direct naar inhoud van 5.1 Bedrijven en andere activiteiten
Plan: Gramsbergen, centrumontwikkeling De Oostermaat/Stationsstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00186-VG01

5.1 Bedrijven en andere activiteiten

Het plan voorziet in kleinere commerciële ruimten en een supermarkt met een parkeerterrein.

Zowel de ruimtelijke ordening als het milieubeleid stellen zich ten doel een goede kwaliteit van het leefmilieu te handhaven en te bevorderen. Dit gebeurt onder andere door milieuzonering.

Milieuzonering betekent het aanbrengen van een voldoende ruimtelijke scheiding tussen milieubelastende bedrijven of inrichtingen enerzijds en milieugevoelige functies als wonen en recreëren anderzijds. De ruimtelijke scheiding bestaat doorgaans uit het aanhouden van een bepaalde afstand tussen milieubelastende en milieugevoelige functies. Die onderlinge afstand moet groter zijn naarmate de milieubelastende functie het milieu sterker belast. Milieuzonering heeft twee doelen:

  • het voorkomen of zoveel mogelijk beperken van hinder en gevaar bij woningen en andere gevoelige functies;
  • het bieden van voldoende zekerheid aan bedrijven dat zij hun activiteiten duurzaam onder aanvaardbare voorwaarden kunnen uitoefenen.

VNG-brochure Bedrijven en milieuzonering

In de brochure Bedrijven en milieuzonering (VNG, 2009) wordt een handreiking gegeven voor het verantwoord inpassen van bedrijfsactiviteiten in de omgeving. De handreiking geeft informatie over een aantal ruimtelijk relevante milieuaspecten van een scala aan bedrijfsactiviteiten.

In deze handreiking worden bedrijven ingedeeld in verschillende categorieën, al naar gelang de mate van hinder en inpasbaarheid. Ook maakt de handreiking onderscheid in verschillende gebiedstypen, zoals een rustige woonwijk, rustig buitengebied en gemengd gebied.

Aan de hand van de categorie-indeling kan worden bepaald of en eventueel onder welke voorwaarden een bedrijf inpasbaar is in de omgeving.

Gemengd gebied

Een gemengd gebied is een gebied met een sterke tot matige functiemenging. Direct naast woningen komen andere functies voor, zoals winkels, horeca en kleine bedrijven. Ook lintbebouwing in het buitengebied met overwegend agrarische en andere bedrijvigheid kan als gemengd gebied worden beschouwd. Gebieden die direct langs de hoofdinfrastructuur liggen, behoren eveneens tot het omgevingstype gemengd gebied. Hier kan de verhoogde milieubelasting voor geluid de toepassing van kleinere richtafstanden rechtvaardigen. Geluid is voor de te hanteren afstand van milieubelastende activiteiten veelal bepalend.

In de tabel zijn voor de activiteiten in het plangebied de richtafstanden met betrekking tot het aspect geluid weergegeven. Het betreft overigens richtafstanden en geen normen.

Tabel: richtafstanden conform VNG-brochure

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00186-VG01_0013.png"

Het plangebied betreft het terrein van een bestaande supermarkt. In de nabijheid van het plangebied ligt het station en diverse commerciële functies. Het plangebied wordt beschouwd als onderdeel van 'gemengd gebied' op basis van de VNG-systematiek.

De kleinste afstand van de supermarkt tot aan de perceelgrens van de maatgevende woning bedraagt 3 m, waarmee kan worden voldaan aan de richtafstand van 0 m voor een gemengd gebied. Aan de Stationsstraat 13 worden twee commerciële ruimten toegestaan. Deze liggen op een afstand van 0 m tot het aangrenzende pand. Dit is echter in de bestaande situatie ook het geval.

De afstand van 0 m voldoet aan de richtafstand van 0 m voor een gemengd gebied. De kleinste afstand van de parkeerplaats tot aan de maatgevende woning bedraagt circa 9 m, waarmee ook min of meer wordt voldaan aan de aanbevolen richtafstand voor een gemengd gebied. Aangezien het richtafstanden betreft, kan worden afgeweken van de afstanden. In de huidige situatie ligt de parkeerplaats van de supermarkt op dezelfde afstand van de woning. Deze afstand wordt niet verkleind.

Er zijn binnen het plangebied geen planologisch relevante kabels en leidingen aanwezig.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00186-VG01_0014.png"

Situatieschets toekomstige situatie, Vellinga Menkveld Architecten