direct naar inhoud van 4.6 Juridische vormgeving
Plan: Bestemmingsplan Dedemsvaart Centrum, Markt Westzijde
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00149-VG01

4.6 Juridische vormgeving

ALGEMEEN

In dit onderdeel van de toelichting wordt nader ingegaan op de vormgeving van de verbeelding en de regels.

De Wet ruimtelijke ordening (Wro) bevat de regeling voor de opzet en de inhoud van een bestemmingsplan. In het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is deze regeling verder uitgewerkt.

Het bestemmingsplan bestaat uit:

a. een verbeelding van het bestemmingsplangebied waarin alle bestemmingen van de gronden worden aangewezen;

b. de regels waarin de bestemmingen worden beschreven en waarbij per bestemming het doel wordt of de doeleinden worden genoemd.

Bij het bestemmingsplan hoort een toelichting.

Ook zijn de regels van de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen 2008 (SVBP 2008) toegepast. Met deze standaard worden de regels en de verbeelding zodanig opgebouwd en ingericht dat bestemmingsplannen goed met elkaar kunnen worden vergeleken.

BESTEMMING

Aan het plangebied is de bestemming Centrum met de aanduidingen 'supermarkt' en 'laad- en losplaats' toegekend. In deze bestemming is bij recht detailhandel, dienstverlening, horeca I en wonen op de verdieping toegestaan. Daarnaast is het mogelijk om middels een omgevingsvergunning voor een binnenplanse afwijking de volgende functies toe te staan:

  • kantoren;
  • bedrijven en instellingen behorende tot de categorieën 1 tot en met 2 van de bij deze regels behorende Staat van bedrijven, dan wel bedrijven die wat betreft geur, stof, gevaar en geluid daarmee vergelijkbaar zijn;
  • educatieve, sociaal-medische, sociaal-culturele, levensbeschouwelijke voorzieningen, sportvoorzieningen, recreatieve voorzieningen en voorzieningen ten behoeve van openbare dienstverlening;
  • wonen, al dan niet in combinatie met zorgvoorzieningen, op de begane grond.

Afstemming op andere wetten en verordeningen

AFSTEMMING

Met oog op de duidelijkheid, dan wel om een dubbel vergunningstelsel te voorkomen, is ten aanzien van een aantal wetten en/of verordeningen in de regels aangegeven hoe het gemeentebestuur bij de toepassing van de daarin opgenomen regelingen rekening houdt met het ruimtelijk beleid zoals dat met het bestemmingsplan wordt nagestreefd.

Dit betreft:

  • de Woningwet (de welstandsnota);
  • het prostitutiebeleid.

Woningwet

Vaak bestaat onduidelijkheid in hoeverre de in een bestemmingsplan gegeven marges door welstand mogen worden ingevuld. Mag in het geval van een in het bestemmingsplan voorgeschreven goothoogte van maximaal 6 m welstand een lagere goothoogte eisen? De Woningwet regelt in artikel 12 een eventuele strijdigheid tussen de welstandseisen en het bestemmingsplan. Wanneer er sprake is van strijdigheid, heeft het bestemmingsplan 'voorrang'. Vanwege de duidelijkheid is in de regels aangegeven wanneer sprake is van de in de wet bedoelde strijd met het bestemmingsplan.

Prostitutiebeleid

In het bestemmingsplan is aangegeven dat het bestemmingsplan zich verzet tegen het gebruik van de gronden als seksinrichting.