventueel aanwezige uilen. Dit zal nader onderzocht moeten worden. Over het algemeen geldt dat naar beneden gerichte verlichting en verlichting met strooilicht beperkende armaturen de lichtbundels projecteren waar ze nodig zijn en niet daarbuiten.

Voor alle beschermde inheemse (ook de algemeen voorkomende) vogelsoorten geldt vanuit de Flora- en faunawet een verbod op handelingen die nesten of eieren beschadigen of verstoren. Ook handelingen die een vaste rust- of verblijfplaats van beschermde vogels verstoren zijn niet toegestaan. In de praktijk betekent dit dat verstorende werkzaamheden alleen buiten het broedseizoen uitgevoerd mogen worden. De zorgplicht blijft, ongeacht de status van de soorten, wel van kracht.