direct naar inhoud van 4.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Buitengebied Hardenberg, Elfde wijk 13a Heemserveen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00163-VG01

4.3 Gemeentelijk beleid

4.3.1 Visienota Buitengebied gemeente Hardenberg
4.3.1.1 Algemeen

De gemeente Hardenberg heeft de hoofdlijnen van het nieuwe ruimtelijke beleid voor het totale buitengebied van de gemeente Hardenberg geformuleerd in de 'Visienota Buitengebied Gemeente Hardenberg', die is vastgesteld op 18 juli 2006. Deze nota is het resultaat van de wens om te komen tot een ruimtelijke visie voor het buitengebied van de gemeente Hardenberg en vormt de basis voor een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied, ter vervanging van de huidige bestemmingsplannen Buitengebied Avereest, Gramsbergen en Hardenberg.


Hoofddoelen van het gemeentelijk ruimtelijk beleid zoals verwoord in de 'Visienota Buitengebied' zijn:

  • 1. Op een duurzame en efficiënte wijze ruimte scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies.
  • 2. Het vergroten van de leefbaarheid van het platteland.
  • 3. Het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit.

Deze hoofddoelen zijn in de visienota als volgt vertaald:

  • I. een thematische benadering van het buitengebied (8 thema's);
  • II. een gebiedsgerichte benadering van het buitengebied;
  • III. uitgangspunt hierbij: de landschapstypen en de visuele landschapskenmerken
  • IV. een ontwikkelingsgerichte wijze van bestemmen.

4.3.1.2 Deelgebied 'Dedemsvaart-Zuid'

De gemeente Hardenberg heeft in de visienota een aantal deelgebieden onderscheiden. Het plangebied is gelegen in het deelgebied 'Dedemsvaart-Zuid'. In afbeelding 3.6 is de visiekaart behorende bij het plangebied opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00163-VG01_0016.png"

Afbeelding 3.6 Visiekaart deelgebied 'Dedemsvaart-Zuid' (Bron: Gemeente Hardenberg)

4.3.1.3 Visie op de landbouw

Voor wat betreft de landbouw richt de gemeentelijke visie zich op een aantal aspecten te weten:

  • 1. Het bieden van ruimte aan de landbouw om te komen tot een rationele, op de markt gerichte productie die in evenwicht is met zijn omgeving;
  • 2. Het bieden van ruime mogelijkheden voor verbrede landbouw.
  • 3. Een gebiedsgerichte aanpak;
  • 4. Ruimte voor maatwerk voor plaatselijke omstandigheden.

De land- en tuinbouw is de belangrijkste grondgebruiker in de gemeente Hardenberg en bepaalt daardoor voor een belangrijk deel het gezicht van de gemeente. Vooral de grondgebonden landbouw heeft naast het produceren van voedsel een grote rol bij de instandhouding en het beheer van grote delen van de groene ruimte. Voor de continuïteit van de landbouw is het van belang dat agrarische ondernemers aan de ene kant voldoende ruimte krijgen om in te spelen op de eisen van de wereldmarkt en aan de andere kant meer ruimte krijgen om hun bedrijfsvoering te verbreden en te blijven produceren voor de regionale afzet.

In de landbouwontwikkelingsgebieden wordt deze ruimte geboden en is er ruimte voor schaalvergroting en intensivering. In deze gebieden is ook ruimte voor nieuwvestiging, bijvoorbeeld in de vorm van bedrijfsverplaatsing. Ook in de andere gebieden zijn hiervoor mogelijkheden, maar in beperktere mate. In deze gebieden zal, vanwege de andere functies die aanwezig zijn, maatwerk nodig zijn. Voor de verbrede landbouw geldt min of meer het omgekeerde. Hiervoor worden ruime mogelijkheden geboden in de niet-landbouwontwikkelingsgebieden. Ook in de landbouwontwikkelingsgebieden zijn hiervoor kansen, maar alleen voorzover de landbouwontwikkeling daardoor niet gehinderd wordt. Als landbouwontwikkelingsgebieden worden de gebieden Westerhuizingerveld, Dedemsvaart-Zuid, Slagharen-Oost/West, De Krim en Bergentheim-Zuid aangewezen. De gebieds- en landschapskenmerken van deze gebieden zijn bij uitstek geschikt voor de functie landbouw.

4.3.2 Conclusie toetsing aan gemeentelijk beleid

In het voorliggende geval is er geen sprake van nieuwvestiging of uitbreiding van een agrarisch bouwvlak. Enkel wordt het bestemmingsvlak vergroot teneinde een kippenuitloop met omheining op het naastgelegen perceel te kunnen realiseren. Gezien de voorgestane ontwikkelingsrichting in dit gebied wordt geconcludeerd dat voorliggend bestemmingsplan in overeenstemming is met de gemeentelijke beleidsuitgangspunten zoals verwoord in de "Visienota Buitengebied".