direct naar inhoud van 5.3 Water
Plan: Centrum Haaksbergen, partiële herziening Marktplan
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1082-0002

5.3 Water

Watertoets

De watertoets - zoals deze in het kader van ruimtelijke plannen dient te worden uitgevoerd - is het gehele proces van vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. De watertoets wordt uitgevoerd binnen de bestaande wet- en regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening en water. De watertoets vormt de verbindende schakel tussen het waterbeheer en de ruimtelijke ordening.

Wateroverleg

In het kader van de watertoets heeft er afstemming plaatsgevonden tussen waterschap Regge en Dinkel, gemeente Haaksbergen en Grontmij over de relevante waterhuishoudkundige aspecten voor het Marktpromenadeplan voor het centrum van Haaksbergen. De afspraken ten aanzien van de waterhuishoudkundige situatie, voor zover relevant in het kader van dit bestemmingsplan, zijn opgenomen in deze waterparagraaf. Een uitgebreide beschrijving van de watertoets is opgenomen in de rapportage 'Watertoets Marktpromenade Haaksbergen (Grontmij, 99018437, revisie D1, oktober 2007)'. Gezien de ontwikkelingen en de aanpassingen van het Marktpromenadeplan tot het voorliggend Marktplan heeft nader overleg plaatsgevonden met het waterschap op d.d. pm en heeft geleid tot een actualisatie van de waterparagraaf.

Uitgangspunten

Vanuit het oogpunt van duurzaamheid wordt gestreefd naar een zoveel mogelijk gesloten waterbalans. Voor een toename van de afvoer van water door uitbreiding van verharde oppervlakken dienen waterbeheersmogelijkheden te worden gecreëerd. Op deze manier worden eventuele problemen betreffende waterafvoer niet op omliggende gebieden afgewenteld. Door voldoende bergingsoppervlakte en een gedoseerde afvoer van het water op het hoofdwatersysteem zal de afvoer van het deelstroomgebied niet groter zijn dan in de huidige situatie.

Huidige situatie waterhuishouding

De bodem bestaat in het algemeen uit fijn tot matig fijn zand. Plaatselijk is een storende laagleem aangetroffen. De ontwateringsdiepte in het gebied is beperkt. In de directe omgeving is geen open water en zijn ook geen duikers of regenafvoeren door het plangebied of in de directe nabijheid van het plangebied aanwezig. In en rondom het plangebied ligt een gemengd rioolstelsel.

Toekomstige situatie waterhuishouding

Door de ontwikkelingen van het Marktplan, is er sprake van een toename van verhard oppervlak waardoor het af te voeren water toeneemt. Om de toename niet op naastgelegen deelstroomgebieden af te wentelen wordt berging in het plangebied gecreëerd van 10 mm van het verhard oppervlak. In het plangebied wordt het hemelwater via een IT-riool met terugslagklep of via berging van hemelwater in een Aquaflow-systeem naar het bestaande vuilwaterriool afgevoerd. Eventueel kan een bergingskelder worden aangelegd. Ten aanzien van huishoudelijk afvalwater geldt dat aangesloten moet worden op het bestaande vuilwaterstelsel. Het hemelwatersysteem zal in het centrumgebied ingevuld worden met ondergrondse voorzieningen. Deze kunnen ook consequenties hebben voor bouwmogelijkheden bovengronds.

Duurzaam stedelijk waterbeheer

In relatie tot duurzaam stedelijk waterbeheer zal bij de inrichting van het plangebied rekening worden gehouden met de te gebruiken materialen in de te realiseren gebouwen of bouwwerken en verhardingen. De nadruk wordt gelegd op het gebruik van duurzame bouwmaterialen om schoon regenwater in het gebied te conserveren. Voorafgaand aan de uitvoering van de herinrichting van het openbaar gebied en de realisatie van de nieuwbouw wordt een verdere uitwerking van de waterhuishouding en riolering gedaan voor het Marktplan.