direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Bestemmingsplan Buitengebied Gramsbergen, Vilsterborg 1 Holtheme
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00090-VG01

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Visienota Buitengebied Gemeente Hardenberg

De gemeente Hardenberg heeft de hoofdlijnen van het nieuwe ruimtelijke beleid voor het totale buitengebied van de gemeente Hardenberg geformuleerd in de 'Visienota Buitengebied Gemeente Hardenberg'. De nota richt zich vooral op de realisatie van ruimtelijke kwaliteiten in het buitengebied.

De ruimtelijke visie zoals vastgelegd in de visienota moet de basis gaan vormen voor een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied in de gemeente Hardenberg. De hoofddoelen van het ruimtelijk beleid zoals verwoord in de 'Visienota Buitengebied' zijn:

  • Op een duurzame en efficiĆ«nte wijze ruimte scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies;
  • Het vergroten van de leefbaarheid van het platteland;
  • Het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit.

Momenteel heeft het perceel aan de Vilsterborg 1 nog een agrarische bestemming (zonder bouwmogelijkheden). Het voorliggende bestemmingsplan voorziet in de wijziging van deze bestemming naar "Wonen". Voor wat betreft de functie 'Wonen' in het buitengebied heeft de gemeente haar gemeentelijke beleid verwoord in een aantal uitgangspunten/doelstellingen, te weten:

  • 1. Behoud van een gevarieerd woningaanbod in het buitengebied, zowel qua inhoud van de woningen als qua verschijningsvorm;
  • 2. De afstemming van de maximale inhoudsmaat van woningen in het buitengebied op de gebiedskenmerken;
  • 3. Het bieden van ruime mogelijkheden voor inwoning;
  • 4. Het bieden van de mogelijkheid om aan vrijgekomen agrarische bedrijfsgebouwen een woonfunctie toe te kennen; waarbij ruimere mogelijkheden gelden naarmate meer oppervlakte aan landschapsontsierende bedrijfsgebouwen worden afgebroken;
  • 5. Het tegengaan van permanente bewoning van recreatiewoningen;
  • 6. Het bieden van ruimte voor opvulling van open gaten in bebouwingslinten met woningbouw of kleinschalige bedrijvigheid.

De gemeente sluit een toename van de woonfunctie in het buitengebied niet uit. Wel wordt uitgegaan van optimale benutting van de bestaande bebouwing. Wonen in het buitengebied wordt niet meer gezien als een ongewenste functie maar als een waardevol bestandsdeel van het totale woningaanbod van de gemeente. De gemeente streeft dan ook naar het instandhouden van een gevarieerd aanbod aan woonmilieus. In de gebieden die worden aangewezen als landbouwontwikkelingsgebied wordt zeer terughoudend omgesprongen met een toename van de woonfunctie. Het opnieuw opnemen van een woonfunctie mag geen belemmeringen opleveren voor bestaande functionerende agrarische bedrijven.

Uit de visienota blijkt dat het plangebied in het "Vechtdal" ligt. In deze ecologische zone wordt met name ingezet op een toename van de biodiversiteit. Verder heeft het gebied een belangrijke afvoerfunctie voor de Vecht en een voorname recreatief-toeristische functie. In figuur 3.6 is een uitsnede van de kaart behorende bij de "Visie Buitengebied" opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00090-VG01_0012.png"

Figuur 3.6. Uitsnede gebiedskaart behorende bij de Visienota Buitengebied (Bron: Gemeente Hardenberg)

De renovatie en restauratie van de bestaande karakteristieke woonboerderij is een wenselijke ontwikkeling in het Vechtdal. Door de renovatie en restauratie krijgt de bestaande bebouwing een beter aanzicht en door de landschappelijke inpassing van het gehele perceel wordt de landschappelijke beleving en biodiversiteit vergroot.

3.3.2 Welstandsnota Hardenberg

Het plangebied valt in de welstandsnota in het "essen en kampenlandschap". In figuur 3.5. is een uitsnede van de welstandskaart behorende bij de welstandnota opgenomen

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00090-VG01_0013.png"

Figuur 3.5 Uitsnede welstandskaart gemeente Hardenberg (Bron: Gemeente Hardenberg)

Het essen en kampenlandschap heeft vanaf de Middeleeuwen zijn huidige vorm gekregen. Het landschap is reliƫfrijk en kent daardoor een kronkelend patroon van wegen en waterlopen. De nederzettingen zijn ontstaan in de overgangen van de beekdalen naar de hoger gelegen zandgronden. Door de veelheid en variatie aan beplanting is het landschap kleinschalig. De open essen vormen een vontrast met deze kleinschaligheid.

Erven liggen in het essen en kampenlandschap verspreid, in linten langs de essen, of in clusters tussen de essen en kampen. De bebouwing op de erven liggen veelal in een losse strooiing. Later werden ook gebouwen meer evenwijdig geplaatst. Het beleid van de gemeente is erop gericht om de belangrijkste karakteristieken in deze landschappen, de onregelmatigheid, de diversiteit en de kleinschaligheid te handhaven.

Bouwplannen worden beoordeeld op een aantal aspecten die kenmerkend zijn voor de bebouwing in de welstandsgebieden 'essen en kampen'. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de samenhang van de bouwwerken en het erf en hoe de verschijningsvorm van de gebouwen zich verhoudt tot de kwaliteit van de bebouwing in de directe omgeving. Bij uitbreidingen of verandering van een erf wordt een erfinrichtingsplan gevraagd waarin aangetoond moet worden hoe de wijzigingen passen in het landschap en op het erf.

3.3.3 Conclusie toetsing aan gemeentelijk beleid

Het voorliggende initiatief voldoet aan de gemeentelijke uitgangspunten zoals verwoord in de "Visienota Buitengebied Gemeente Hardenberg" en de "Welstandsnota Hardenberg".