Plan: | Bestemmingsplan Buitengebied Hardenberg, Polenweg 19 Heemserveen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0160.0000BP00055-VG01 |
De gemeente Hardenberg heeft de hoofdlijnen van het nieuwe ruimtelijke beleid voor het totale buitengebied van de gemeente Hardenberg geformuleerd in de ‘Visienota Buitengebied Gemeente Hardenberg’. De nota richt zich vooral op de realisatie van ruimtelijke kwaliteiten in het buitengebied.
De ruimtelijke visie zoals vastgelegd in de visienota moet de basis gaan vormen voor een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied in de gemeente Hardenberg. De hoofddoelen van het ruimtelijk beleid zoals verwoord in de 'Visienota Buitengebied' zijn:
Voor wat betreft de functie 'wonen' heeft de gemeente haar gemeentelijke beleid verwoord in een aantal uitgangspunten/doelstellingen te weten:
De gemeente sluit een toename van de woonfunctie in het buitengebied niet uit. Wel wordt uitgegaan van optimale benutting van de bestaande bebouwing. Wonen in het buitengebied wordt niet meer gezien als een ongewenste functie maar als een waardevol bestandsdeel van het totale woningaanbod van de gemeente. De gemeente streeft dan ook naar het instandhouden van een gevarieerd aanbod aan woonmilieus.
Het plangebied valt in de welstandsnota in het heide-ontginningsgebied. Dit komt overeen met 'de laag van het agrarisch cultuurlandschap' zoals de Omgevingsvisie Overijssel 2009 die kent. In figuur 3.5. is een uitsnede van de welstandskaart behorende bij de welstandnota opgenomen
Figuur 3.5 Uitsnede welstandskaart gemeente Hardenberg
Deze gebieden zijn eind 19e eeuw, begin 20e eeuw op regelmatige wijze ontgonnen ten behoeve van de landbouw. Kenmerkend voor deze gebieden is het rechte wegenpatroon en het relatief kleinschalige landschap. De bebouwing binnen deze gebieden ligt los of is geclusterd in buurtschappen als bijvoorbeeld Heemserveen. De bebouwing in deze gebieden kent van oorsprong een grote diversiteit in stijl.
Het beleid van de gemeente is erop gericht om de belangrijkste karakteristieken in deze landschappen te handhaven. Bouwplannen worden beoordeeld op een aantal aspecten die kenmerkend zijn voor de bebouwing in de welstandsgebieden 'heide-ontginning'. Bij uitbreidingen wordt bijvoorbeeld gekeken naar de afstemming op het bestaande bouwwerk. Ook wordt bij uitbreidingen en nieuwbouw in dit landschap veelal een inrichtingsplan gevraag. Voor onderhavige ruimtelijke ontwikkeling is een inrichtingsplan opgesteld. In Hoofdstuk 6 wordt hier nader op ingegaan.
Er wordt geen nieuwe woning toegevoegd maar er vindt een vergroting van de inhoud plaats. De verschijningsvorm van de woning past binnen het landelijk karakter en het beleid van de gemeente Hardenberg. Door middel van een landschapsinrichtingsplan en de realisatie van nieuwe natuur wordt een aanzienlijke kwaliteitsimpuls gegeven aan het landschap. Geconcludeerd wordt dat de uitbreiding van de woning past binnen de uitgangspunten van het gemeentelijk beleid.