direct naar inhoud van 6.1 Erfinrichtingsplan locatie Schuineslootweg
Plan: Buitengebied Hardenberg, Schuineslootweg te Schuinesloot en Volle Urenweg te Hoogenweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00157-VG01

6.1 Erfinrichtingsplan locatie Schuineslootweg

6.1.1 Algemeen

Rondom het perceel zijn al diverse waardevolle landschappelijke elementen aanwezig die het zicht op de bebouwing reeds ontnemen. Deze elementen blijven door uitvoering van het onderhavige plan allen behouden en zullen waar mogelijk versterkt worden. Het te bebouwen oppervlak wordt aanzienlijk verkleind aangezien 1800 m² aan ontsierende agrarische bebouwing wordt gesloopt. Door de reeds aanwezige en de nieuw toe te voegen landschappelijke elementen wordt de bestaande en de nieuwe bebouwing op een landschappelijke verantwoorde wijze ingepast in het landschap.

Voor invulling van het plangebied aan de Schuineslootweg is door bureau Hollema uit Rolde een erfinrichtingsplan opgesteld. Uit dit plan wordt duidelijk hoe de ruimtelijke inrichting zal plaatsvinden. Dit erfinrichtingsplan is opgenomen in Bijlage 7 bij deze toelichting.

6.1.2 Landschappelijke inpassing bestaand erf

Op het bestaande erf staat momenteel één bedrijfswoning. Deze bedrijfswoning zal gesloopt worden en vervangen worden door een nieuwe woning. De exacte vormgeving van de nieuwe woning is nog niet bekend. Wel is de locatie van de woning ongeveer bekend en is bekend hoe de percelen rondom deze woning landschappelijk vorm gaan krijgen. Één en ander blijkt ook uit het landschapsplan dat is opgenomen in Bijlage 7 van deze toelichting. In figuur 6.1. is een uitsnede opgenomen van het ´nieuwe´ erf.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00157-VG01_0015.png"

Figuur 6.1. Erfinrichtingsplan bestaand erf (Bron: Buro Hollema)

De bestaande singel aan de westkant van het erf blijft behouden en wordt zowel aan de noordelijke zijde als aan de zuidelijke zijde versterkt/ doorgetrokken zodat de woning vanuit het westen en het oosten geheel aan het zicht onttrokken is.

De bestaande singel ten oosten van het erf wordt versterkt met Hulst, Kornoelje, Krent, Meidoorn, Sleedoorn en Bottelroos. Door het toevoegen van deze soorten wordt een krachtige en duurzame singel ontwikkeld welke binnen de bestaande structuren van het landschap past.

6.1.3 Landschappelijke inpassing compensatiekavel

Uit het landschapsplan blijkt dat de compensatiekavel evenwijdig met de bestaande lintbebouwing aan de Schuineslootweg worden opgericht. Wat betreft de vormgeving en architectuur van deze compensatiewoning zijn de omliggende woningen en de welstandsnota van de gemeente Hardenberg leidend. De exacte vormgeving is nog niet bekend. De landschappelijke inpassing van de compensatiekavel is wel bekend. In figuur 6.2 is een uitsnede van het landschapsplan opgenomen

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00157-VG01_0016.png"

Figuur 6.2. Erfinrichtingsplan compensatiekavel Schuineslootweg (Bron: Buro Hollema)

Met de inpassing van de compensatiekavel wordt aangesloten bij het omringende landschap en de kenmerkende structuren van dit landschap. Aan de zuidzijde van de kavel bevindt zich reeds een aanwezige bomenrij. Aan de noordkant van de compensatiekavels zal een bossingel worden aangelegd. Rondom de kavels wordt verder een haag van meidoorn en veldesdoorn aangelegd. Er wordt op deze wijze als het ware een 'groene kamer' gecreëerd die het zicht op de bebouwing vanuit het landschap zoveel mogelijk wegneemt. Aangezien de bebouwing aansluitend wordt geplaatst aan de bestaande lintbebouwing worden aan de zuidelijke kant, langs de Schuineslootweg', geen nieuwe landschapselementen toegevoegd. Dit zou ten koste gaan van het kenmerkende bebouwingslint.