direct naar inhoud van 7.3 Verantwoording van de regels
Plan: Buitengebied, partiële herziening Oude Enschedeseweg ongenummerd te Haaksbergen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1067-0004

7.3 Verantwoording van de regels

Kenmerk van de Nederlandse ruimtelijke ordeningsregelgeving is dat er uitgegaan wordt van toelatingsplanologie. Een bestemmingsplan geeft aan welke functies waar zijn toegestaan en welke bebouwing mag worden opgericht. Bij het opstellen van dit bestemmingsplan zijn keuzes gemaakt over welke functies waar worden mogelijk gemaakt en is gekeken welke bebouwing stedenbouwkundig toegestaan kan worden.

Het is noodzakelijk dat het bestemmingsplan een compleet inzicht biedt in de bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen het betreffende plangebied. Het bestemmingsplan is het juridische toetsingskader dat bindend is voor de burger en overheid en geeft aan wat de gewenste planologische situatie voor het plangebied is.

In deze paragraaf worden de gemaakte keuzes nader onderbouwd. Hierbij zullen de bestemmingen in dezelfde volgorde als in de regels worden behandeld.

"Wonen"

Met de regels is aansluiting gezocht bij de regels van het voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Haaksbergen.

De bouwpercelen die in gebruik zijn voor burgerwoondoeleinden, zijn bestemd voor “Wonen”. Binnen het bestemmingsvlak zijn behalve de woning (en eventuele aan- en uitbouwen) ook bijgebouwen, tuin en erf toegestaan.

De inhoud van burgerwoningen mag maximaal 750 m3 bedragen. De woning moet binnen het bouwvlak worden opgericht. De woning zoals weergegeven op de inrichtingsschets wordt ook exact op die locatie en manier gesitueerd.

De oppervlakte aan bijgebouwen mag maximaal 100 m² bedragen, waarvan niet meer dan 75 m2 aangebouwd mag zijn. Binnen het bestemmingsvlak van een burgerwoning mag een paardenbak worden opgericht. Deze dient uitsluitend voor een hobbymatig gebruik.

In plaats van in zorginstellingen vindt steeds meer zorg en begeleiding aan huis plaats. Daarnaast blijven mensen langer zelfstandig thuis wonen. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar mantelzorg toeneemt. Mantelzorg is het bieden van zorg aan een ieder die hulpbehoevend is op het fysieke, psychische en/of sociale vlak, op vrijwillige basis en buiten organisatorisch verband. Er is een afwijkingsregel opgenomen voor de mogelijkheid om een bijgebouw tijdelijk te bewonen ten behoeve van mantelzorg. Er mag maximaal 100 m² in gebruik worden genomen als afhankelijke woonruimte. Nieuwbouw ten behoeve van mantelzorg is niet mogelijk. Bewoning van een bijgebouw ten behoeve van mantelzorg is altijd een tijdelijke situatie en zal nooit tot een afzonderlijke woonbestemming voor het bijgebouw leiden.

In de specifieke gebruiksregel is tevens een zgn. voorwaardelijke verplichting opgenomen. Uit jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (uitspraak "Linderveld" - AbRS 22 maart 2006, BR 2006, p. 546, nr. 200502510/1) blijkt dat in een bestemmingsplan een voorwaardelijke verplichting kan worden opgenomen. Omdat dit een relatief jong instrument is, wordt een korte uitleg gegeven.

De voorwaardelijke verplichting voorziet in een borging opdat verzekerd is dat de maatregelen om te komen tot een ruimtelijke kwaliteitsimpuls in de groene omgeving verzekerd zijn. Deze maatregelen zijn (mits ruimtelijk relevant, niet geheel geborgd middels sectorale wetgeving of middels de privaatrechtelijke overeenkomst die is gesloten) als voorwaardelijke verplichting in de regels van het plan opgenomen. Concreet betekent dit dat de gebouwen binnen de bestemming "Wonen" pas in gebruik mogen worden genomen nadat de landschapsmaatregelen zoals opgenomen in Bijlage 1 van de regels zijn gerealiseerd.