direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal beleid
Plan: Scholtenhagen-Watermolen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1037-0004

3.2 Provinciaal beleid

Omgevingsvisie Overijssel 2009
De opvolger van het Streekplan Overijssel 2000+, de Omgevingsvisie Overijssel, is op 1 juli 2009 door Provinciale Staten vastgesteld. Leidende thema's voor de Omgevingsvisie zijn:

  • duurzaamheid;
  • ruimtelijke kwaliteit.


De definitie van duurzaamheid luidt: “duurzame ontwikkeling voorziet in de behoefte aan de huidige generatie, zonder voor toekomstige generaties de mogelijkheden in gevaar te brengen om ook in hun behoeften te voorzien”. Duurzaamheid vraagt om een transparante afweging van ecologische, economische en sociaal-culturele beleidsambities. Een milieueffectrapport is een hulpmiddel om het milieubelang volwaardig mee te wegen.

De definitie van ruimtelijke kwaliteit luidt: “de goede functie op de goede plek op de goede manier ingepast in de omgeving”. Ruimtelijke kwaliteit is het resultaat (bedoeld en onbedoeld) van menselijk handelen en natuurlijke processen. De provincie wil ruimtelijke kwaliteit realiseren door naast bescherming ook vooral in te zetten op het verbinden van bestaande kwaliteiten en nieuwe ontwikkelingen, de essentiële gebiedskenmerken zijn daarbij uitgangspunt.

De hoofdambitie van de omgevingsvisie is een toekomstvaste groei van welvaart en welzijn met een verantwoord beslag op de beschikbare natuurlijke hulpbronnen en voorraden. Enkele belangrijke beleidskeuzes waarmee de provincie haar ambities willen realiseren zijn:

  • Door meer aandacht voor herstructurering wordt ingezet op een breed spectrum aan woon-, werk- en mixmilieu's: dorpen en steden worden gestimuleerd hun eigen kleur te ontwikkelen.
  • Investeren in een hoofdinfrastructuur voor wegverkeer, trein, fiets en waarbij veiligheid en doorstroming centraal staan.
  • Zuinig en zorgvuldig ruimtegebruik bij bebouwing door de zogenaamde 'SER-ladder' als regel voor Overijssel in te voeren. Deze methode gaat ervan uit dat je eerst het gebruik van de ruimte optimaliseert, dan de mogelijkheid van meervoudig ruimtegebruik onderzoekt en dan pas de mogelijkheid om het ruimtegebruik uit te breiden bekijkt. Hierbij is afstemming tussen gemeenten over woningbouwprogramma's en bedrijfslocaties noodzakelijk.
  • Ruimtelijke plannen ontwikkelen aan de hand van gebiedskenmerken en keuzes voor duurzaamheid.


De opgaven, kansen, beleidsambities en ruimtelijke kwaliteitsambities voor de provincie zijn geschetst in ontwikkelingsperspectieven voor de groene omgeving en stedelijke omgeving.

Voor het plangebied Scholtenhagen-Watermolen is in de omgevingsvisie het volgende ontwikkelingsperspectief opgenomen:

afbeelding "i_NL.IMRO.0158.BP1037-0004_0005.jpg"

Het gebied Scholtenhagen-Watermolen behoort tot de groene omgeving met het ontwikkelingsperspectief buitengebied accent productie. Het gebied wordt gekenmerkt als schoonheid van de moderne landbouw. In het gebied liggen delen van een aantal beekdalen.

Door het gebied loopt een deel van de landelijke fietsroute en liggen routes van het Wandelnetwerk Twente.

Reconstructieplan Salland-Twente
Reconstructie gaat over de herinrichting van het platteland. Het gaat om nieuwe kansen voor landbouw, natuur, water, milieu en de economische en sociale vitaliteit, met andere woorden over de kwaliteit van de leefomgeving. Het gebied Scholtenhagen-Watermolen is in het reconstructieplan Salland-Twente (september 2004) gelegen in een zogenaamd verwevingsgebied. Het verwevingsgebied is het ruimtelijk begrensde gedeelte van een reconstructiegebied dat gericht is op verweving van landbouw, wonen, recreatie en natuur, waar hervestiging of uitbreiding van de intensieve veehouderij mogelijk is mits de ruimtelijke kwaliteit of functies van het gebied zich daar niet tegen verzetten. Ook is het verwevingsgebied aangewezen vanuit de ontwikkelingsgedachte van de intensieve veehouderij. In het verwevingsgebied is de intensieve veehouderij één van de voorkomende functies, groei is in principe mogelijk, nieuwvestiging van intensieve veehouderij is uitgesloten.

Het Reconstructieplan heeft geen specifiek beleid voor het plangebied Scholtenhagen-Watermolen, anders dan het beleid voor verwevingsgebieden in het algemeen.