direct naar inhoud van 4.3 Akoestiek
Plan: Bedrijventerreinen Stepelo en de Greune
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1085-0002

4.3 Akoestiek

Kader

Voor het deelgebied 'De Greune' wordt binnen het bestemmingsplan het realiseren van bedrijfswoningen mogelijk gemaakt. Voor het realiseren van nieuwe bedrijfswoningen is de Wet geluidhinder (Wgh) van toepassing. Wanneer een nieuwe woning (of andere geluidgevoelige bestemming) wordt gerealiseerd binnen het wettelijk invloedsgebied van een weg (geluidzone) dient een akoestisch onderzoek uitgevoerd te worden naar de geluidbelasting op de gevel. Met deze geluidbelasting kan worden afgewogen of wonen wenselijk is op de beoogde locatie. Tevens kan aan de hand van deze geluidbelasting bepaald worden of geluidwerende voorzieningen noodzakelijk zijn (Bouwbesluit).

Aangezien de bedrijventerreinen Stepelo en De Greune geen geluidgezoneerde industrieterreinen betreffen, is verder akoestisch onderzoek naar industrielawaai niet aan de orde.

Toetsing plangebied

De Greune is gelegen binnen de geluidzones (200 meter) van de Noordsingel, Hengelosestraat, Veldmaterstraat en de Kolenbranderweg. Overige wegen in de nabijheid van het plan hebben een maximaal toegestane rijsnelheid van 30 km/u en hebben conform de Wet geluidhinder geen geluidzone. Het geluid van deze wegen is derhalve niet beperkend voor het realiseren van woningen binnen het plangebied.

Conform de Wet geluidhinder bedraagt de ten hoogste toelaatbare geluidbelasting op gevels van bedrijfswoningen 48 dB, de zogenaamde 'voorkeursgrenswaarde'. Het realiseren van woningen is tot deze geluidbelasting toelaatbaar. Indien niet aan de voorkeursgrenswaarde kan worden voldaan, kunnen Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haakbergen op basis van het Besluit geluidhinder een hogere toelaatbare waarde vaststellen. De maximaal te verlenen ontheffings-waarde voor een nieuw te bouwen woning in binnenstedelijk gebied bedraagt 63 dB.

Akoestisch onderzoek

Om de geluidbelasting binnen het plangebied inzichtelijk te maken zijn de geluidcontouren van bovengenoemde wegen bepaald. Voor de bepaling van de geluidcontouren is uitgegaan van het prognosejaar 2022. De relevante verkeergegevens en wegkenmerken zijn door de gemeente Haaksbergen aangeleverd en opgenomen in bijlage 1. De geluidcontouren zijn opgenomen in bijlage 2. De opgenomen geluidcontouren zijn inclusief aftrek ex. artikel 110g Wet geluidhinder, met deze reductie wordt rekening gehouden met het stiller worden van het verkeer.

De berekeningen zijn uitgevoerd conform het Reken- en meetvoorschrift geluidhinder 2006 (sinds 1 juli 2012 geldt het Reken- en meetvoorschrift 2012, deze wijziging heeft geen effect op de uitgevoerde berekening). De geluidsoverdracht naar de omgeving is berekend overeenkomstig standaard rekenmethode II. In dit overdrachtsmodel wordt, voor zover van toepassing, rekening gehouden met verzwakkingen door geometrische uitbreiding, luchtabsorptie, reflectie tegen obstakels, afscherming door obstakels, verstrooiing en absorptie door installaties en vegetaties, reflecties tegen, verstrooiing door en absorptie van de bodem. Binnen het plangebied is uitgegaan van een kaal poldermodel.

Resultaten

Uit de rekenresultaten (bijlage 2) blijkt dat Kolenbranderweg en de Veldmaterstraat geen relevante geluidbelasting (<48 dB) hebben binnen het plangebied. De 63 en 48 dB geluidcontour van de Hengelosestraat liggen op respectievelijk circa 12 en 160 meter. De 48 dB geluidcontour van de Noordsingel ligt op circa 120 meter binnen het plangebied. De 63 dB contour ligt niet binnen het plangebied. De exacte ligging van de contouren is opgenomen in bijlage 2.

Buiten de 48 dB geluidcontour van de Hengelosestraat en de Noordsingel is het bouwen van een woning (of ander geluidgevoelig object) zonder voorwaarde (Wgh) mogelijk. Binnen het gebied tussen de 63 en 48 dB geluidcontour is bouwen onder voorwaarde mogelijk. Nader onderzoek naar de geluidbelasting in dit gebied is noodzakelijk voor de realisatie van een bedrijfswoning. Hierbij dient ook het effect van afscherming en reflectie van gebouwen binnen het plangebied meegenomen te worden. Binnen de 63 dB geluidcontour is het bouwen van een woning niet mogelijk.

Inpassing in bestemmingsplan

Voor reeds bestaande bedrijfswoningen is in het verleden reeds de haalbaarheid onderzocht en aangetoond en deze zullen dan ook zondermeer worden toegestaan in onderhavig bestemmingsplan. Eventuele nieuwe bedrijfswoningen zullen enkel binnen het gebied waar aan de voorkeursgrenswaarde voldaan wordt op het bedrijventerrein De Greune bij recht worden toegestaan. Aangezien voor overige gronden op bedrijventerrein De Greune, door bijvoorbeeld afschermende bebouwing, in de feitelijke situatie voldaan kan worden aan de voorkeursgrenswaarde, geldt hiervoor een afwijkingsbevoegheid. Nieuwe bedrijfswoningen zijn daar enkel mogelijk wanneer middels een akoestisch onderzoek aangetoond is dat voldaan wordt aan de bepalingen van de Wet geluidhinder.

Geluidhinder omliggende bedrijvigheid

Aangezien op het bedrijventerrein De Greune enkel lichte vormen van bedrijvigheid worden toegestaan (maximaal categorie 3.1), zal een goed woon- en leefklimaat voor bedrijfswoningen aanwezig zijn en zullen bedrijfswoningen geen belemmeringen opleveren voor in de omgeving aanwezige bedrijvigheid. In het kader van het Activiteitenbesluit zal voor een bedrijf aangetoond moeten worden dat aan wet- en regelgeving voldaan zal worden.

Conclusie

Aangezien de bedrijventerreinen Stepelo en De Greune geen geluidgezoneerde industrieterreinen betreffen, is akoestisch onderzoek naar industrielawaai niet aan de orde. De mogelijke akoestische hinder van bedrijven op omliggende gevoelige functies wordt middels de systematiek van bedrijven en milieuzonering (zie paragraaf 4.6) ondervangen.

Enkel ten aanzien van het toestaan van bedrijfswoningen op bedrijventerrein De Greune is akoestisch onderzoek naar wegverkeerslawaai uitgevoerd. Op grond van de berekende geluidbelasting worden in dit bestemmingsplan, op gronden waar de voorkeursgrenswaarde niet wordt overschreden, bedrijfswoningen bij recht toegestaan.

Gelet hierop kan worden geconcludeerd dat het aspect 'akoestiek' voor onderhavig bestemmingsplan geen belemmering vormt en voldaan wordt aan het gestelde in de Wet geluidhinder.