direct naar inhoud van 7.3 Artikelsgewijze toelichting
Plan: Haaksbergen Dorp, deelplan Hassinkbrink, partiële herziening Hassinkborgh
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1062-0001

7.3 Artikelsgewijze toelichting

De regels bevatten het juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden, bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing en regelingen betreffende het gebruik van bebouwing.

De regels zijn onderverdeeld in paragrafen en worden hierna artikelsgewijs toegelicht. Bij de opzet van de regels is aangesloten bij de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen (SVBP 2008) en de bepalingen van het Besluit ruimtelijke ordening.

7.3.1 Artikel 1: Begrippen

In de regels worden verschillende begrippen gebruikt die voor verschillende uitleg vatbaar zijn. Door het opnemen van de definities van deze begrippen wordt getracht misverstanden over de uitleg van de regels te beperken.

7.3.2 Artikel 2: Wijze van meten

In de bouwregels van het bestemmingsplan worden nogal eens eenheden genoemd (bijvoorbeeld 'inhoud van een bouwwerk', 'hoogte van een gebouw' en 'breedte van een gebouw') die op verschillende manieren gemeten of berekend kunnen worden. Dit artikel geeft op eenduidige wijze aan hoe deze eenheden gemeten of berekend dienen te worden. Hiermee worden interpretatieproblemen voorkomen.

7.3.3 Artikel 3: Gemengd

Binnen de bestemming 'Gemengd' zijn verschillende functies ondergebracht. Het gaat daarbij om de volgende functies: kantoren, maatschappelijke voorzieningen en dienstverlening, ten behoeve van uitsluitend gezondheidszorg, naschoolse opvang, bibliotheek, openbare dienstverlening, kinderdagverblijf, dierenarts en praktijkruimte, (overige) dienstverlening, sport en ter plaatse van de aanduiding 'onderwijs' tevens voor een onderwijsfunctie. Daarbij is een zekere uitwisseling van functies mogelijk gemaakt. Elke toegestane functie dient te voorzien in de noodzakelijke parkeerkeerplaatsen. In principe moeten deze parkeerplaatsen op eigen terrein worden gerealiseerd. Ten aanzien van het aantal parkeerplaatsen geldt ten minste de parkeernorming zoals deze in de bijlage van de regels is opgenomen.

De bestemming 'Gemengd' is op de plankaart aangegeven met een bestemmingsvlak. Binnen het bestemingsvlak zijn meerdere bouwvlakken gesitueerd. De hoofdgebouwen dienen binnen deze bouwvlakken opgericht te worden. In de regels en op de verbeelding zijn maatvoeringen ten aanzien van de minimaal en maximaal toegestane bouwhoogte opgenomen. Tevens is bepaald dat gebouwen opgericht dienen te worden in de gevellijn en dat de dakvorm plat dient te zijn. Ter plaatse van de aanduiding 'onderwijs' is een lessenaarsdak toegestaan. Binnen het gehele bestemmingsvlak is oprichting van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan.

Ter plaatse van de aanduiding 'onderwijs' is het toegestaan bijgebouwen op te richten binnen de aanduiding, dat wil zeggen dat bijgebouwen zowel binnen als buiten het bouwvlak zijn toegestaan. Omwille van de beeldkwaliteit is het maximum oppervlak gesteld op 100 m², de goothoogte op 3 meter en de bouwhoogte op 4,5 meter.

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd nadere eisen te stellen aan de plaats en de afmetingen van de bebouwing. Het in de bijlage van dit bestemmingsplan opgenomen beeldkwaliteitsplan kan hierbij, in het kader van een samenhangend straat en bebouwingsbeeld, in acht worden genomen. Ook bij het gebruik maken van de bevoegdheid tot het verlenen van ontheffing ten behoeve van een lessenaarsdak dient het beeldkwaliteitsplan in acht te worden genomen.

In de specifieke gebruiksregels is expliciet aangegeven dat het verboden is gronden en opstallen te gebruiken ten behoeve van een seksinrichting, bewoning en ten behoeve van drugsopvang.

7.3.4 Artikel 4: Groen

De bestemming 'Groen' heeft betrekking op het buurt-/wijkgroen in het plangebied. In deze bestemming is naast groenvoorzieningen tevens water begrepen alsmede onder andere fiets- en voetpaden, geluidwerende voorzieningen, functioneel met de bestemming verbonden voorzieningen en ter plaatse van de bestemming 'ontsluiting' tevens voor de aanleg van een ontsluitingsweg ten behoeve van de onderwijsvoorziening in het plangebied.

De mogelijkheid tot aanleg van geluidwerende voorzieningen (aarden wal) is noodzakelijk in verband met de geluidbelasting op de gevels van gevoelige functies (woningen) in de omgeving van het plangebied. De maximale hoogte van een aarden wal bedraagt 5 meter, gemeten vanaf de kruin van de weg.

Ten behoeve van de bestemming zijn bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan. In de regels is onderscheid gemaakt in de hoogte van kunstwerken en bouwwerken ten behoeve van verlichting, geleiding, beveilging en regeling van het verkeer en (overige) bouwwerken.

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd ontheffing te verlenen ten behoeve van het aanleggen van parkeervoorzieningen, mits wordt voldaan aan de daartoe gestelde voorwaarden.

7.3.5 Artikel 5: Verkeer

De voor 'Verkeer' aangewezen gronden betreffen de openbare wegen in het plangebied, met in hoofdzaak een functie voor bestemmingsverkeer. Naast wegen, straten en paden zijn de gronden tevens bestemd voor onder meer voet- en fietspaden, parkeervoorzieningen en groenvoorzieningen.

Bebouwing in de vorm van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, is enkel toegestaan ten dienste van de bestemming. In de regels is onderscheid gemaakt in de hoogte van kunstwerken en bouwwerken ten behoeve van verlichting, geleiding, beveilging en regeling van het verkeer en (overige) bouwwerken. Burgemeester en wethouders zijn bevoegd nadere eisen te stellen aan de plaats en de afmetingen van de bebouwing.

7.3.6 Artikel 6: Antidubbeltelregeling

Deze standaardbepaling strekt ertoe te voorkomen dat van ruimte die in een bestemmingsplan voor de realisering van een bepaald gebruik of functie is mogelijk gemaakt, na realisering daarvan, ten gevolge van feitelijke functie- of gebruiksverandering van het gerealiseerde, opnieuw ten tweede male zou kunnen worden gebruik gemaakt.

7.3.7 Artikel 7: Algemene bouwregels

Dit artikel regelt dat het bepaalde in de Bouwverordening ten aanzien van onderwerpen van stedenbouwkundige aard buiten toepassing blijven behoudens ten aanzien van de in dit artikel genoemde onderwerpen.

7.3.8 Artikel 8: Algemene gebruiksregels

Dit artikel regelt de algemene gebruiksregel (rechtstreeks afkomstig uit de Wet ruimtelijke ordening). Het komt er op neer dat de bestemmingen alleen gebruikt mogen worden voor de doeleinden die aan de bestemming zijn gegeven. De specifieke gebruiksregels zijn zo nodig in de diverse bestemmingen opgenomen.

7.3.9 Artikel 9: Algemene ontheffingsregels

Dit artikel regelt ontheffingsmogelijkheden voor het college van burgemeester en wethouders. Dit heeft primair tot doel enige flexibiliteit in de regels aan te brengen. Zoals al eerder aangegeven is het toekennen van een ontheffing geen automatisme. Telkens als verzocht wordt om te mogen afwijken van een bouw- of gebruiksregel moet worden gemotiveerd waarom van de standaard wordt afgeweken.

7.3.10 Artikel 10: Algemene wijzigingsregel

In het artikel is een algemene wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het wijzigen van bestemmingsgrenzen zodanig dat de betrokken vlakken worden vergroot of verkleind. Vorenstaande overigens onder strikte voorwaarden.

7.3.11 Artikel 11: Algemene procedureregels

In dit artikel is de procedure geregeld die moet worden gevolgd bij het verlenen van ontheffingen, het stellen van nadere eisen en bij het gebruik van de wijzigingsbevoegdheid. Het komt er op neer dat een ontwerpbesluit bekend wordt gemaakt en na bekendmaking 2 weken (ontheffing en nadere eisen) en 6 weken (wijziging) ter inzage ligt. In die termijn kunnen dan zienswijzen (reacties) worden ingediend. Na de ter inzage termijn neem het college van burgemeester en wethouders een besluit.

7.3.12 Artikel 12: Overgangsrecht

Het Besluit ruimtelijke ordening regelt het overgangsrecht voor het bouwen en het gebruik van bouwwerken. Dit is in het bestemmingsplan overgenomen.

7.3.13 Artikel 13: Slotregel

Dit artikel bepaalt hoe het bestemmingsplan aangehaald kan worden.