direct naar inhoud van 7.3 Verantwoording van de regels
Plan: Buitengebied Hardenberg, Kloosterstraat (1a) Sibculo
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00124-VG01

7.3 Verantwoording van de regels

Kenmerk van de Nederlandse ruimtelijke ordeningsregelgeving is dat er uitgegaan wordt van toelatingsplanologie. Een bestemmingsplan geeft aan welke functies waar zijn toegestaan en welke bebouwing mag worden opgericht. Bij het opstellen van dit bestemmingsplan zijn keuzes gemaakt over welke functies waar worden mogelijk gemaakt en is gekeken welke bebouwing stedenbouwkundig toegestaan kan worden. De bestaande situatie is hierbij het uitgangspunt.

Het is noodzakelijk dat het bestemmingsplan een compleet inzicht biedt in de bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen het betreffende plangebied. Het bestemmingsplan is het juridische toetsingskader dat bindend is voor de burger en overheid en geeft aan wat de gewenste planologische situatie voor het plangebied is.

Groen - Landschapselement

De beschermenswaardige landschapselementen en overige beplantingsstructuren hebben een bestemming 'Groen - Landschapselement' gekregen. Een omgevingsvergunningstelsel voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde of van werkzaamheden, is op deze bestemming van toepassing (voormalig aanlegvergunningstelsel). Normaal gebruik en onderhoud is van deze bepalingen uitgesloten.

Water

Dit artikel beschermt de aanwezige watergangen en -partijen, inclusief de taluds. Hier mogen alleen bouwwerken ten dienste van de bestemming worden opgericht met een maximale hoogte van 3 m.

Wonen - Essen en hoevenlandschap

De maximale inhoudsmaat van een woning in het buitengebied is afhankelijk van het landschapstype waarbinnen de woning is gelegen. In deze situatie is een maximale inhoudsmaat van 750 m3 opgenomen.

De hoeveelheid bijgebouwen bij een burgerwoning mag maximaal 75 m2 bedragen.

Binnen de woonbestemmingen zijn diverse kleinschalige nevenactiviteiten, al dan niet bij recht, toegestaan.