direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Buitengebied, partiële herziening Oude Enschedeseweg ongenummerd te Haaksbergen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1067-0004

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied

De gemeente Haaksbergen heeft een volledig nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied in voorbereiding. Het buitengebied van Haaksbergen is erg waardevol en vraagt daarmee om actueel beleid dat op evenwichtige wijze regelgeving en gebiedsgericht ontwikkelingen regelt.

Het nieuwe bestemmingsplan heeft betrekking op het hele grondgebied van de gemeente. Alleen de bebouwde kommen van Haaksbergen, Buurse en Sint Isidorushoeve vallen niet onder dit plan.
Het nieuwe bestemmingsplan biedt ruimte aan nieuwe inzichten en initiatieven in markt en beleid. Belangrijkste uitgangspunt bij de ontwikkeling van het buitengebied is dat de diversiteit en de verschillende kernkwaliteiten in de toekomst moeten worden behouden en versterkt. Landbouw, natuur en recreatie dienen daarbij hand in hand te gaan met dien verstande dat in bepaalde gebieden de ontwikkeling van een bepaalde sector voorrang krijgt.

Ruimtelijke kwaliteit heeft in het hele buitengebied prioriteit. Het slopen van landschapsontsierende stallen in het kader van de rood-voor-rood regeling kan bijvoorbeeld bijdragen aan verbetering van de ruimtelijke kwaliteit.

3.3.2 Beleid Rood voor rood gemeente Haaksbergen

Het provinciale Rood voor Rood met gesloten beurs beleid is op 16 maart 2005 vastgesteld door Provinciale Staten. De hoofdlijnen van Rood voor Rood zijn hiermee vastgelegd in een herziening van het streekplan 2000+.

De gemeenten hebben de taak gekregen om binnen de kaders van de provincie gemeentelijk beleid rondom Rood voor Rood met gesloten beurs te formuleren. Het beleid van de gemeente Haaksbergen voor Rood voor rood is in de vergadering van 8 april 2008 door het college vastgesteld.

Het Rood voor Rood beleid geeft aan in welke gevallen Rood voor Rood kan worden toegepast. Ook stelt het beleid kwantitatieve en kwalitatieve eisen aan de sloop van de stallen, de ruimtelijke kwaliteit, situering van de bouwkavel, de financiële onderbouwing en de procedure om te komen tot een goede afweging.

Het Rood voor rood-beleid van de gemeente Haaksbergen is vastgesteld door de gemeenteraad op 8 april 2008. De gemeente Haaksbergen kiest ervoor maximaal gebruik te maken van de mogelijkheden die het instrument Rood voor Rood met gesloten beurs biedt. Het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit in de breedste zin van het woord staat hierbij voorop. Dit betekent dat, naast herinrichting van het erf, de restauratie van historische en/of karakteristieke bebouwing wordt beschouwd als ruimtelijke kwaliteitsinvestering, ook wanneer dit het hoofdgebouw betreft.

Om voor de regeling in aanmerking te komen, moet voldaan worden aan een aantal criteria:

  • 1. ter compensatie van de sloop van minimaal 850 m2 landschapontsierende bedrijfsgebouwen kunnen onder voorwaarden één of meer bouwkavels voor een woning worden toegekend;
  • 2. als er een veelvoud van 850 m2 bedrijfsgebouwen wordt gesloopt kan, uitsluitend wanneer dit voor het afdekken van de sloopkosten en 30% van de gecorrigeerde vervangingswaarde noodzakelijk is, een extra bouwkavel voor een woning worden verkregen;
  • 3. uit de waarde van de bouwkavel voor een woning dient de deelnemer de sloopkosten en de bijdrage voor het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit te bekostigen, terwijl de deelnemer 30% van de gecorrigeerde vervangingswaarde van de te slopen bedrijfsgebouwen mag behouden;
  • 4. bij de bepaling van de gecorrigeerde vervangingswaarde wordt de berekeningsmethode van de Dienst Landelijk Gebied gehanteerd;
  • 5. sloopkosten: Wanneer de aanvrager op basis van een onafhankelijke taxatie van de sloopkosten kan aantonen dat de vaste vergoeding te laag is, kan van de werkelijke sloopkosten uitgegaan worden.

In deze specifieke situatie is een combinatie gemaakt van deelname aan de regeling Verplaatsing Intensieve Veehouderij (hierna: VIV) en het Rood voor Rood beleid. Het bedrijf is verplaatst vanuit een extensiveringsgebied in het kader van het Reconstructieplan Salland-Twente naar een duurzame ontwikkelingslocatie in het Landbouwontwikkelingsgebied (hierna: LOG) Tubbergen. De controle op de daadwerkelijke verplaatsing van Landbouwbedrijf Hemel B.V. ligt in handen van de Dienst Landelijk Gebied (hierna: DLG). De gemeente Haaksbergen heeft van de DLG een brief (zie bijlage 1 van de inspraakreactienota, zoals bijgevoegd in Bijlage 8 van de toelichting) ontvangen waarin wordt aangegeven dat het bedrijf daadwerkelijk naar de beoogde locatie in het LOG van Tubbergen is verplaatst.

Dit vergt een grote meerinvestering ten opzichte van de investering in een nieuwe locatie binnen een LOG. De provincie Overijssel en de gemeente Haaksbergen hebben afgestemd dat extra gelden gegenereerd kunnen worden door het toepassen van Rood voor Rood naast de VIV-regeling. Er zal hierbij geen vergoeding worden verleend voor de sloop van de stallen vanuit de VIV-regeling, maar de sloopkosten worden gegenereerd door het toepassen van de Rood voor Rood regeling.

Voor wat betreft de compensatiekavel gaat het Rood voor rood beleid uit van bouw op de slooplocatie dan wel elders. Indien bouw op de sloopkavel niet mogelijk c.q. wenselijk is kan herbouw op een andere locatie plaatsvinden. De slooplocatie Welmerweg 4 ligt niet in de EHS. De locatie is echter wel gelegen in het extensiveringsgebied. Om te voorkomen dat er in dit extensiveringgebied te veel werd teruggebouwd, is er voor gekozen om een tweede bouwlocatie op een andere locatie te realiseren. Daarvoor is de kernrandzone aangewezen. De kernrandzone die in het Rood voor Rood beleid is opgenomen heeft echter alleen dezelfde begrenzing als de kernrandzone die is vernietigd door de Raad van State. De voorschriften die daaraan zijn gekoppeld in het bestemmingsplan ''Buitengebied'' gelden niet voor de kernrandzone, zoals aangewezen in het Rood voor Rood beleid.

Bij het opstellen van de Gebiedsuitwerking Haaksbergen is de begrenzing van deze kernrandzone wederom opgenomen in één van de kaartonderdelen. De kernrandzone die is aangewezen in het Rood voor Rood beleid heeft alleen dezelfde begrenzing als die van de Gebiedsuitwerking Haaksbergen.

De verplaatsing van het bedrijf en de bouw van twee woningen ter compensatie van sloop van de landschapsontsierende bebouwing is volledig in overeenstemming met de doelstellingen en uitvoeringsregels van de VIV en het Rood voor Rood beleid.