direct naar inhoud van 3.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Bedrijventerrein Stepelerveld, fase 1a
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1075-0003

3.5 Gemeentelijk beleid

3.5.1 Structuurplan Haaksbergen 2015

Op 12 juli 2006 heeft de gemeenteraad van Haakbergen het Structuurplan Haaksbergen 2015 vastgesteld. Hierin zijn de toekomstige ruimtelijke claims voor wonen, werken en recreatie vastgelegd, waaronder de ontwikkelingsrichting voor nieuwe berdrijventerreinen.

Het structuurplan was reeds van kracht ten tijde van de inwerkingtreding van de Wro op 1 juli 2008. Het structuurplan is daarom op basis van het overgangsrecht Wro gelijk gesteld aan een structuurvisie op basis van de Wro.

Om aan de vraag aan bedrijventerrein te voldoen is in het structuurplan 2015 ruimte voor de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen gereserveerd. In verband met de ligging van belangrijke natuurgebieden (EHS) aan de oost- en zuidzijde van de kern Haaksbergen is in het structuurplan ruimte voor nieuwe bedrijventerreinen aangewezen aan de noord- en zuidwestzijde van de kern Haaksbergen. Het gaat hierbij om uitbreidingslocaties direct aansluitend aan de bestaande bedrijventerreinen Stepelo aan de noordzijde, locatie Stepelerveld, waar dit plan ook onderdeel van uitmaakt en Brammelo aan de westzijde, locatie Vregelinkshoek.

De gemeente Haaksbergen heeft de keuze gemaakt om eerst bedrijventerrein Stepelerveld te ontwikkelen.

Uitbreiding Stepelo

In het structuurplan 2015 zijn de randvoorwaarden voor de uitwerking van bedrijventerrein Stepelerveld beschreven als uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein Stepelo. Het uit te breiden bedrijventerrein krijgt een directe aansluiting met de N18. Feitelijk is deze aansluiting een voorwaarde voor de uitbreiding van Stepelo. Niet alleen vanuit het oogpunt van verkeer, maar ook in verband met de verwerfbaarheid van de betreffende gronden.

De ontwikkelingslocatie waar dit bestemmingsplan de juridisch-planologische basis voor vormt is de eerste fase van de uitwerking van het bedrijventerrein Stepelerveld.

3.5.2 Bedrijventerreinenvisie

De gemeente Haaksbergen beschikt niet langer over direct uitgeefbaar bedrijventerrein. Om in de nabije toekomst aan de reguliere vraag te kunnen voldoen, dient de gemeente in een nieuwe voorraad aan bedrijfskavels te voorzien. Haaksbergen wil graag inzetten op een gedifferentieerd aanbod van bedrijventerreinen, voor zowel de vestiging van kleine en grote bedrijven, bestaande en startende bedrijven, de productiegerichte, de zwaardere en de hoogwaardigere bedrijven.

De ontwikkeling van nieuw bedrijventerrein is niet zomaar mogelijk. Door de provincie Overijssel is in de Omgevingsvisie vastgelegd dat gemeenten over een zogenaamde bedrijventerreinenvisie dienen te beschikken om nieuwe bedrijventerreinen te kunnen ontwikkelen. Een samenhangende visie op de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen in relatie tot de bestaande terreinen.

De gemeente Haaksbergen heeft op 25 november 2009 de Bedrijventerreinenvisie Haaksbergen vastgesteld. De geactualiseerde visie is op 26 januari 2011 vastgesteld. Deze visie is opgenomen in Bijlage 2 van dit bestemmingsplan. Met deze visie komt de gemeente tegemoet aan de wens van de provincie. Daarnaast vormt deze bedrijventerreinenvisie een wezenlijke rol bij de onderbouwing van de behoefte aan nieuw bedrijventerrein.

Aangezien het in dit bestemmingsplan gaat om de ontwikkeling van fase 1a van bedrijventerrein Stepelerveld wordt in deze toelichting specifiek ingegaan op deze ontwikkeling.

Stepelerveld

De gemeente treft de nodige voorbereidingen om weer over een nieuwe voorraad uitgeefbare bedrijfskavels te kunnen beschikken. Het betreft de ontwikkeling van bedrijventerrein Stepelerveld. Het bestemmingsplan dat hiervoor wordt opgesteld voorziet in ongeveer 50,8 hectare bruto bedrijventerrein. Dit komt neer op netto ongeveer 34 hectare uitgeefbare bedrijfskavels. De ontwikkeling van dit bedrijventerrein wordt door de provincie aangeduid als een plan in de pijplijn.

Het nieuwe bedrijventerrein moet voorzien in een gedifferentieerd aanbod bedrijfskavels. Het is bedoeld voor zowel kleine en grote bedrijven, bestaande en startende bedrijven, de productiegerichte, de zwaardere en de hoogwaardigere bedrijven. Het bedrijventerrein Stepelerveld komt te liggen aan het toekomstige tracé van de N18 ten noorden van Haaksbergen. Met een directe aansluiting van de N18 op het bedrijventerrein is de bereikbaarheid optimaal.

Het bedrijventerrein wordt niet direct in zijn geheel aangelegd, maar zal gefaseerd worden ontwikkeld. De eerste fase heeft betrekking op de ontwikkeling van ongeveer 12 hectare netto bedrijventerrein, waarvan fase 1a, waarvoor onderhavig bestemmingsplan de juridisch-planologische regeling betreft, de eerste uitwerking is. Deze fase wordt versneld in procedure gebracht vanwege de behoefte aan vestigingsruimte van bedrijven. De gewenste vestigingsruimte wil de gemeente Haaksbergen bieden door alvast fase 1a planologisch-juridisch te regelen

De precieze indeling van de daarop volgende fases is nog niet bekend. Dit is mede afhankelijk van de voortgang rondom de omlegging van de N18 en de aansluiting daarvan op Haaksbergen. In het bestemmingsplan wordt een uitwerkingsregeling opgenomen.

Het bedrijventerrein Stepelerveld wordt zodanig gerealiseerd dat de bestaande (waardevolle) landschappelijke elementen in het gebied zoveel mogelijk worden gehandhaafd. In het westelijk deel van het plangebied ligt een markante houtwal (“het groene kwadrant”) en in het midden van het gebied ligt een landweg begeleid door rijen bomen.

De hiervoor genoemde elementen worden in de structuur van bedrijventerrein Stepelerveld zo goed mogelijk geïntegreerd. Door nieuwe elementen toe te voegen wordt de kwaliteit verder versterkt. In het bestemmingsplan wordt hier verdere aandacht aan besteed.

Tevens zal aandacht worden besteed aan de beeldkwaliteit van bebouwing. De beeldkwaliteit zal aansluiten op het bestaande bedrijventerrein Stepelo. De welstandscriteria die hierop van toepassing zijn worden ook voor het bedrijventerrein Stepelerveld gehanteerd.

De omlegging van de N18

De omlegging van de N18 en de directe aansluiting daarvan ter hoogte van het bestaande en het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein bepaald in belangrijke mate de ruimtelijk-economische ontwikkelingsperspectieven voor Haaksbergen. Vanuit ruimtelijk oogpunt ligt een ontwikkeling van dit gebied tot bedrijventerrein voor de hand, bedrijventerrein Stepelerveld.

Wat betreft de economische effecten zal dit positief uitwerken op de werkgelegenheid in Haaksbergen.

In het kader van het toekomstige tracé van de N18 is eerder al onderzoek gedaan naar de economische effecten van de verschillende alternatieven die daarvoor zijn bedacht. Door Rand Europe zijn de effecten van verschillende alternatieven voor de N18 op de regionale ontwikkeling van de arbeidsmarkt en de woningmarkt in beeld gebracht (de notitie “TIGRIS XL toepassing in N18-studie, d.d. 27 november 2006”). Aanvullend daarop is door Ecorys een position paper opgesteld naar de economische betekenis van de ombouw van de N18 tot stroomweg. Dit laatste stuk geeft een meer verfijnd beeld van de werkgelegenheidseffecten. Hieruit blijkt dat het verbeteren van de bereikbaarheid positieve effecten heeft op de werkgelegenheid. De bedrijven met hoge transportkosten profiteren het meest van een verbeterde bereikbaarheid. Het gaat dan vooral om bedrijven in de transport-en logistieke sector, maar ook industriële bedrijvigheid en de zakelijke dienstverlening zijn gebaat bij een goede bereikbaarheid. Aangezien de logistiek-en transportsector alsook de industrie sterk is vertegenwoordigd in Haaksbergen kan uitgegaan worden van een positief effect op de Haaksbergse bedrijvigheid. Ook zijn er positieve effecten te verwachten voor de werkgelegenheid in de invloedssfeer van de N18, waaronder ook een relatief groot effect voor Haaksbergen wordt verwacht.

De omliggende bedrijventerreinen

Wat betreft de concurrentie van andere bedrijventerreinen moet vooral rekening worden gehouden met het terrein Russche Mors in Neede, Zenkeldamshoek in Goor en in mindere mate met een aantal terreinen in Enschede, Hengelo en Groenlo.

Omdat bedrijventerrein Stepelerveld zich richt op de vestiging van lokale bedrijvigheid wordt verwacht dat de omliggende bedrijventerreinen geen grote invloed hebben op de uitgifte van bedrijfskavels in Haaksbergen.

Overigens geldt dit ook omgekeerd voor de omliggende bedrijventerreinen zoals Russche Mors en Zenkeldamshoek, ook deze zijn gericht op de eigen lokale behoefte. In die zin kan gesproken worden van een “theoretische” concurrentie.

Afstemming

De gemeente Haaksbergen heeft de bedrijventerreinenvisie afgestemd met de buurgemeenten Enschede, Hengelo, Hof van Twente en Berkelland.

De visie behoeft nog wel instemming van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel.