direct naar inhoud van 7.3 Verantwoording van de regels
Plan: Buitengebied Hardenberg, Spokenkampweg 2 te Brucht
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00088-VG01

7.3 Verantwoording van de regels

Kenmerk van de Nederlandse ruimtelijke ordeningsregelgeving is dat er uitgegaan wordt van toelatingsplanologie. Een bestemmingsplan geeft aan welke functies waar zijn toegestaan en welke bebouwing mag worden opgericht. Bij het opstellen van dit bestemmingsplan zijn keuzes gemaakt over welke functies waar worden mogelijk gemaakt en is gekeken welke bebouwing stedenbouwkundig toegestaan kan worden. De bestaande situatie is hierbij het uitgangspunt.

Het is noodzakelijk dat het bestemmingsplan een compleet inzicht biedt in de bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen het betreffende plangebied. Het bestemmingsplan is het juridische toetsingskader dat bindend is voor de burger en overheid en geeft aan wat de gewenste planologische situatie voor het plangebied is.

In deze paragraaf worden de gemaakte keuzes nader onderbouwd. Hierbij zullen de bestemmingen in dezelfde volgorde als in de regels worden behandeld.

Agrarisch met waarden - Essen- en hoevenlandschap

Gronden met deze bestemming zijn primair bestemd voor grondgebonden agrarische bedrijvigheid, de instandhouding van de landschaps- en natuurwaarden behorende bij het essen- en hoevenlandschap; nevenactiviteiten, voorzieningen ten behoeve van extensieve openluchtrecreatie, watergangen en waterpartijen en nutsvoorzieningen.

Binnen deze bestemming zijn geen gebouwen toegestaan. Enkel tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen en erf- en perceelsafscheidingen zijn toegestaan. Deze zijn verbonden aan een maximale bouwhoogte. Tenslotte is, met het oog op de landschappelijke en natuurwaarden, een omgevingsvergunningenstelsel voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden opgenomen.

Bedrijf - Essen- en hoevenlandschap

Het bedrijf wordt bestemd tot 'Bedrijf - Essen- en hoevenlandschap'. Binnen deze bestemming zijn bedrijven die in bijlage 1 van de regels opgenomen 'Staat van bedrijfsactiviteiten' zijn aangeduid als categorie 1, 2 of 3.1, en daarnaast bij een en ander behorende voorzieningen waaronder parkeerplaatsen en nutsvoorzieningen.De bedrijfsbebouwing dient binnen het bouwvlak met de aanduiding 'bedrijfswoning' te worden gerealiseerd. Voor de bedrijfswoning geldt een maximale inhoudsmaat van 750 m3. De kelder ('ondergronds bouwwerk') mag ter plaatse van de aanduiding 'ondergronds bouwwerk' worden gebouwd. Deze zal worden gebruikt voor opslagdoeleinden.

Groen - Landschapselement

De aan te leggen singel zal bestemd worden als "Groen - Landschapselement". De bestemming "Groen - Landschapselement" is bedoeld voor groenvoorzieningen en instandhouding van ter plaatse voorkomende waardevolle beplanting en landschapselementen. Binnen deze bestemming is ook mogelijk om in afwijking van een omgevingsvergunning werken, geen bouwwerk zijnde, en werkzaamheden uit te voeren (voormalige aanlegvergunning).