direct naar inhoud van Hoofdstuk 1 Inleiding
Plan: Bestemmingsplan Dedemsvaart
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00007-VG02

Hoofdstuk 1 Inleiding

Aanleiding

De gemeente Hardenberg werkt aan de actualisering van haar bestemmingsplannen voor het bebouwde gebied. In de notitie 'Urgentie en fasering' (gemeente Hardenberg, 2002) is in kaart gebracht voor welke gebieden de noodzaak tot actualisering het grootst is. Ook is aangegeven wanneer voor welk gebied een nieuw bestemmingsplan gereed moet zijn. Gedurende dit actualiseringstraject zal het aantal vigerende plannen binnen de gemeente worden teruggebracht van 257 naar 12.

Het rapport 'Een gemeentelijke standaard' (gemeente Hardenberg, 2002) geldt als handleiding voor het opstellen van de nieuwe bestemmingsplannen. Dit rapport is tot stand gekomen door middel van een discussie tussen diverse disciplines binnen de gemeente tijdens een aantal workshops. Uitgangspunt van de standaard is 'zo globaal mogelijk, tenzij ruimtelijke kwaliteiten vragen om een (op onderdelen) gedetailleerdere aanpak'.

Met deze standaard is de gemeente in staat om de omvangrijke actualiseringstaak binnen een kort tijdsbestek op systematische wijze aan te pakken. Verder geldt dat gebruik van de standaard ertoe leidt dat de nieuwe bestemmingsplannen juridisch goed op elkaar aansluiten. Dit laatste komt de rechtsgelijkheid voor burgers ten goede.

Plangebied

Op het overzichtskaartje voor in dit plan zijn de ligging en globale begrenzing van het plangebied aangegeven. De plangrenzen zijn gebaseerd op de aanwezige functies, de ruimtelijke kwaliteiten en de vigerende plannen. De bestemmingsplannen die nog in voorbereiding zijn (en/of die nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen initiëren), maken geen deel uit van het onderhavige bestemmingsplan. In het navolgende overzicht zijn deze, inclusief een korte toelichting, weergegeven.

  • Centrumplan Dedemsvaart: voor de (toekomstige) ontwikkelingen in het centrum van Dedemsvaart worden afzonderlijke bestemmingsplannen opgesteld;
  • Vechtdal (huidige en nieuwe locatie): voor de huidige locatie wordt gezocht naar een nieuwe invulling en voor de ontwikkeling van de school op de nieuwe locatie is recent een nieuw bestemmingsplan opgesteld;
  • Kotermeerstal/Bransveen: de ontwikkeling van deze locaties is reeds gestart;
  • RWZI-terrein: het toekomstig gebruik van dit terrein is nog niet bekend;
  • Oranjebuurt: voor de herontwikkeling van dit gebied is recent een nieuw bestemmingsplan opgesteld;
  • Terrein Hakvoort: voor de ontwikkeling van dit bedrijfsterrein is recent een nieuw bestemmingsplan opgesteld;
  • Terrein Mercator: voor de ontwikkeling is een nieuw bestemmingplan opgesteld, deze is nog niet ontwikkeld.

Huidig planologische regime

In de bijlagen is een lijst opgenomen van de bestemmingsplannen die op dit moment voor Dedemsvaart van kracht zijn en die door het onderhavige bestemmingsplan zullen worden vervangen. Het gaat om acht bestemmingplannen, vijf partiële herzieningen en één plan van uitwerking (ex artikel 11 WRO). Deze 14 plannen zijn vastgesteld door de voormalige gemeente Avereest tussen 1994 en 1999.

Leeswijzer

In het volgende hoofdstuk is een korte schets gegeven van de ontwikkeling die Dedemsvaart sinds 1850 heeft doorgemaakt. Ook is ingegaan op de archeologische (verwachtings)waarden. Hoofdstuk 3 geeft het beleidskader voor het plangebied weer. In hoofdstuk 4 Planbeschrijving gaat het vooral om de functies en ruimtelijke kwaliteiten binnen het plangebied. Daarnaast worden knelpunten benoemd. De wijze waarop dit bestemmingsplan juridisch is vormgegeven, komt in hoofdstuk 5 aan bod. Aspecten die samenhangen met milieuhygiëne, ecologie en archeologie zijn beschreven in hoofdstuk 6. In de laatste twee hoofdstukken is ingegaan op de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid van het plan.