direct naar inhoud van 4.3 Archeologie
Plan: Buitengebied, partiële herziening Kolenbranderweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1068-0004

4.3 Archeologie

Het Europees Verdrag inzake de bescherming van het archeologisch erfgoed (het verdrag van Malta) is in 1998 aanvaard. Het verdrag bepaalt dat archeologische waarden als onvervangbaar onderdeel van het lokale, regionale en (inter-)nationale culturele erfgoed bij de besluitvorming over ruimtelijke ingrepen expliciet dienen te worden meegewogen en waar mogelijk ontzien.

Voor de aanpassing van de Kolenbranderweg is een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek is opgenomen in bijlage 2 van deze toelichting.

Onderstaand zijn de resultaten van dit onderzoek weergegeven.

 

Op de locatie van de lagere dekzandruggen kunnen waarden vanaf het neolithicum tot en met de nieuwe tijd worden verwacht. Groot is deze kans echter niet: eventuele bewoning was vermoedelijk vooral op de nabijgelegen, wat hoger liggende dekzandruggen geconcentreerd. Het bodemtype in het plangebied en haar omgeving bood echter geen goede mogelijkheden voor akkerbouw; voor een nederzetting was het te nat. Mogelijk werd het gebied wel gebruikt als weide- en hooiland. Buiten de zandruggen kunnen resten uit de nieuwe tijd worden verwacht. Archeologische waarden uit oudere perioden worden hier niet verwacht: de aanwezige bodemtypen zijn te vochtig en ongeschikt voor akkerbouw.

Aangezien het terrein in de loop van de vorige eeuw is ontwikkeld, is te rekenen met aanzienlijke bodemverstoringen, waarbij eventuele zandopduikingen (deels) zijn afgetopt of geëgaliseerd. Eventuele archeologische waarden bevinden zich met name in de top van de oorspronkelijke Pleistocene ondergrond (direct onder de bouwvoor of graszode). De ondiepe ligging van deze waarden maakt dat deze erg gevoelig zijn voor bodemverstoring. Indien het vermoeden omtrent een diepe bodemverstoring juist is, resteren alleen diepere bodemsporen (paalgaten, afvalkuilen en dergelijke).

In het kader van het onderzoek zijn diverse bronnen geraadpleegd. Ten opzichte van de gemeentelijke verwachtingskaart heeft dit geen nieuwe informatie opgeleverd ten aanzien van de locatie waar archeologische waarden vermoed kunnen worden.