direct naar inhoud van 5.3 Regels
Plan: Scholtenhagen-Watermolen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1037-0004

5.3 Regels

De regels van dit bestemmingsplan zijn opgezet volgens de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (SVBP2008) en bestaan uit de volgende onderdelen:

  • inleidende regels;
  • bestemmingsregels;
  • algemene regels;
  • overgangs- en slotregels.

Inleidende regels
De inleidende regels bestaan uit de volgende bepalingen:
Artikel 1: Begripsbepalingen
Artikel 2: Wijze van meten

In artikel 1 worden omschrijvingen gegeven van belangrijke, in de regels voorkomende begrippen. Door het opnemen van deze omschrijvingen kunnen interpretatieverschillen worden voorkomen. In artikel 2 wordt op vergelijkbare wijze een omschrijving gegeven van de wijze waarop in de regels voorkomende maten dienen te worden gemeten.

Bestemmingsregels
Elke bestemming wordt afzonderlijk in een bestemmingsbepaling opgenomen. De opbouw van een bestemmingsbepaling komt in deze paragraaf aan de orde, waarbij per bestemmingsonderdeel een korte toelichting wordt gegeven. Een bestemmingsbepaling word als volgt opgebouwd:

  • bestemmingsomschrijving;
  • bouwregels;
  • nadere eisen;
  • ontheffing van de bouwregels;
  • specifieke gebruiksregels;
  • ontheffing van de gebruiksregels;
  • aanlegvergunning;
  • sloopvergunning;
  • wijzigingsbevoegdheid.


De bestemmingsomschrijving en de bouwregels komen in ieder artikel voor. De overige onderdelen zijn opgenomen indien deze voor de betreffende bestemming relevant zijn.

Het bestemmingsplan bevat de volgende bestemmingen:

Artikel 3. Agrarisch met waarden
Deze bestemming is toegekend aan enkele akkers en weilanden die agrarisch in gebruik zijn. Deze percelen mogen in beginsel niet worden bebouwd. Er is echter voorzien in een beperkte mogelijkheid voor ondergeschikte bouwwerken, zoals een kleine overkapping of een toegangshek.

Artikel 4. Bedrijf
Deze bestemming is toegekend aan een paardenkliniek. Vanwege de specifieke ligging is het perceel specifiek bestemd. Andere, vergelijkbare of lichtere bedrijfsfuncties kunnen via een ontheffing mogelijk worden gemaakt.

Artikel 5. Bos
Deze bestemming is toegekend aan diverse bospercelen. Deze percelen zijn voornamelijk ingericht als bos of er zijn bomenrijen aanwezig.

Artikel 6. Groen
Deze bestemming is toegekend aan groen nabij de Buurserbeek en nabij 't Hagen. De percelen zijn niet te beschouwen als park of bos en derhalve tot Groen bestemd. In artikel 23, de Algemene wijzigingsregels, is een bevoegdheid opgenomen om de gronden nabij 't Hagen te wijzigen naar horeca voor de vestiging van boerderijlodges.

Artikel 7. Groen - Park
Deze bestemming is toegekend aan het park. De gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden zijn hier wat uitgebreider dan in de bestemmingen Bos en Groen.

Artikel 8. Horeca
Deze bestemming is toegekend aan een vijftal zelfstandige horecavestigingen. Enkele andere horecavestigingen maken deel uit van recreatieterreinen en zijn in die betreffende bestemmingen geregeld.


Artikel 9. Maatschappelijk
De bestemming Maatschappelijk is toegekend aan het scoutinggebouw en het gebouw van het Instituut voor natuur en milieueducatie.

Artikel 10. Recreatie - Dagrecreatie
Deze bestemming is toegekend aan diverse terreinen voor dagrecreatie. Binnen de bestemming zijn enkele differentiaties gemaakt, zoals een bedrijfswoning, een golfbaan, een kantine en een kinderboerderij. Een bijzonder aspect is verder de wijzigingsbevoegdheid (zie artikel 23) voor het verplaatsen van de kantine van de golfbaan. Via deze wijziging kan een nieuwe aanduiding horeca ter plaatse van de golfbaan worden geplaatst, maar de huidige aanduiding horeca dient gelijktijdig te worden geschrapt, zodat hier geen nieuwe horecavestiging meer mogelijk is. Via andere wijzigingsbevoegdheid kan een visvijver/kwekerij mogelijk worden gemaakt.

Artikel 11. Recreatie - Verblijfsrecreatie
Deze bestemming is toegekend aan enkele kampeerterreinen en terreinen voor recreatiewoningen. Daarnaast geldt de bestemming voor een terrein met hotelappartementen, waar tevens een paardenhouderij en een restaurant aanwezig zijn.

Ter plaatse van de twee grootste terreinen is het bestaande vergunde aantal recreatiewoningen vastgelegd op de verbeelding. Tevens geldt voor deze terreinen een wijzigingsbevoegdheid voor uitbreiding van het gebied voor recreatiewoningen, daarbij worden 20 recreatiewoningen per hectare toegestaan. Deze wijzigingsbevoegdheid is opgenomen in de Algemene wijzigingsregels (artikel 23). Op het terrein van recreatiehof 't Stien'n boer hebben alle recreatiewoningen een bouwblok gekregen.

Artikel 12. Sport
Deze bestemming is toegekend aan de sportterreinen binnen het plan. Binnen de bestemming is een differentiatie gemaakt voor een kinderopvang (vanwege SVBP2008 als jeugdopvang omschreven) en een toneelvereniging.

Artikel 13. Tuin
Deze bestemming is toegekend aan enkele particuliere tuinen bij woningen, die hoofdzakelijk onbebouwd dienen te blijven. Er is wel een erkerregeling opgenomen.

Artikel 14. Verkeer
Deze bestemming is toegekend aan het gedeelte van de Eibergsestraat, dat binnen het plangebied valt.
Artikel 15. Verkeer - Parkeerterrein
Deze bestemming is toegekend aan enkele parkeerterreinen langs de Scholtenhagenweg en Watermolenweg. Ter plaatse van één van deze parkeerterreinen is tevens een skatebaan mogelijk gemaakt.

Artikel 16. Verkeer - Verblijfsrecreatie
Deze bestemming is toegekend aan de lokale wegen binnen het plangebied. Het onderscheid met de bestemming Verkeer is dat het hier wegen betreft van een lagere orde, welke niet zijn ingericht met rijstroken.

Artikel 17. Water
Deze bestemming is toegekend aan de grote vijver langs de Eibergsestraat en aan enkele waterlopen. Binnen de bestemming is een differentiatie gemaakt voor cultuurhistorische waarden, waaronder de watermolen is opgenomen.

Artikel 18. Wonen
Deze bestemming is toegekend aan de (half)vrijstaande woningen binnen het plangebied. De regeling is vrij gedetailleerd, ter waarborging van de landschappelijke inpassing van deze woonpercelen. Er zijn echter ontheffingsmogelijkheden, die enige flexibiliteit bieden.

Algemene regels
De algemene regels bevatten de volgende onderdelen:

Artikel 19. Anti dubbeltelregeling
Het is niet ondenkbaar dat gronden bij meerdere bouwaanvragen in aanmerking worden genomen, zodat onbedoeld meer bebouwing ontstaat dan met het plan wordt beoogd. De anti-dubbeltelregeling (conform tekst Bro) voorkomt dit.

Artikel 20. Algemene bouwregels
De algemene bouwregels vormen een aanvulling op de bouwregels in de bestemmingen en gelden in principe voor alle bestemmingen. Het betreft onder andere regelingen inzake ondergeschikte bouwdelen, bestaande afwijkingen, bouwen binnen geurzones, en aan te houden afstanden tot wegen.

Artikel 21. Algemene gebruiksregels
De algemene gebruiksregels geven aan welke vormen van gebruik (in elk geval) verboden worden, dit in aanvulling op de diverse specifieke gebruiksregels in de bestemmingen. Een algemeen gebruiksverbod ontbreekt, aangezien de Wro en de Woningwet hierin reeds voorzien.

Artikel 22. Algemene ontheffingsregels
Deze regels beogen het plan enige flexibiliteit mee te geven. Het betreft ontheffingen voor veel voorkomende gewenste afwijkingen, die op alle bestemmingen van toepassing zijn.

Artikel 23. Algemene wijzigingsregels
Dit artikel bevat een enkele wijzigingsbevoegdheden. Deze bevoegdheden zijn reeds hiervoor uitgebreider besproken.

Artikel 24. Algemene procedure regels
In dit artikel is bepaald welke procedure van toepassing is op ontheffingsbesluiten, namelijk afdeling 3.4. Awb, met een tweetal uitzonderingen. De procedure voor wijzigingsbesluiten staat vermeld in de Wro en hoeft derhalve niet in het plan te worden opgenomen.

Artikel 25. Overige regels
Dit artikel bevat regels inzake de verwijzing naar andere regelgeving en (het behoud van) de status van bedrijfs- en dienstwoningen.

Overgangs- en slotregels
Dit hoofdstuk bevat het overgangsrecht (conform tekst Bro) en de citeertitel van het plan.