direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Dedemsvaart Centrum, Markt Noordzijde (herziening)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00227-VG01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

Op 12 maart 2013 is het bestemmingsplan Dedemsvaart Centrum, Markt Noordzijde vastgesteld door de gemeenteraad van Hardenberg. Betreffend bestemmingsplan biedt de juridische kaders voor de realisatie van een bouwblok in vier lagen aan de kop van het marktplein. De begane grond van dit gebouw biedt ruimte aan een supermarkt, detailhandel, dienstverlening en lichte vormen van horeca. Op de drie verdiepingen kunnen in totaal 15 appartementen worden gerealiseerd.

De mogelijkheid tot het vestigen van een supermarkt is in dit bestemmingsplan geregeld voor de eventuele verplaatsing van een supermarkt vanuit de Julianastraat. Het desbetreffende bedrijf heeft echter besloten de supermarkt niet te verplaatsen naar deze locatie. Om deze reden bestaat er geen noodzaak meer om een supermarkt mogelijk te maken op deze locatie. Met de onderhavige herziening van het vigerend bestemmingsplan zijn de planologische mogelijkheden gewijzigd, in die zin dat de vestiging van een supermarkt niet meer bij recht mogelijk is. De overige regels van het bestemmingsplan Dedemsvaart Centrum, Markt Noordzijde blijven vigeren.

In de volgende hoofdstukken wordt kort ingegaan op het relevant beleid, de juridische vormgeving van het plan en ten slotte de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid. De milieukundige onderzoeken, zoals bodemonderzoek, archeologisch onderzoek, flora- en faunaonderzoek hoeven niet geactualiseerd te worden, omdat de begrenzing van het plangebied en de (bouw)regels niet gewijzigd zijn.

Hoofdstuk 2 Beleid

2.1 Provinciaal beleid

OMGEVINGSVISIE EN -VERORDENING

In de Omgevingsvisie en Omgevingsverordening Overijssel (juli 2009) heeft de provincie haar visie, beleidskeuzes en uitvoeringsstrategie ten aanzien van het ruimtelijk-fysieke domein verwoord. Het plan bevat geen wijziging van de bouwregels. Alleen de komst van een supermarkt wordt uitgesloten. De Omgevingsvisie en Omgevingsverordening bevatten geen specifiek beleid met betrekking tot supermarkten.

2.2 Gemeentelijk beleid

In deze paragraaf worden alleen de beleidsaspecten benoemd, welke betrekking hebben op de supermarkt.

STRUCTUURVISIE DEDEMSVAART CENTRUM

Op 16 februari 2010 is door de gemeenteraad de Structuurvisie Dedemsvaart Centrum vastgesteld. Hierin zijn onder meer de Detailhandelsstructuurvisie (21 december 2004), de Structuurvisie Dedemsvaart (25 april 2006) en de Strategische visie Masterplan Dedemsvaart (januari 2009) vertaald. Het geeft de ruimtelijke visie weer voor het centrum van Dedemsvaart tot 2020. De structuurvisie vormt daarmee het belangrijkste kader voor ruimtelijke ontwikkelingen binnen het centrum.

Uitgangspunt voor het centrumgebied is dat het gemengde karakter en de levendigheid behouden blijft. Naast de functie van koopcentrum voor de dagelijkse benodigdheden en doelgerichte aankopen dient het gebied ook aantrekkelijker te worden gemaakt voor recreatief winkelen, horeca en sociaal-culturele voorzieningen.

In de structuurvisie wordt onder meer stilgestaan bij de positionering van het winkelapparaat. Daaruit blijkt dat de supermarkten door verschillende trends uit hun jasje groeien. Op basis daarvan bood het bestemmingsplan Dedemsvaart Centrum, Markt Noordzijde ruimte voor de verplaatsing van een supermarkt. Nu blijkt dat één van de beoogde supermarkten uiteindelijk niet naar de Markt wordt verplaatst is het niet langer noodzakelijk om de vestiging van een supermarkt aldaar bij recht mogelijk te maken.

PARKEERBALANS

Voor het gebied rondom de Markt is de Parkeerbalans Markt en omgeving opgesteld (Goudappel en Coffeng, 18 juni 2012). Hierin is aangegeven hoe de toekomstige inrichting van dit centrumgebied zich verhoudt tot het parkeeraanbod. De parkeerbalans houdt rekening met de komst van detailhandel, dienstverlening en lichte vormen van horeca binnen het plangebied. Door de wijziging van de regels hoeft de parkeerbalans niet gewijzigd te worden.

MASTERPLAN CENTRUM DEDEMSVAART

Op 5 juli 2011 is het Masterplan Centrum Dedemsvaart vastgesteld. In dit overkoepelende plan voor het centrum zijn de gewenste ontwikkelingen op het gebied van stedenbouw, het woon- en winkelprogramma, verkeer, parkeren en openbare ruimte bijeengebracht en uitwerkt. Het masterplan bevat 20 deelprojecten die elk op hun eigen wijze bijdragen aan een 'compleet, compact, comfortabel en duurzaam centrum' van Dedemsvaart. Een van die deelprojecten is 'Markt noordzijde'. Het masterplan gaat uit van wandvorming rond het marktplein door de toevoeging van nieuwe bebouwing aan de noord- en westkant. Aangegeven is dat deze bebouwing qua architectuur dient aan te sluiten op de omliggende bebouwing. De wijziging van de regels heeft geen betrekking op de stedenbouwkundige en architectonische uitgangspunten, zoals omschreven in het masterplan.

Hoofdstuk 3 Juridische vormgeving

In de regels van onderhavige herziening is aangegeven dat artikel 3 van het bestemmingsplan Dedemsvaart Centrum, Markt Noordzijde gewijzigd is, in die zin dat een supermarkt niet meer ter plaatse bij recht gevestigd kan worden.

Wel is in deze herziening een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor de eventuele vestiging van een supermarkt in de toekomst.

De overige regels van het bestemmingsplan Dedemsvaart Centrum, Markt Noordzijde blijven onverminderd van kracht.

Hoofdstuk 4 Economische uitvoerbaarheid

Het vigerend bestemmingsplan maakt een herontwikkeling mogelijk aan de noordzijde van de Markt. De kosten van deze bestemmingsplanherziening worden gedekt uit de exploitatie Masterplan Dedemsvaart Centrum. Daarmee is de economische uitvoerbaarheid van deze ontwikkeling aangetoond. Voor het overige behelst deze herziening een beperkte herziening van het moederplan, zonder dat daadwerkelijke nieuwe ontwikkelingen aan de orde zijn. Een exploitatieopzet is daarom evenmin aan de orde.

Hoofdstuk 5 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Aangezien het vastgestelde bestemmingsplan Dedemsvaart Markt Noordzijde van recente datum is en in beperkte mate verschilt van onderhavig plan (zie inleiding), is besloten de 'voorontwerpfase' over te slaan. Het ontwerpbestemmingsplan heeft voor de duur van zes weken ter inzage gelegen. Tevens is het plan ter beoordeling toegezonden aan enkele betrokken instanties. Op het plan zijn geen zienswijzen ingediend. De provincie Overijssel en het waterschap Vechtstromen zijn akkoord met het bestemmingsplan.