direct naar inhoud van 2.1 Leisure
vastgesteld
NL.IMRO.0153.SV00001-0003

2.1 Leisure

2.1.1 Horeca concentratiegebied

Deze gebieden kenmerken zich door een (al dan niet spontaan ontstane) bundeling van overwegend zwaardere typen horeca: cafés, danscafés en discotheken. De kracht van een aantrekkelijk, wervend concentratiegebied is juist ook gelegen in die bundeling van zogenoemde 'staphoreca'. Nieuwe 'categorie 3.1 horeca' op zoek naar een vestigingslocatie zal dan ook primair in deze gebieden worden gefaciliteerd. Naast de bundeling van zwaardere horeca gelden in horecaconcentratiegebied voorts ruimere geluidsnormen en openingstijden dan elders in de binnenstad en het gebied daarbuiten (zie paragraaf 5.2). Dit beleidsthema komt uit het Ontwikkelingskader Horeca 2005-2015.

2.1.2 Horeca ontwikkelingsgebied

In horecaontwikkelingsgebied is een menging van horeca met winkel, toerisme- en cultuurfuncties mogelijk. Het kan daarbij gaan om horeca in de categorieën 1 en 2. In een aantal, hieronder nader benoemde, gebieden wordt de vestiging van horeca in de zwaardere categorie 3.1 onder vrijstelling mogelijk gemaakt. In de straten/gebieden die onderdeel uitmaken van horecaontwikkelingsgebied wordt de volgende ontwikkeling voorgestaan:

  • Walstraat: culinair-cultuurroute met ruimte voor categorie 1, 2 en, onder vrijstelling, 3.1 horeca.
  • Noorderhagen, Zuiderhagen, Pijpenstraat: versterking verbindingsfunctie noordelijke en zuidelijke binnenstad met commercieel consumentgericht profiel, waaronder horeca in de categorieën 1, 2 en, onder vrijstelling, 3.1.
  • Klokkenplas: in afwachting definitief profiel voorlopig ruimte voor categorie 1 en 2 horeca.
  • Van Heekplein: ruimte voor nieuwe categorie 1 horeca (met terrassen) aan de noord en oostzijde van het plein (incl. overloop Van Heekplein / Kalanderstraat).
  • Roombeek: ruimte voor nieuwe horeca tot en met categorie 2, ter versterking woon-, werk en cultuurfunctie.
  • Stationsgebied: ontwikkeling traffic-ondersteunende horeca in de categorieën 1 en 2 (na 2010).

Dit beleidsthema komt uit het Ontwikkelingskader Horeca 2005-2015.

2.1.3 Hotels ontwikkelruimte

De landelijke trends laten zien dat de hotelsector vooral in kwalitatieve zin nog volop in beweging is. Enschede biedt de hotelsector zowel in kwalitatieve als kwantitatieve zin ruimte voor ontwikkeling. Bestaande hotelbedrijven krijgen binnen de kaders van het bestemmingsplan ruimte voor vernieuwing en/of uitbreiding. Uit een inventarisatie onder bestaande hotelondernemingen blijkt dat een hotel ook daadwerkelijk plannen heeft haar capaciteit op termijn substantieel uit te breiden. Op een locatie naast het huidige onderkomen aan de Boulevard 1945 moet een compleet nieuw hotel met een capaciteit van circa 120 kamers en congresruimten verrijzen.

Nieuwe hotelinitiatieven krijgen in Enschede de komende jaren primair ontwikkelruimte op een drietal stedelijke ontwikkellocaties:

  • Muziekkwartier
  • Zuiderval
  • Roombeek

De hotelontwikkelruimte op elk van deze ontwikkellocaties is reeds planologisch ingebed in de vigerende bestemmingsplannen. Op deze locaties is de hotelfunctie steeds onderdeel van een bredere, integrale gebiedsontwikkeling.

In het op de noordelijke binnenstad van Enschede grenzende Muziekkwartier ligt het accent op (muziek)cultuur en uitgaan. Deze gebiedsontwikkeling biedt prima uitgangspunten voor een op de toerist afgestemde hotelvoorziening.

De Zuiderval, de invalsweg vanaf de snelweg A35 richting Enschede-Centrum, heeft als profiel werken (dienstverlening, kantoren) en daarnaast wonen en automotive. Voor onderdak van zakelijk verkeer en overige passanten is op deze locatie ook ruimte voor hotelontwikkeling.

In Roombeek is sprake van een gecombineerde ontwikkeling met wonen, werken en recreëren. Ook op cultureel vlak heeft deze locatie veel te bieden. Het onlangs geopende museum TwentseWelle vormt het kloppend hart van het Kunstkwartier Roombeek. De Cultuurmijl verbindt de binnenstad met dit bruisende stukje Enschede. Karakter en opzet van de wijk bieden de hotelsector mogelijkheden voor een exploitatie die is gebaseerd op een mix van zakelijk en particulier toerisme.

Hierna wordt verder ingegaan op de specifieke hotelontwikkelruimte op de drie bovengenoemde locaties.

Muziekkwartier

Eind 2008 zijn de deuren van het Nationaal Muziekkwartier geopend. Deze ontwikkellocatie omvat een nieuwe muziektheaterzaal, een poppodium, muziekschool, oefenruimtes voor het conservatorium, horeca-/detailhandelvoorzieningen, appartementen en kantoren. Ook het bestaande Muziekcentrum maakt onderdeel uit van het nieuwe Muziekkwartier. Enschede heeft met deze bundeling van muziekgerelateerde voorzieningen in één gebouw een unieke accommodatie voor zowel klassiek als modern repertoire: opera, pop, rock of musical, toneel, dans en cabaret.

- In een door een extern bureau uitgevoerde analyse is ruimte geïndiceerd voor een middelgroot hotel met maximaal 80 kamers (circa 150 bedden) in het driesterrensegment. Deze ontwikkelruimte is ook planologisch doorvertaald in het ontwerpbestemmingsplan Muziekkwartier. Dit hotel zal naar verwachting medio 2011 haar deuren openen.

Zuiderval

Op de ontwikkellocatie Zuiderval worden werken en wonen gecombineerd met groen en stedelijkheid. De locatie ligt aan weerszijden van de invalsweg Zuiderval, de belangrijkste verbinding tussen A35 en het centrum van Enschede. Het plangebied omvat in totaal circa 40 hectare. Verspreid over zes verschillende deelgebieden wordt ruimte geboden voor de ontwikkeling van circa 100.000 m2 kantoorruimte, 15 à 20.000 m2 commerciële en bedrijfsruimte, circa 40.000 m2 mobiliteitsgerelateerde functies, 155 (stads)woningen en 70 vrije kavels voor woningbouw. De stedelijke menging van functies zorgt voor een levendig gebied.

- De Zuiderval biedt op deellocatie Kotmanpark ruimte voor de ontwikkeling van een hotel-restaurant met congresfaciliteiten en circa 130 kamers (circa 250 bedden) in het middensegment of iets daarboven. Deze ontwikkelruimte is planologisch doorvertaald in het bestemmingsplan Zuiderval.

Roombeek

De stedelijke ontwikkellocatie Roombeek groeit de komende jaren verder uit tot een levendige, gemêleerde wijk waar wonen, werken en recreëren zijn gemengd. Het karakter van de wijk biedt mogelijkheden voor exploitatie van zowel dag- als verblijfshoreca. Met name de ontwikkeling van het Cultuurkwartier Roombeek zal de wijk toeristisch op de kaart zetten en daarmee kansen scheppen voor de introductie van nieuwe horecaconcepten, ook in de sfeer van verblijfsaccommodatie.

- Het bestemmingsplan Roombeek biedt op deellocatie 'Op de Brouwerij' mogelijkheden voor de ontwikkeling van een hotel met maximaal 80 kamers en congresruimten in het middensegment of net daaronder. Ontwikkelaar ING Real Estate beraadt zich momenteel of zij deze ontwikkelruimte ook daadwerkelijk gaat benutten.

Het specifieke karakter van elk van de hierboven beschreven ontwikkellocaties biedt de markt mogelijkheden een variëteit aan hotelconcepten (zakelijk en toeristisch) op te starten. Daarmee kan worden ingespeeld op de gemeentelijke ambitie het toeristisch-recreatief profiel van Stad Enschede de komende jaren stevig te versterken. Voor nadere informatie hieromtrent wordt verwezen naar het gemeentelijke Koers- en Actieprogramma 'Enschede als Belevenis'.

De ontwikkelruimte voor hotels komt voor uit de Hotelnota.