direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Correctieve herziening Meerstal 2 beheersverordening Kloosterhaar
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.BV000019-VG01

Toelichting

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.BV000019-VG01_0001.jpg"

Hoofdstuk 1 Achtergrond van deze herziening

De raad van de gemeente Hardenberg heeft op 28 februari 2017 de beheersverordening Kloosterhaar vastgesteld. Deze beheersverordening trad in de plaats van de volgende bestemmingsplannen:

  • Bestemmingsplan Kloosterhaar De Meerstal (2005);
  • Bestemmingsplan Buitendorpen Zuid (2005).

Aanpasssing ten behoeve van bouwvlak Meerstal 2

Naar aanleiding van het verzoek van de bewoner van Schoolstraat 2c tot onverbindend verklaren van de beheersverordening Kloosterhaar betrekking hebbend op perceel Meerstal 2 te Kloosterhaar en een brief namens de eigenaar van de kavel met standpunt over diezelfde situering van het bouwvlak, heeft het college op 23 mei jl. besloten een correctieve herziening op te stellen voor het perceel Meerstal 2 Kloosterhaar. Door middel van voorliggende herziening zal het bouwvlak op het perceel Meerstal 2 alsnog worden gesitueerd overeenkomstig het voorheen geldende bestemmingsplan Kloosterhaar, de Meerstal vastgesteld op 24 februari 2005.

In de toelichting op de beheersverordening Kloosterhaar (vastgesteld op 28 februari 2017) is aangegeven dat de bestaande rechten uit bovengenoemde bestemmingsplannen zoveel mogelijk gecontinueerd worden. Naar nu blijkt, is dat ten aanzien van het voormalig bestemmingsplan Kloosterhaar De Meerstal (2005) (vastgesteld 2005) en in specifiek het adres Meerstal 2 slechts ten dele gebeurd. Het college heeft derhalve besloten tot het opstellen van een correctieve herziening van de Beheersverordening Kloosterhaar voor het perceel Meerstal 2 te Kloosterhaar, waarin het bouwvlak op dit perceel gesitueerd wordt overeenkomstig het voorheen geldende bestemmingsplan Kloosterhaar De Meerstal (2005). Op deze wijze wordt de onmissie dat de beheersverordening ruimtelijk meer mogelijk maakt dan het voorheen geldende bestemmingsplan, hersteld.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.BV000019-VG01_0002.png"

Bestemmingsplan Kloosterhaar De Meerstal (2005)

Omgevingsaspecten

De correctieve herziening behelst het aanpassen van een bouwvlak. De functie van de grond verandert niet. Hierdoor is er geen aanleiding om te veronderstellen dat de uitvoering ervan leidt tot nadelige milieugevolgen ten opzichte van de vigerende beheersverordening Kloosterhaar. Onderzoek op dit punt kan dan ook achterwege blijven. Hieronder worden volledigheidshalve wel alle onderzoeksaspecten kort doorlopen.

Wet geluidhinder

In het kader van de Wet geluidhinder bevinden zich langs alle wegen zones, met uitzondering van wegen waar een maximumsnelheid van 30 km/uur geldt en wegen die zijn aangeduid als 'woonerf'. In geval van geluidgevoelige bebouwing binnen een zone dient akoestisch onderzoek plaats te vinden.

Behoudens situaties waarbij door burgemeester en wethouders een hogere waarde is vastgesteld, geldt voor woningen binnen een zone als hoogst toelaatbare geluidsbelasting van de gevel 48 dB (artikel 82, lid 1 van de Wet geluidhinder).

Het bouwvlak is gelegen binnen de zone van de Dorpsstraat (N341). Het bouwvlak komt door deze correctieve herziening verder van de Dorpsstraat af te liggen. De eventuele gevel komt hiermee ook verder van de weg af te liggen. De herziening leidt niet tot nadelige milieugevolgen.

Milieubeheer

Zoals ook benoemd in de beheersverordening Kloosterhaar, is in en rond Kloosterhaar vooral kleinschalige bedrijvigheid aanwezig. Betreffende bedrijven hebben een milieucirkel waarmee bij nieuwe planologische ontwikkelingen rekening dient te worden gehouden.

Het perceel Meerstal 2 is omringd door andere percelen met de bestemming Woongebied en er zijn geen bedrijven gelegen in de directe omgeving van het perceel. Van milieuhinder op het perceel veroorzaakt door bedrijven is geen sprake. Daarnaast is het perceel met bestemming 'Woongebied' geen belemmering voor bedrijfsactiviteiten in de omgeving. De wijziging van het bouwvlak wijzigt daar niets aan.

Bodem

Er is geen sprake van functiewijziging of graaf- en werkzaamheden op het perceel. Er doen zich volgens de gemeentelijke Bodemkwaliteitskaart geen knelpunten voor binnen het beheersgebied behorende bij de vigerende beheersverordening. Zoals ook in de beheersverordening is opgenomen, moet bij nieuwe ontwikkelingen, voorafgaand aan het verlenen van de omgevingsvergunning, door de gemeente beoordeeld worden of de bodemgesteldheid afdoende is onderzocht en het beoogde grondgebruik toelaat.

Water

Het wijzigen van het bouwvlak heeft geen invloed op de huidige waterhuishoudkundige situatie.

Luchtkwaliteit

Voorliggende correctieve herziening maakt ten opzichte van de vigerende beheersverordening geen ontwikkelingen mogelijk die van invloed zijn op de luchtkwaliteit. Nader onderzoek kan achterwege blijven.

Ecologie

Ter bescherming van ecologische waarden dient bij ruimtelijke ingrepen een afweging te worden gemaakt in het kader van de Wet Natuurbescherming. De correctie van het bouwvlak op het perceel is geen ontwikkeling waarvoor onderzoek in het kader van deze wet vereist is.

Externe veiligheid

Wat betreft externe veiligheid wordt getoetst op omliggende risicobronnen zoals risicovolle inrichtingen, buisleidingen en transport van gevaarlijke stoffen. In de vigerende beheersverordening is hieraan getoetst.

In het beheersgebied zijn geen risicovolle inrichtingen of buisleidingen aanwezig. De N341 (Dorpsstraat) is aangewezen voor het transport van gevaarlijke stoffen. Aangezien het aanpassen van een bouwvlak niet leidt tot een toename van het groepsrisico, is onderzoek op dit punt niet noodzakelijk.

Archeologie

Op de Archeologische waarden- en verwachtingenkaart van de gemeente Harderberg is geen archeologische (verwachtings)waarde toegekend aan het perceel Meerstal 2. Er is geen nader onderzoek nodig voor voorliggende herziening.

Juridische vormgeving

Gecontateerd is dat op de perceel Meerstal 2 het bouwvlak ten aanzien van het voormalig bestemmingsplan Kloosterhaar De Meerstal (2005) (vastgesteld 2005) niet geheel juist is overgenomen. Voor het perceel Meerstal 2 te Kloosterhaar is daarom middels voorliggende herziening het bouwvlak op dit perceel gesitueerd overeenkomstig het voorheen geldende bestemmingsplan Kloosterhaar De Meerstal (2005). De onderliggende bestemming Woongebied blijft onveranderd, daarom is de bestemming niet in het voorliggende plan opgenomen. Op grond van de vigerende beheersverordening bestaat reeds de mogelijkheid om binnen het bouwvlak bebouwing op te richten, wat onveranderd is gebleven. Dat wordt dus niet opnieuw geregeld. De aanduidingen 'maximaal aantal woningen' en 'maximum goothoogte, 'maximum bouwhoogte' worden wel aan het nieuwe bouwvlak gekoppeld.

Voorliggende herziening is dan ook een gedeeltelijke herziening van de beheersverordening Kloosterhaar. De beheersverordening Kloosterhaar blijft onverminderd van kracht. Voorliggende herziening is een aanvulling op het vastgestelde plan. Deze aanvulling bestaat uit een verbeelding en regels die slechts een facet van het grondgebied van de beheersverordening Kloosterhaar regelen, namelijk de een correctieve aanpassing van het bouwvlak ter plaatse van Meerstal 2, omdat dit overeenkomstig het bestemmingsplan Kloosterhaar De Meerstal (2005) (vastgesteld 2005) is.