Plan: | Bestemmingsplan Buitengebied Hardenberg, Polenweg 19 Heemserveen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0160.0000BP00055-VG01 |
Externe veiligheid is een beleidsveld dat is gericht op het beheersen van risico's die ontstaan voor de omgeving bij de productie, de opslag, de verlading, het gebruik en het transport van gevaarlijke stoffen. Op 1 januari 2010 moet worden voldaan aan strikte risicogrenzen. Een en ander brengt met zich mee dat nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen moeten worden getoetst aan wet- en regelgeving op het gebied van externe veiligheid. Concreet gaat het om risicovolle bedrijven, vervoer gevaarlijke stoffen per weg, spoor en water en transport gevaarlijke stoffen via buisleidingen.
Op de diverse aspecten van externe veiligheid is afzonderlijke wetgeving van toepassing. Voor risicovolle bedrijven gelden onder meer:
Voor vervoer gevaarlijke stoffen geldt de circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (cRvgs). Op transport gevaarlijke stoffen via buisleidingen is het Structuurschema buisleidingen (SBUI) van toepassing.
Het doel van het ‘Besluit externe veiligheid inrichtingen’ is om de risico's waaraan burgers in hun leefomgeving worden blootgesteld vanwege risicovolle inrichtingen en activiteiten tot een aanvaardbaar minimum te beperken.
In de 'Externe Veiligheidsvisie gemeente Hardenberg' is de situatie in de gemeente Hardenberg geïnventariseerd en in kaart gebracht. Uit de inventarisatie is gebleken dat binnen de gemeente een aantal risicobronnen aanwezig is, waarop het externe veiligheidsbeleid betrekking heeft. Doel van het externe veiligheidsbeleid is om een transparant toetsingskader te hebben voor het omgaan met huidige maar ook eventuele toekomstige externe veiligheidssituaties.
Aan hand van de Risicokaart Overijssel is een inventarisatie verricht van risicobronnen in en rond het plangebied. Op de Risicokaart Overijssel staan meerdere soorten risico's, zoals ongevallen met brandbare, explosieve en giftige stoffen, grote branden of verstoring van de openbare orde. In totaal worden op de Risicokaart dertien soorten rampen weergegeven. In de volgende afbeelding is een uitsnede van de Risicokaart weergegeven.
Figuur 4.2. Uitsnede Risicokaart Overijssel
Langs het perceel Polenweg 19 loopt een gasleiding van de Gasunie. In figuur 4.3. is verder ingezoomd op de locatie en is duidelijk waar te nemen dat de gasleiding lang het plangebied loopt.
Figuur 4.3. Uitsnede Risicokaart Overijssel ingezoomd op het plangebied
Voor vervoer gevaarlijke stoffen geldt de circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (cRvgs). Op het transport van gevaarlijke stoffen via buisleidingen is nu nog het Structuurschema buisleidingen (SBUI) van toepassing. Voor de aanleg van nieuwe buisleidingen wordt door VROM gewerkt aan de Structuurvisie buisleidingen. Deze is nog op dit moment niet klaar.
Op 28 augustus 2009 is het ontwerp-Besluit externe veiligheid buisleidingen (ontwerp-BEVB) gepubliceerd. Hierdoor zal het toetsingskader voor deze buisleidingen conform de systematiek met
plaatsgebonden risico en groepsrisico gaan werken. De verwachting is dat het nieuwe BEVB in de loop van 2011 in werking treedt.
Volgens het ontwerp-besluit worden gemeenten verplicht om bij het opstellen van bestemmingsplannen rekening te houden met het plaatsgebonden risico (PR) en het groepsrisico (GR). Bij de vaststelling
van een bestemmingsplan, op grond waarvan de aanleg van een buisleiding of de aanleg, bouw of vestiging van een kwetsbaar object bij een buisleiding wordt toegelaten, wordt een waarde in acht genomen van 10-6 per jaar met betrekking tot het plaatsgebonden risico voor kwetsbare objecten.
Bij de vaststelling van een bestemmingsplan, op grond waarvan de aanleg van een buisleiding, of de aanleg, bouw of vestiging van een kwetsbaar of een beperkt kwetsbaar object wordt toegelaten, wordt tevens het groepsrisico in het invloedsgebied van de buisleiding verantwoord. In het ontwerp-Besluit externe veiligheid buisleidingen zijn bepalingen opgenomen waaraan deze verantwoording dient te voldoen.
Plaatsgebonden risico (PR)
Binnen de 10-6 / jr contour (welke als wettelijk harde norm fungeert) mogen dan geen nieuwe kwetsbare objecten geprojecteerd worden. In de situatie Polenweg 19 is geen sprake van een nieuw kwetsbaar object. Op het perceel Polenweg 19 is thans een woning aanwezig. De bewoners hebben
het voornemen de woning te moderniseren en te vergroten. Het is en blijft één woning. Van de bouw of vestiging van een kwetsbaar object, zoals het letterlijk in het ontwerp-Besluit staat vermeld, is dan ook geen sprake.
Op de geraadpleegde provinciale risicokaart is voor een deel van de gasleiding de risicocontour van het plaatsgebonden risico (risicocontour 10-6/jr) van de leiding weergegeven (zie figuur 4.3). De woning Polenweg 19 is niet gelegen binnen deze contour. Er wordt vanuit gegaan dat de risicocontour van de leiding buiten het op de risicokaart aangegeven deel niet groter is dan de op de
Risicokaart aangegeven contour. De afstand van de gasleiding tot de woning bedraagt 36 meter. De risicocontour van 10-6/jr is buiten het woonerfperceel gelegen en de gasleiding heeft een gronddekking van 90 cm.
Groepsrisico (GR)
Het groepsrisico is een maat voor de kans dat bij een ongeval een groep slachtoffers valt met een bepaalde omvang. Het GR is daarmee een maat voor de maatschappelijke ontwrichting bij een calamiteit. In het ontwerp-BEVB is een verplichting tot verantwoording van het groepsrisico
opgenomen (art.12). Deze verantwoordingsplicht houdt in dat iedere wijziging met betrekking tot planologische keuzes moet worden onderbouwd én verantwoord door het bevoegd gezag. Op dit moment is niet exact het invloedsgebied van het groepsrisico bekend.
Voor zover het plangebied binnen dit gebied valt, brengt de in het bestemmingsplan opgenomen ruimtelijke ontwikkeling geen wijzigingen in de bevolkingsdichtheid binnen het invloedsgebied met zich mee. Het plan heeft louter betrekking op de vergroting van de bewuste woning. Van uitbreiding van het aantal woningen danwel het uitbreiden van het aantal personen binnen het invloedsgebied is geen sprake. Er vindt dan ook geen mutatie plaats in het groepsrisico. Dit verband daarmee is de
voorgenomen ruimtelijke ontwikkeling vanuit oogpunt van groepsrisico verantwoord.
Gemeentelijk externe beleidsvisie 2007-2010
In de 'Externe Veiligheidsvisie gemeente Hardenberg' is de situatie in de gemeente Hardenberg geïnventariseerd en in kaart gebracht. Uit de inventarisatie is gebleken dat binnen de gemeente een aantal risicobronnen aanwezig is, waarop het externe veiligheidsbeleid betrekking heeft. Doel van het externe veiligheidsbeleid is om een transparant toetsingskader te hebben voor het omgaan met huidige maar ook eventuele toekomstige externe veiligheidssituaties. Voor de overige gebieden, waarin ook de woning aan de Polenweg 19 is gelegen, wordt het gemeentelijk ambitieniveau als volgt verwoord:
Plaatsgebonden risico
Groepsrisico
Indien het ruimtelijk initiatief aan het externe veiligheidsbeleid van de gemeente wordt getoetst, blijkt dat er van belemmeringen geen sprake is. De bestaande woning is niet gelegen in de risicocontour van het plaatsgebonden risico. Er is feitelijk geen sprake van een projectie van een object binnen het invloedsgebied groepsrisico. Er is immers sprake van een bestaande woning. Daarnaast wordt opgemerkt dat de personendichtheid, zoals reeds vermeld is, niet toeneemt. Van een toename van het groepsrisico is dan ook geen sprake.
Resumé.
Resumerend wordt opgemerkt dat:
Een en ander brengt met zich mee dat het project in overeenstemming is met wet- en regelgeving ter zake van externe veiligheid.