direct naar inhoud van 3.4 Gemeente
Plan: Bestemmingsplan Dedemsvaart
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00007-VG02

3.4 Gemeente

Actualisering

Zoals in de inleiding is aangegeven, wil de gemeente al haar bestemmingsplannen in 2009 hebben herzien. De belangrijke beleidsdocumenten voor deze actualiseringsslag zijn: 'Urgentie en fasering' en 'Een gemeentelijke standaard'.

Detailhandels-structuurvisie

De gemeente heeft op 21 december 2004 de detailhandelsstructuurvisie vastgesteld. Deze visie geeft antwoord op de volgende vraag: “Hoe kan het economisch voorzieningenniveau in de diverse kernen binnen Hardenberg zodanig worden versterkt, dat de consument in een hoogwaardig, aantrekkelijk en leefbaar winkelgebied zijn aankopen kan doen?” (Visie Detailhandelstructuur, gemeente Hardenberg, Seinpost, 2002). Wanneer wordt gekeken naar huidige winkelconcentraties, koopstromen, ligging en draagvlak, dan lijken Dedemsvaart en Hardenberg-kern twee min of meer zelfstandig functionerende gebieden te zijn. Dedemsvaart wordt als een koopcentrum met bovenlokale verzorgingsfunctie getypeerd. Het beleid is erop gericht dit in de toekomst uit te bouwen.

De visie constateert dat Dedemsvaart en Hardenberg beide een breed draagvlak voor volumineuze detailhandel1 hebben. Grootschalige detailhandel2 is alleen in Hardenberg-kern toegestaan. Het Mercatorterrein, waarvoor inmiddels een bestemmingsplan is vastgesteld, is aangewezen als geschikte locatie voor detailhandel in volumineuze goederen en detailhandel in meubels en aanverwante artikelen met een minimum verkoopvloeroppervlak van 1.000 m².

Afwijkingsbevoegdheid

Het bevoegd gezag kan bij een omgevingsvergunning afwijken ten behoeve van projecten van tijdelijke aard en voor bepaalde planologische 'kruimelgevallen'. Hiervan is een lijst opgenomen in het Besluit algemene bepalingen omgevingsrecht (Bor, artikel 4 bijlage II). Het aantal mogelijkheden om middels een omgevingsvergunning af te wijken, is dus beperkt.

Prostitutiebeleid

In een gemeentelijke beleidsnotitie is als uitgangspunt vastgelegd dat slechts het bestaande aantal prostitutiebedrijven in de gemeente is toegestaan. Hiermee is het maximum aantal vastgelegd en is op dit moment geen ruimte voor nieuwvestiging.

Omgevingsvergunning voor het kappen

In de Algemene Plaatselijke Verordening is de bescherming (voor het vellen van houtopstanden) van waardevol groen opgenomen. Voor deze specifieke beplanting is dan ook een omgevingsvergunning voor het kappen op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening vereist. Voor het eventueel kappen van de overige bomen binnen het plangebied blijft tevens een omgevingsvergunning voor het kappen op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening vereist.

Welstandsnota

De gemeenteraad heeft op 29 november 2011 de Welstandsnota Hardenberg Visie op beeldkwaliteit vastgesteld. Deze nota zet in op “het leggen van verbindingen tussen bestaande gebiedskwaliteiten en nieuwe ontwikkelingen, tussen oud en nieuw, tussen snel en traag, tussen stad en land, tussen rood en groen, tussen opbrengsten en kosten.” De ambitie is een kwaliteitsontwikkeling in gang te zetten waarbij elk project bijdraagt aan de versterking van de beeldkwaliteit van de leefomgeving. Daarmee zullen de verschillende kernen zich meer onderscheiden en krijgt elke kern haar eigen kleur (terug).

De gemeente wil meer vrijheid voor burgers creëren. Dit wordt bereikt door kaders te stellen 'waar het er toe doet' en andere delen van de gemeente regelvrij te maken. Een en ander komt tot uiting in de toekenning van drie niveaus (zie onder). Op de belangrijke plekken wordt door middel van welstand en bestemmingsplan gestuurd. De laag gewaardeerde plekken zijn wel-standsvrij. Voor deze gebieden is het bestemmingsplan maatgevend.

De Welstandsnota maakt onderscheid naar de volgende niveaus:

Niveau 0 (laag):

Geen eisen ten aanzien van welstand. Beeldkwaliteit wordt geregeld in het bestemmingsplan.

Niveau 1 (midden):

Specifieke ambitie ten aanzien van beeldkwaliteit, gericht op behoud van belangrijkste gebiedskenmerken van architectonische of stedenbouwkundige aard. Inzet van een globale vorm van welstand met planbegeleiding naast het bestemmingsplan.

Niveau 2 (hoog):

Hoge ambitie ten aanzien van beeldkwaliteit, bij gebieden en/of locaties met een hoge architectonische en stedenbouwkundige waarde. Inzet van welstand met een intensieve vorm van planbegeleiding naast het bestemmingsplan.

Het plangebied valt onder verschillende beschermingsniveaus. Zo vallen de Hoofdvaart, Langewijk, Julianastraat, tuinen van Mien Ruys onder niveau 2. Aan de (historische) invalswegen en ontsluitingswegen is niveau 1 toegekend. Het grootste deel van de kern is welstandsvrij. Dat betekent niet dat hier alles is toegestaan. Het beeldkwaliteitsregime voor deze gronden is voor een groot deel geregeld in de volgende beeldkwaliteitsplannen (BKP):

  • BKP Brandsveen Dedemsvaart;
  • BKP Kotermeerstal-Oost deelplan Noord Dedemsvaart;
  • BKP Kotermeerstal-Oost deelplan Zuid Dedemsvaart;
  • BKP Bedrijvenpark Mercator Dedemsvaart;
  • BKP De Rollepaal Dedemsvaart;
  • BKP De Rollepaal-West Dedemsvaart;
  • BKP Uitwerkingsplan De Rollepaal Dedemsvaart;
  • BKP Het Parcours Dedemsvaart-Zuid Dedemsvaart;
  • BKP Vechtdal college Dedemsvaart.

Deze beeldkwaliteitsplannen zijn raadpleegbaar via de gemeentelijke website.

Woonplan

De gemeente Hardenberg heeft in samenwerking met de woningbouwcorporaties Beter Wonen Vechtdal en De Veste een woonplan opgesteld. Aan de basis van dit woonplan ligt een woningmarktonderzoek van medio 2003. Wat betreft woningbouw geeft het woonplan aan dat deze moet zijn gericht op de lokale behoefte van vooral jongeren en ouderen.

In het woonplan is bepaald dat Dedemsvaart over een periode van tien jaar moet groeien met 1.000 personen. Dit betekent een toevoeging van ongeveer 65 woningen per jaar. Dedemsvaart vervult hierbij een aanvullende functie ten opzichte van Hardenberg.

Toekomstvisie

Op 27 mei 2004 is de toekomstvisie 'Hardenberg stapt stevig op de toekomst af' vastgesteld door de raad. Wat betreft woningbouw wordt aangegeven dat dit bij voorkeur door inbreiding binnen de kleine en grote kernen moet plaatsvinden. Hardenberg en Dedemsvaart hebben de grootste taakstelling. De behoefte van de eigen bevolking, met speciale aandacht voor jongeren en ouderen, staat voorop. Verder is aangegeven dat centrale voorzieningen met een regionale uitstraling in de kern Hardenberg worden geconcentreerd, waarbij Dedemsvaart een aanvullende functie heeft.

Overig beleid

Door middel van een integrale werkwijze worden de diverse gemeentelijke disciplines bij het opstellen van bestemmingsplannen betrokken. Dit resulteert in een plan dat is getoetst vanuit verschillende invalshoeken en aan een groot aantal sectorale beleidsuitgangspunten.