direct naar inhoud van 5.2 Nadere toelichting op de regels
Plan: Bedrijventerreinen Stepelo en de Greune
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1085-0002

5.2 Nadere toelichting op de regels

De regels bestaan uit de volgende onderdelen:

  • hoofdstuk I: Inleidende regels;
  • hoofdstuk II: Bestemmingsregels;
  • hoofdstuk III: Algemene regels;
  • hoofdstuk IV: Overgangs- en slotregels.
5.2.1 Inleidende regels

De inleidende regels omvatten de in de planregels gebruikte begripsomschrijvingen en afkortingen (artikel 1) en de wijze van meten (artikel 2).

5.2.2 Bestemmingsregels

In onderhavig bestemmingsplan zijn de volgende bestemmingen opgenomen:

Bedrijventerrein

Het grootste gedeelte van het plangebied betreft de bestaande bedrijventerreinen Stepelo en de Greune. Aan de bedrijfspercelen is de bestemming 'Bedrijventerrein' toegekend. Op basis van de systematiek van 'bedrijven en milieuzonering' als beschreven in paragraaf 4.6, zijn middels de aanduiding 'bedrijf tot en met categorie...' zoneringen aangebracht. Bestaande bedrijven, welke afwijken van de zoneringen, zijn tevens bij recht toegestaan aangezien deze in de milieuvergunning de haalbaarheid ten opzichte van gevoelige functies in de omgeving reeds hebben aangetoond. Binnen deze bestemming is het mogelijk om motorbrandstoffen (met uitzondering van lpg) te verkopen aslmede dat er ruimte wordt geboden voor een autowasinrichting en een kiosk. In de kiosk mag detauilhandel in weggebonden artiklen plaatsvinden. Zelfstandige detailhandel of zelfstandige horeca activiteiten zijn ter plaatse niet toegestaan.

In het plangebied is één antennemast ten behoeve van de mobiele telefonie gelegen aan welke de aanduiding 'zend-/ontvangstinstallatie' is toegekend.

Groen

De voor het plangebied kenmerkende groenelementen zijn in dit bestemmingsplan specifiek bestemd als de bestemming 'Groen'. Op deze wijze worden de groenstroken planologisch beschermd en zijn bijvoorbeeld parkeervoorzieningen op deze gronden niet toegestaan.

Horeca

Het bestaande Chinese restaurant op bedrijventerrein de Greune heeft de bestemming 'Horeca' gekregen. Op gronden met deze bestemming zijn horecavoorzieningen zoals een restaurant toegestaan inclusief een bedrijfswoning. Discotheken en dergelijke zijn hierbij uitgesloten.

Tuin

De bij de woning aan de Kolenbranderweg 37 behorende gronden waar geen woongebouwen op zijn voorzien, hebben gelijk aan het vigerende bestemmingsplan de bestemming 'Tuin' gekregen.

Verkeer

De wegen in het plangebied hebben de bestemming 'Verkeer' gekregen.

Water - Waterberging

In het plangebied zijn meerdere waterpartijen gelegen welke voor de waterberging in het gebied van belang zijn. Aan deze waterpartijen is de bestemming 'Water - Waterberging' toegekend.

Wonen

In het plangebied is één woning gelegen, te weten aan de Kolenbranderweg 37. Deze woning heeft de bestemming 'Wonen'.

Waarde - Archeologie

Conform het gemeentelijk archeologisch beleid worden in dit bestemmingsplan mogelijke archeologische waarden beschermd. Op basis van archeologische verwachtingswaarden zijn de dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie (laag/middelmatig/hoog)' opgenomen ter bescherming van deze waarden. Voor werkzaamheden die de waarden kunnen aantasten, zijn regels opgenomen waardoor een omgevingsvergunning noodzakelijk kan zijn.

5.2.3 Algemene regels

De algemene of aanvullende regels tenslotte vormen een set algemene regels die op alle onderdelen van het plan van toepassing zijn. De algemene regels bestaan onder meer uit afwijkings- en gebruiksbepalingen.

De algemene gebruiksregel luidt dat het verboden is om gronden en opstallen te gebruiken in strijd met de bestemming. Gebruik ten behoeve van de realisering en/of handhaving van de bestemming of het normale onderhoud van de gronden en/of bouwwerken wordt toegelaten.

De algemene afwijkingsregels voorzien in de mogelijkheid om op ondergeschikte onderdelen af te wijken van de regels van het bestemmingsplan.

5.2.4 Overgangs- en slotregels

In de loop van de tijd kan het gebruik van gronden of bouwwerken gaan afwijken van datgene wat mogelijk is op basis van het bestemmingsplan. In de overgangsregels wordt geregeld in hoeverre deze afwijkingen positief bestemd worden. Daar waar maten van bestaande legale bouwwerken op het moment van de terinzagelegging van het ontwerp meer bedragen dan is voorgeschreven in het nieuwe bestemmingsplan, gelden deze maten ingevolge het in het bestemmingsplan neergelegde overgangsrecht als maximum.

De naam van het plan wordt in de slotregel aangehaald.