direct naar inhoud van Regels
Plan: Buitengebied Haaksbergen, locatie Wennewickweg 8, Aaftinksweg 25 en Heetpasweg 9
Status: ontwerp
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.WP1011-0002

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

1.1 plan

Het Buitengebied Haaksbergen, locatie Wennewickweg 8, Aaftinksweg 25 en Heetpasweg 9 met identificatienummer NL.IMRO.0158.WP1011-0002 van de gemeente Haaksbergen.

1.2 bestemmingsplan

de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen.

1.3 bestemmingsplan 'Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1'

de geometrisch bepaalde planobjecten met bijbehorende regels als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0158.BP1138-0003 met de bijbehorende regels en eventuele bijlagen;

1.4 verbeelding

de verbeelding van het Buitengebied Haaksbergen, locatie Wennewickweg 8, Aaftinksweg 25 en Heetpasweg 9 bestaande uit de kaart met identificatienummer NL.IMRO.0158.WP1011-0002 van de gemeente Haaksbergen.

Voor het overige blijven de begrippen behorende bij het bestemmingsplan 'Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1' onverkort van toepassing.

Artikel 2 Wijze van meten

De wijzen van meten behorende bij het bestemmingsplan 'Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1' blijft onverkort van toepassing.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 3 Agrarisch met waarden - Landschap

De bestemmingsregels van 'Agrarisch met waarden - Landschap' behorende bij het bestemmingsplan 'Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1' blijven onverkort van toepassing.

Artikel 4 Bedrijf

De bestemmingsregels van 'Bedrijf' behorende bij het bestemmingsplan 'Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1' blijven onverkort van toepassing, met dien verstande dat:

Adres   Activiteit   Bestaande oppervlakte (exclusief bedrijfswoning)   Maximale oppervlakte (exclusief bedrijfswoning)  
Heetpasweg 9   Handelsonderneming en opslag verhuurartikelen   550 m2   550 m2  

verder zijn op deze bestemming de volgende regels van toepassing:

4.1 Specifieke gebruiksregels
  • a. Tot een met de bestemming strijdig gebruik wordt in ieder geval gerekend het gebruik van en het in gebruik laten nemen van gronden en bouwwerken overeenkomstig de in 'Bedrijf' opgenomen bestemmingsomschrijving zonder de aanleg en instandhouding van de landschapsmaatregelen conform het in Bijlage 1 opgenomen Erfinrichtingsplan Heetpasweg 9, teneinde te komen tot een goede landschappelijke inpassing;
  • b. in afwijking van het bepaalde onder 1 mogen gronden en bouwwerken overeenkomstig de in 'Bedrijf' opgenomen bestemmingsomschrijving worden gebruikt onder de voorwaarde dat binnen 12 maanden na de ingebruikname van gronden en bouwwerken uitvoering wordt gegeven aan de aanleg en instandhouding van de landschapsmaatregelen conform het in Bijlage 1opgenomen Erfinrichtingsplan Heetpasweg 9 teneinde te komen tot een goede landschappelijke inpassing.
4.2 Afwijken van de gebruiksregels
  • a. Bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in Artikel 10.5.2 indien in plaats van de landschapsmaatregelen zoals opgenomen in Bijlage 1, andere landschapsmaatregelen worden getroffen, met dien verstande dat:
    • 1. de landschapsmaatregelen minimaal gelijk zijn aan de in Bijlage 1 opgenomen landschapsmaatregelen en voorzien in een minimaal gelijk beschermingsniveau van de landschappelijke waarden waarvoor de in Bijlage 1 genoemde landschapsmaatregelen zijn bepaald;
    • 2. er geen onevenredige aantasting plaatsvindt van in de omgeving aanwezige functies en waarden.

Artikel 5 Wonen

De bestemmingsregels van 'Wonen' behorende bij het bestemmingsplan 'Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1' blijven onverkort van toepassing, met dien verstande dat:

artikel 31.5.4 in het bestemmingsplan 'bestemmingsplan 'Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1'' wordt toegevoegd:

5.1 Specifieke gebruiksregels
5.1.1 Voorwaardelijke verplichting - landschapsmaatregelen
  • a. Tot een met de bestemming strijdig gebruik wordt in ieder geval gerekend het gebruik van en het in gebruik laten nemen van nieuwe bouwwerken ter plaatse van de aanduiding 'Specifieke vorm van wonen - voorwaardelijke verplichting' overeenkomstig de in 'Wonen' opgenomen bestemmingsomschrijving zonder de aanleg en instandhouding van de landschapsmaatregelen conform het in Bijlage 2 opgenomen Erfinrichtingsplan Wennewickweg, teneinde te komen tot een goede landschappelijke inpassing;
  • b. in afwijking van het bepaalde onder 1 mogen ter plaatse van de aanduiding 'Specifieke vorm van wonen - voorwaardelijke verplichting' nieuwe bouwwerken overeenkomstig de in 'Wonen' opgenomen bestemmingsomschrijving worden gebruikt onder de voorwaarde dat binnen 12 maanden na de ingebruikname van gronden en bouwwerken uitvoering wordt gegeven aan de aanleg en instandhouding van de landschapsmaatregelen conform het in Bijlage 2 opgenomen Erfinrichtingsplan Wennewickweg teneinde te komen tot een goede landschappelijke inpassing.

artikel 31.5.5 in het bestemmingsplan 'bestemmingsplan 'Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1'' wordt toegevoegd:

5.1.2 Voorwaardelijke verplichting - sloopopgave

Tot een met de bestemming strijdig gebruik wordt in elk geval gerekend het gebruik van en het in gebruik laten nemen van gronden en bouwwerken ter plaatse van de aanduiding 'Specifieke vorm van wonen - voorwaardelijke verplichting' overeenkomstig de in Wonen opgenomen bestemmingsomschrijving zonder de afgeronde sloop van de gebouwen conform de in Bijlage 3opgenomen Sloopopgave waarbij:

  • a. binnen 12 maanden na onherroepelijk worden van dit bestemmingsplan de gebouwen in de Bijlage 3 opgenomen Sloopopgave zijn gesloopt;
  • b. de in Bijlage 3 opgenomen Sloopopgave moet binnen 3 maanden na de start van de bouw van nieuwe bouwwerken zijn uitgevoerd.

Artikel 6 Waarde - Hoge archeologische verwachting

De bestemmingsregels van 'Waarde - Hoge archeologische verwachting' behorende bij het bestemmingsplan 'Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1' blijven onverkort van toepassing.

Artikel 7 Waarde - Lage archeologische verwachting

De bestemmingsregels van 'Waarde - Lage archeologische verwachting' behorende bij het bestemmingsplan 'Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1' blijven onverkort van toepassing.

Artikel 8 Waarde - Middelmatige archeologische verwachting

De bestemmingsregels van 'Waarde - Middelmatige archeologische verwachting' behorende bij het bestemmingsplan 'Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1' blijven onverkort van toepassing.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Artikel 9 Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Artikel 10 Overige regels

Voor het overige blijven de algemene regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1' onverkort van toepassing.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 11 Overgangsrecht

11.1 Overgangsrecht bouwwerken
  • a. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel kan worden gebouwd krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
    • 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • 2. na het tenietgaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is tenietgegaan.
  • b. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van het bepaalde onder artikel 11.1sub a een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld onder a met maximaal 10%;
  • c. Het bepaalde onder artikel 11.1 sub a is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
11.2 Overgangsrecht gebruik
  • a. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet;
  • b. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld onder artikel 11.2 sub a, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind;
  • c. Indien het gebruik, bedoeld onder artikel 11.2 sub a, na de inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan één jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten;
  • d. Het bepaalde artikel 11.2 sub a is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

Artikel 12 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als: Regels van het wijzigingsplan Buitengebied Haaksbergen, locatie Wennewickweg 8, Aaftinksweg 25 en Heetpasweg 9.