direct naar inhoud van 6.2 Erfinrichtingsplan
Plan: Bestemmingsplan Buitengebied Gramsbergen, Vilsterborg 1 Holtheme
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00090-VG01

6.2 Erfinrichtingsplan

6.2.1 Het plangebied in het landschap

Bij de verkoop van de boerderij is ook het nabijgelegen weiland verkocht. Hierdoor zullen de kleine kadastrale stukjes samengevoegd worden. Het weiland wordt betrokken bij het erfinrichtingsplan, door deze als open extensief weiland te omschrijven. Het erfinrichtingsplan is opgenomen in Bijlage 4 bij deze toelichting.

Het plangebied is vanaf de Vilsterborg haast niet meer te zien door de opgaande beplantingen rondom. De wens is om het erf vanaf deze kant weer open te maken zodat het zicht op de Es weer hersteld wordt. De oude haag is dermate verwildert dat er een nieuwe haag aangeplant wordt als scheiding vanaf de openbare weg. Door een scheiding te maken in het voor- en achterf wordt de structuur, welke op erven voorkwam, weer teruggebracht. Aan de voorzijdewas de sier- en nutstuin, achter was deze meer functioneel en sober. Binnen het plangebied is dit terug te vinden in de soortkeuze (fruitbomen) en functiescheiding als sier- en nutstuin.

Achter de boerderij staat een oude kastanje. Deze is in goede staat en belangrijk om te behouden. De boom staat midden op het erf. De kastanje accentueert het centrale erf. Rondom deze boom zijn de woning en de bijgebouwen gesitueerd.

Naast de landschappelijke inpassing van uit de overheid, is ook de extra investering in de ruimtelijke kwaliteit noodzakelijk, dit zal tot uiting komen in de materialisatie van het erf en de gebouwen

Karakteristiek bij oude erven zijn hoogstamfruitgaard. Deze wordt bij de nieuwe erfinrichting gesitueerd aan de voorzijde van het erf. De fruitgaard word hier een onderdeel van het voorerf. De auto’s die op het erf geparkeerd gaan worden dienen zoveel mogelijk aan het zicht van de omgeving onttrokken te worden. Er is ruimte om de auto’s aan de achterzijde te parkeren. Door de natuurlijke glooiing en de situering van de gebouwen zullen deze auto’s vanaf de openbare weg nauwelijks te zien zijn.

Aan de voorkant van de woning komt de siertuin. Hier is ruimte voor grote plantenvakken binnen een duidelijke structuur. Aan de westzijde van de woning is ruimte voor een privétuin. De vormgeving van de ‘harde’ elementen als terrassen zullen qua materialisatie en maatvoering aan moeten sluiten bij de woning en haar bijgebouw. Het erf moet een eenheid vormen met de boerderij. Ook het erf zal hersteld worden met de van oorsprong voorkomende materialen en beplantingen. De paden zullen uit gebakken materialen en natuurlijke halfverhardingen bestaan. Oude bomen welke in goede staat zijn worden behouden. Dit geeft het erf haar historische uitstraling. Waar nodig worden nieuwe streekeigen beplantingen aangebracht.

Met dit erfinrichtingsplan wordt voorzien in een aanzienlijke impuls in de ruimtelijke kwaliteit van het gebied. Figuur 6.3 geeft de verschillende functies binnen het plangebied weer.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00090-VG01_0021.png"

Figuur 6.3 De verschillende functies binnen het plangebied (Bron: Ontwerpburo Herbert OldeHinkel)

6.2.2 Bloemrijk grasland

Het grasland welke hoort bij het pand is van oorsprong een oude kamp. Momenteel wordt hier gras op verbouwt. Om binnen het plangebied bij te dragen aan biodiversiteit (opgave visienota buitengebied) kan het weiland omgezet worden naar een extensief bloemrijk grasland. Dit grasland kan uitstekend gebruikt worden als voeding voor paarden of andere zoogdieren. Belangrijk is dat er niet of nauwelijks bemest wordt en dat de kruiden en bloemen de kans krijgen zaden te vormen en te verspreiden. Hieronder worden de maatregelen omschreven voor het beheer van zo'n bloemenrijk grasland:

  • Bemest niet
  • Maai zo vaak als nodig is en voer het maaisel af (min 2x jaar juni/september)
  • Breng geen bagger op
  • Houd het waterpeil hoog (geen aanleg van extra sloten
  • Beweid extensief (max. 2 paarden)

Doelstelling:

  • Behoud en/of ontwikkeling weidevogelstand
  • Voedsel en voortplantingsplek voor zoogdieren,insecten,amfibieën en reptielen
  • bloemrijke of een schrale vegetatie
  • behoud van cultuurhistorische en/of aardkundige waarden

Onderstaande afbeeldingen geven het bewuste grasland weer.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00090-VG01_0022.png"

Figuur 6.4 Het toekomstige bloemrijke grasland (Bron: Ontwerpburo Herbert OldeHinkel)

6.2.3 Beplantingsplan

Het erf en gedeelten rondom het erf worden landschappelijk in de omgeving ingepast. Zo wordt onder andere een bloemrijk grasland gecreëerd. Onderdeel van het erfinrichtingsplan is een beplantingsplan. Een uitsnede van dit beplantingsplan is opgenomen in figuur 6.5.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00090-VG01_0023.png"

Figuur 6.5 Uitsnede beplantingsplan Vilsterborg 1 (Bron: Ontwerpburo Herbert OldeHinkel)

Het beplantingsplan voorziet in het verbeteren en versterken van de bestaande situatie en de aanleg van nieuwe beplanting in de vorm van singels en bomen. Aan de voorzijde van de woonboerderij staat een fruitboomgaard. Deze zal worden aangevuld met enkele hoogstamfruitbomen zodat het geheel ook de uitstraling krijgt van een volwaardige fruitgaard.

Verder worden er op diverse plekken Zomereiken en Gewone Essen aangeplant ter aanvulling op de bestaande bomenstructuur. Het privégedeelte behorend bij de woning wordt omzoomd met een haag van veldesdoorn. Het erf en de tuin behorende bij de woning worden ingericht naar wens van de bewoners. De beeldbepalende paardenkastanje op het perceel blijft behouden. Voor een nadere toelichting op het erfinrichtingsplan wordt verwezen naar Bijlage 4 bij deze toelichting.