direct naar inhoud van 3.1 Huidige situatie
Plan: bestemmingsplan bedrijvenpark Haardijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00167-VG01

3.1 Huidige situatie

Hoofdstructuur

De hoofdstructuur van het bedrijvenpark volgt de oude verkaveling. Er is spra-ke van drie noord-zuidgerichte assen (Kollegang, Maalstoel, Molen-steen/Koningsspil), welke door de hoofdontsluitingsroute (de Koningsspil) met elkaar zijn verbonden. Deze assen liggen haaks op de oude langgerekte groenstructuur aan de zuidzijde van het terrein. Daarnaast zijn er op het ter-rein een aantal lusvormige wegen aangelegd (in de noordzijde van het terrein de Korte Spruit en in de zuidoosthoek de Stelling). Diagonaal over het terrein ligt een brede waterzone, die een belangrijk oriëntatiepunt op het terrein is.

Bebouwingsstructuur

Er zijn functioneel, maar ook qua bebouwingstypologie vier gebieden op het terrein te onderscheiden:

  • 1. bebouwing aan de assen - bedrijven en kantoren;
  • 2. bebouwing in de oostelijke zone - detailhandel;
  • 3. bebouwing in de noordelijke zone - woon-/werklocaties;
  • 4. bebouwing in de zuidoosthoek - kantoren en detailhandel.

Op navolgend kaartje zijn de gebieden weergegeven:

  • 1. Bebouwing aan de assen

Dit gebied vormt het grootste deel van het bedrijvenpark. De gebouwen zijn grootschalig en rechthoekig. Er is veelal sprake van twee tot drie bouwlagen. De bebouwing oriënteert zich met een representatieve zijde naar de weg. De bebouwing langs de oostzijde van de Maalstoel is op de waterzone georiën-teerd. Op de voorterreinen is nauwelijks sprake van opslag of hekwerken, waardoor de bebouwing beeldbepalend is.

  • 2. Bebouwing in de oostelijke zone

Aan de oostzijde van Haardijk bevindt zich de perifere detailhandel. Deze bebouwing is overwegend vormgegeven in twee bouwlagen met een plat dak. De voorzijde is naar de N343 of de Koningsspil gekeerd. Hier bevinden zich ook de parkeerplaatsen en de entrees. De naar het bedrijvenpark gekeerde zijde wordt gekenmerkt door grote, gesloten gevelwanden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00167-VG01_0004.jpg"

  • 3. Bebouwing in de noordelijke zone

In de noordelijke zone wordt het beeld bepaald door kleinschalige bebouwing van één tot twee bouwlagen met kap. In deze zone liggen de woon-/werkkavels. Het gebied kent een dorpse sfeer. De bebouwing oriënteert zich op de weg en varieert sterk in omvang en stijl. De bedrijfspanden, veelal in de vorm van een schuur van één laag met kap, liggen enigszins terug ten opzichte van de bedrijfswoningen en wijken veelal qua materiaal- en kleurgebruik af van de bedrijfswoningen. Doordat de meest noordelijke bebouwing gekeerd is naar de ontsluitingslus, behoudt de Polenweg een eigen (landelijk) karakter.

  • 4. Bebouwing in de zuidoosthoek - kantoren en detailhandel

De bebouwing in dit gebied wordt omgeven door belangrijke verkeersroutes en daarmee kan dit gebied worden aangemerkt als een zichtlocatie. De bebou-wing heeft dan ook een representatief karakter. De gebouwen, kantoren, detailhandel en twee horecavestigingen, zijn één tot vier bouwlagen hoog. Vanwege de 'zichtfunctie' (en aard van de bedrijvigheid) vindt er geen opslag van goederen plaats.

Wegen

Het plangebied is ontsloten vanaf de N343 (Haardijk) en de N34. Vanaf de N343 kan het bedrijvenpark vanuit het noordoosten (Haardijk-Koningsspil) en het zuidoosten (Koningsspil-Kollergang) worden benaderd. De ontsluiting aan de N34 - die in onderscheid van de overige wegen een dubbelbaans profiel heeft - fungeert mede als regionale ontsluiting van de kern Hardenberg. Vanwege deze functie is aan deze weg een afzonderlijke verkeersbestemming toegekend (zie hierna). De Koningsspil fungeert als 'verzamelweg' binnen het plangebied. Een groot deel van de bedrijfskavels is rechtstreeks of via een verbindingsweg (as) op deze weg ontsloten. De N343 en de N34 sluiten op elkaar aan via de Koningsspil.

Dwars over het terrein (zuid-noord) ligt een fietspad. Dit fietspad sluit aan op het fietspad langs de Kruiwiel in de zuidzijde van het terrein en de Polenweg langs de noordzijde van het terrein. Het fietspad langs de Krui-wiel/Molensteen, dat wordt omgeven door opgaand groen, sluit in de zuid-westzijde van het terrein aan op een bestaand landelijk ontsluitingsweggetje met laanbeplanting, genaamd De Riet. Aan de zuidoostzijde buigt het fietspad voor de aansluiting met de N34 af in noordelijke richting (Haardijk). Ook aan de westzijde van het terrein is een fietspad aangelegd, welke aansluit op De Riet.

Groen en water

Aan weerszijden van bijna alle wegen op het terrein zijn brede openbare groenstroken aanwezig waarin solitaire (nog jonge) bomen zijn geplant. Langs de noordelijke lus, waar de bedrijfswoningen zijn gelegen, is sprake van particuliere voortuinen. De bospercelen langs de Polenweg (noordzijde) maken ook onderdeel uit van het plangebied.

In het zuidelijke deel van het terrein ligt een dubbele laanbeplanting. Deze beplanting is een overblijfsel van het vroegere landschap (onder andere zicht-baar op historische kaarten van 1850 en 1900). In de huidige situatie loopt er een fietspad tussen de laanbeplanting en is een weg voor autoverkeer ten noorden van de laanbeplanting aangelegd. Aan de westzijde van het plange-bied is nog wel sprake van de originele structuur; hier ligt de weg De Riet met aan weerszijden laanbeplanting.

Open water komt in het gebied voor in de zogenaamde 'waterzone'. Deze zone doorsnijdt het bedrijvenpark diagonaal. De waterzone is gelegen onder een bestaande bovengrondse hoogspanningsleiding en bestaat uit zes waterpartij-en.

Relatie met omgeving

Het bedrijvenpark Haardijk ligt tussen de landelijke Polenweg, de N34 en de N343 (Haardijk). Aan de westzijde van het terrein liggen enkele agrarische percelen. Ten zuiden van De Riet ligt een bosgebied en ten noorden van de Polenweg ligt agrarisch gebied. Tussen de Polenweg, Jachthuisweg en Kroon-dijk wordt het bedrijventerrein Heemserpoort ontwikkeld.

De westelijke bebouwing wordt deels afgeschermd door een groenstrook. In combinatie met de aanwezige erfbeplanting van de nabijgelegen boerderij en de volwassen bomen langs De Riet, is er aan de zuidwestzijde sprake van een zachte overgang naar het buitengebied. Vanuit het noordwesten (Polenweg) ligt de bebouwing meer in het zicht.

Vormen van bedrijvigheid

Zoals aangegeven in de Toekomstvisie (zie paragraaf 2.3) is Haardijk een terrein voor 'gemengd-lichte en kleinschalige vormen van bedrijvigheid'. Dit betekent een concentratie van milieucategorie 1 tot en met 3-bedrijven uit verschillende branches. Voor de toelaatbaarheid van nieuwe bedrijvigheid is een zonering opgenomen conform de afstandseisen uit de VNG-brochure Be-drijven en Milieuzonering. Dit betekent dat de vestigingsmogelijkheden van een individueel bedrijf afhangen van de afstand tot hindergevoelige objecten rondom het plangebied. Voor de reeds gevestigde bedrijven blijven uiteraard de afspraken die zijn gemaakt in het kader van de milieuvergunning van toe-passing. In paragraaf 3.2 en 4.2 zal nader op het aspect 'milieuzonering' en de keuzes binnen dit bestemmingsplan worden ingegaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00167-VG01_0005.jpg"

Groengebied langs de Polenweg