direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Buitengebied Hardenberg, Kloosterstraat (1a) Sibculo
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00124-VG01

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Beleidsnotitie Rood voor Rood met gesloten beurs

De provinciale regeling 'Rood voor Rood met gesloten beurs' is op 16 maart 2005 vastgesteld door Provinciale Staten. De hoofdlijnen van Rood voor Rood zijn hiermee vastgelegd in een herziening van het streekplan 2000+. Per 1 juli 2009 is de regeling opgenomen in de 'Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving'. De gemeenten hebben de taak gekregen om binnen de provinciale kaders gemeentelijk beleid rondom Rood voor Rood met gesloten beurs te formuleren.

In de beleidsnotitie ‘Rood voor Rood met gesloten beurs’ van de gemeente Hardenberg wordt invulling gegeven aan de kaders die de provincie heeft gesteld. De gemeente Hardenberg wil de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied verbeteren met behulp van de Rood voor Rood-regeling. De beleidsnotitie vormt het toetsingskader voor aanvragen van mensen die gebruik willen maken van de regeling.

In de nota zijn criteria opgenomen waaraan de aanvragen moeten voldoen en onder welke voorwaarden de gemeente Hardenberg mee wil werken aan het toepassen van de regeling.

De gemeentelijke beleidsnota heeft belangrijke raakvlakken met ander gemeentelijk beleid, zoals de ontwikkeling van een nieuw bestemmingsplan buitengebied. De koppeling zit vooral in de gebiedsindeling en de daarbij behorende kenmerken en ontwikkelingsmogelijkheden. In beide nota's ligt de nadruk op de ruimtelijke kwaliteit en wordt gedacht vanuit landelijke kwaliteitseisen.

De voorgestelde ontwikkelingen leiden tot een versterking van de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied van de gemeente Hardenberg. Deze meerwaarde vertaalt zich in het volgende:

  • 1. verdwijnen landschapontsierende bebouwing op de voormalige agrarische bedrijfslocatie aan de Kloosterstraat; door het toepassen van de Rood voor Rood regeling voor het slopen van de voormalige agrarische schuren neemt de hoeveelheid landschapontsierende bebouwing in het buitengebied ten noorden van de kern Sibculo af;
  • 2. op de nieuwe locatie aan de Kloosterstraat wordt een nieuwe compensatiewoning gerealiseerd, waarbij ten aanzien van de landschappelijke inpassing van het nieuwe bouwperceel een versterking van de gradiënten hoog-laag en nat-droog plaatsvindt. Dit leidt tot een verbetering van de ruimtelijke en ecologische kwaliteiten.

3.3.2 Visienota Buitengebied Gemeente Hardenberg

De gemeente Hardenberg heeft de hoofdlijnen van het nieuwe ruimtelijke beleid voor het totale buitengebied van de gemeente Hardenberg geformuleerd in de ‘Visienota Buitengebied Gemeente Hardenberg’. De nota richt zich vooral op de realisatie van ruimtelijke kwaliteiten in het buitengebied.

De ruimtelijke visie zoals vastgelegd in de visienota moet de basis gaan vormen voor een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied in de gemeente Hardenberg. De hoofddoelen van het ruimtelijk beleid zoals verwoord in de 'Visienota Buitengebied' zijn:

  • Op een duurzame en efficiënte wijze ruimte scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies;
  • Het vergroten van de leefbaarheid van het platteland;
  • Het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit.

De gemeente Hardenberg heeft in de visienota een aantal deelgebieden onderscheiden. Het plangebied is op grond van deze visienota gelegen in deelgebied 'Stuwwal'.

In afbeelding 3.6 is de visiekaart opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00124-VG01_0012.png"

Afbeelding 3.6 Visiekaart deelgebied 'Stuwwal' (bron: gemeente Hardenberg)

De 'Visienota Buitengebied gemeente Hardenberg' geeft aan dat dit deelgebied voornamelijk in gebruik is als zandwinningsgebied en natuur.

De ontwikkelingsrichting zoals verwoord in de 'Visienota Buitengebied gemeente Hardenberg' is gericht op behoud en ontwikkeling van de ecologische zone. De gewenste functies op basis van dit gemeentelijke beleidsdocument voor dit gebied zijn:

  • zandwinning;
  • biodiversiteit;
  • recreatie en toerisme.

De functie 'wonen' wordt niet specifiek benoemd. De realisatie van een compensatiewoning in het kader van de Rood voor roodregeling verhoudt zich echter prima tot de 'gewenste functies'. Door een zorgvuldige inpassing van de compensatiewoning in relatie tot omliggend landschap wordt de ruimtelijke kwaliteit gewaarborgd. Gezien voorgaande is het plan in overeenstemming met de uitgangspunten van de 'Visienota Buitengebied gemeente Hardenberg'.

3.3.3 Welstandsnota Hardenberg

Het plangebied valt in de welstandsnota in het essenlandschap. In afbeelding 3.6 is een uitsnede van de welstandskaart behorende bij de welstandnota opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00124-VG01_0013.png"

Afbeelding 3.6 Kaart welstandsnota Hardenberg

Het essen- en kampenlandschap heeft vanaf de Middeleeuwen zijn huidige vorm gekregen. Het landschap is reliëfrijk en kent daardoor een kronkelend patroon van wegen en waterlopen. De nederzettingen zijn ontstaan in de overgangen van de beekdalen naar de hoger gelegen zandgronden. Door de veelheid en variatie aan beplanting is het landschap kleinschalig. De open essen vormen een vontrast met deze kleinschaligheid.

Erven liggen in het essen en kampenlandschap verspreid, in linten langs de essen, of in clusters tussen de essen en kampen. De bebouwing op de erven liggen veelal in een losse strooiing. Later werden ook gebouwen meer evenwijdig geplaatst. Het beleid van de gemeente is erop gericht om de belangrijkste karakteristieken in deze landschappen, de onregelmatigheid, de diversiteit en de kleinschaligheid te handhaven.

Bouwplannen worden beoordeeld op een aantal aspecten die kenmerkend zijn voor de bebouwing in de welstandsgebieden 'essen en kampen'.

3.3.4 Conclusie toetsing aan gemeentelijk beleid

Het initiatief past binnen de hoofddoelen van de Visienota Buitengebied. Door het saneren van voormalige agrarische bedrijfsgebouwen en herbouw van een compensatiewoning elders, wordt ruimte gecreëerd voor de functie landbouw in het open weidegebied ten noorden van de kern Sibculo. Door de nieuw te bouwen woning ruimtelijk en landschappelijk adequaat in te passen en de hoog-laag en nat-droog gradiënten weer meer te benadrukken, vindt een verbetering van de ruimtelijke en ecologische kwaliteit plaats.

Op hoofdlijnen past het initiatief binnen de uitgangspunten van de welstandsnota. Bij indiening van omgevingsvergunning voor bouwen zal het bouwplan concreet worden getoetst aan de criteria van de welstandsnota.