direct naar inhoud van Hoofdstuk 1 Inleiding
Plan: Gramsbergen
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.BV00005-VG01

Hoofdstuk 1 Inleiding

Aanleiding

Elke gemeente dient op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) om de tien jaar haar bestemmingsplannen te herzien of zo mogelijk een verlengingsbesluit te nemen, dan wel een beheersverordening vast te stellen. Indien de gemeenteraad dit niet tijdig doet, vervalt haar bevoegdheid om leges te heffen voor diensten die verband houden met het bestemmingsplan (bijvoorbeeld in het kader van omgevingsvergunningen). Een bestemmingsplan dat op het tijdstip van inwerkingtreding van de Wro (1 juli 2008) ten minste vijf jaar oud is, moet binnen vijf jaar (dus vóór 1 juli 2013) worden vervangen door een nieuw bestemmingsplan of door een beheersverordening1.

Beheersverordening

Bij de behandeling van de Wro door het parlement is de beheersverordening toegevoegd aan het ruimtelijk instrumentarium van gemeenten. Hiermee is de mogelijkheid gecreëerd om voor zogenaamde 'laag dynamische' gebieden op een snelle en eenvoudige wijze, een nieuw juridisch-planologisch regiem vast te stellen. Voor Gramsbergen zijn tussen 2005 en 2011 diverse (bestemmings)plannen vastgesteld. Dit betekent dat vanwege de herzieningsplicht er voor een aantal gebieden, een nieuw bestemmingsplan of een beheersverordening moet worden opgesteld. Voor Gramsbergen is gekozen om voor het kerngebied een beheersverordening op te stellen. Met deze beheersverordening wordt de huidige planologisch-juridische regeling dan wel het bestaande gebruik (opnieuw) vastgelegd. Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen worden mogelijk gemaakt via een afzonderlijk bestemmingsplan.

Juridische systematiek

De bestaande rechten op grond van de vigerende bestemmingsplannen vormen het uitgangspunt voor deze beheersverordening. Daarnaast wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de juridisch-planologische regeling van het bestemmingsplan Marslanden, dat recent in procedure is gebracht. De gemeente continueert daarmee de huidige globale bestemmingsregeling voor Gramsbergen.

Beheersgebied en vigerende plannen

De ligging en globale begrenzing van het beheersgebied 'Gramsbergen' zijn aangegeven op het overzichtskaartje voorin dit plan. Hiervoor zijn de volgende (bestemmings)plannen van kracht:

  • Plan van uitwerking ex artikel 11 WRO, Gramsbergen; De Garstlanden II (2005);
  • Bestemmingsplan Gramsbergen (2006);
  • Bestemmingsplan Bedrijventerrein De Steenmaat te Gramsbergen (2007);
  • Partiële herziening Bedrijfsterrein De Doorbraak, Hoge holt 18 (2008);
  • Gramsbergen, plan van uitwerking De Garstlanden IIa (2009);
  • Bestemmingsplan Gramsbergen, locatie De Esch 33 te Gramsbergen (2011);
  • Bestemmingsplan MFC Gramsbergen (2011).

Voor de Doorbraakweg 45 (2008) en De Oostermaat 66 (2009) zijn vrijstellingsbesluiten van toepassing. Deze zijn in onderhavige beheersverordening meegenomen. De gebieden waar op korte termijn ruimtelijke ontwikkelingen plaatsvinden, zoals aan de Acaciastraat 27/45 en Goordijk 29, zijn buiten het beheersgebied gehouden. Dat verklaart de 'witte vlekken' in de verbeelding. Meestal is voor deze gebieden een afzonderlijk bestemmingsplan opgesteld of in voorbereiding.

Leeswijzer

Het volgende hoofdstuk geeft het beleidskader voor het beheersgebied weer. Daarbij wordt alleen ingegaan op beleidsdocumenten die van invloed zijn op de juridische regeling van deze beheersverordening. Het gaat hier niet om beleid voor nieuwe ontwikkelingen, maar om het ruimtelijk beleid zoals dat op dit moment van toepassing is voor kerngebieden binnen de gemeente en voor Gramsbergen in het bijzonder. In hoofdstuk 3, de planbeschrijving, gaat het om de huidige situatie binnen het beheersgebied en de juridische regeling voor de toekomst. Hoofdstuk 4 betreft de toets aan wet- en regelgeving op het gebied van natuur, milieu, archeologie en dergelijke.

  • 1. Zie artikel 3.1, lid 4 Wro en het overgangsrecht Invoeringswet Wro.