direct naar inhoud van 2.4 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Buitengebied 2009, herziening Bezoekerscentrum Staatsbosbeheer
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0163.BPBUBZCSBB-VG01

2.4 Provinciaal en regionaal beleid

Omgevingsvisie Overijssel (2009)
De Omgevingsvisie Overijssel geeft de gewenste toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen weer voor de provincie en heeft de status van een structuurvisie onder de Wet ruimtelijke ordening.

Het plangebied ligt in de Groene omgeving. Het gaat daarin om behoud en versterking van het landschap en om het realiseren van de groen-blauwe hoofdstructuur samen te laten gaan met ontwikkelingsmogelijkheden voor de landbouw en andere economische dragers.

Het plangebied valt binnen ontwikkelingsperspectief 1: 'Realisatie groene en blauwe hoofdstructuur'. Dit ontwikkelingsperspectief omvat gebieden met als hoofdaccent de ontwikkeling van natuur en versterking van het watersysteem. Het behouden en ontwikkelen van de natuur- en landschapskwaliteiten staan hier voorop. Behoud en waar mogelijk toename van de biodiversiteit is een belangrijk doel.

Het plangebied maakt deel uit van de EHS. Het ruimtelijk beleid voor de EHS is gericht op behoud, herstel en ontwikkeling van de wezenlijke kenmerken en waarden van de EHS, waarbij ook rekening wordt gehouden met de andere belangen in het gebied. De kernkwaliteiten binnen de EHS zijn natuurkwaliteit, landschappelijke kwaliteiten en beleving van rust. Daarbij hanteert de provincie zogenaamde EHS-spelregels: herbegrenzing van de EHS, saldering van negatieve effecten en toepassing van het compensatiebeginsel. Het 'nee, tenzij'-principe en de overige spelregels zijn verankerd in de provinciale Omgevingsverordening.

afbeelding "i_NL.IMRO.0163.BPBUBZCSBB-VG01_0003.jpg"

Figuur 2.1 - Uitsnede omgevingsvisiekaart

Omgevingsverordening Overijssel (2009)
Eén van de instrumenten om het beleid uit de Omgevingsvisie te laten doorwerken is de verordening. Hierin worden regels gegeven omtrent de inhoud van bestemmingsplannen. Ook worden regels gegeven voor kwantitatief en kwalitatief waterbeheer en verkeer.

Het plangebied ligt binnen een grondwaterbeschermingsgebied en een intrekgebied. In grondwaterbeschermingsgebieden geldt voor grote en grootschalige projecten een verbod met ontheffingsmogelijkheid. Het gaat om projecten die grote tot zeer grote risico's met zich kunnen meebrengen voor de bescherming van de grondwaterkwaliteit. Bij grote respectievelijk grootschalige dag- en of verblijfsrecreatie (recreatieve of toeristische voorzieningen) kan worden gedacht aan voorzieningen of een combinatie van voorzieningen met een oppervlakte van ten minste 1 respectievelijk 10 ha in het beschermingsgebied. De ontheffingsplicht geldt voor voorzieningen met een oppervlakte van 1 ha of meer in het beschermingsgebied.

Het beschermingsregime voor intrekgebieden is in grote lijnen vergelijkbaar met dat van grondwaterbeschermingsgebieden. De intrekgebieden liggen echter op een grotere afstand van de winputten en zijn daarom minder kwetsbaar. Daarom is het voor intrekgebieden aanvaardbaar dat er minder zware eisen worden gesteld aan nieuwe ontwikkelingen.

Voor de EHS geldt op basis van de Nota Ruimte de verplichting tot instandhouding van de wezenlijke kenmerken en waarden van het gebied. In de verordening is conform de eis vanuit het Rijksbeleid het zogenaamde "nee, tenzij"-regime inhoud gegeven. Dit betekent dat (nieuwe) plannen, projecten of handelingen niet zijn toegestaan indien zij de wezenlijke kenmerken of waarden van het gebied significant aantasten. Zolang een dergelijke aantasting niet plaatsheeft, is er vanwege de EHS geen grond om de activiteit tegen te gaan.

Reconstructieplan Salland-Twente (2004)
Het reconstructieplan Salland-Twente is op 15 september 2004 door Provinciale Staten van Overijssel vastgesteld. Het plan is op 4 november 2004 formeel van kracht geworden. Het plangebied vormt een onderdeel van het reconstructiegebied Salland-Twente

In het Reconstructieplan wordt onderscheid gemaakt tussen landbouwontwikkelingsgebied, verwevingsgebied en extensiveringsgebied. De locatie ligt in het extensiveringsgebied. Dit gebied heeft als doel:

  • bevorderen van de ontwikkeling van landschaps- en natuurwaarden, de realisatie van milieudoelen, en - waar mogelijk - van recreatief gebruik;
  • de intensieve veehouderij beëindigen en/of verplaatsen.

Een beleidsdoelstelling van de provincie voor recreatie en toerisme is het voorzien in de recreatiebehoefte van de inwoners van Overijssel en het vergroten van de werkgelegenheid. Uit de probleemstelling blijkt een ruimtebehoefte voor kwaliteitsverbetering en versterking van recreatiebedrijven. Een van de opgaven is het bieden van ruimte voor kwaliteitsverbetering en uitbreiding van bestaande bedrijven. De provincie wil gevraagde ruimte bieden. Uitbreidingsruimte zal gezocht moeten worden in samenhang met verbetering van natuur en landschap, ligging ten opzichte van veehouderijbedrijven (stankcirkels) en risicogebieden water.