direct naar inhoud van 1.2 Financieel
vastgesteld
NL.IMRO.0153.SV00001-0003

1.2 Financieel

Financiële bijdragen voor ruimtelijke voorzieningen

Onderstaand wordt allereerst ingegaan op de wijze waarop de projecten worden gefinancierd en wordt vervolgens ingegaan op de ruimtelijke bijdrage.

Financiering

De financiering van de projecten die voortvloeien uit deze structuurvisie vindt onder andere plaats door gemeentelijke investeringen en door de grondexploitaties, waaronder kostenverhaal bij particuliere grondexploitaties.

Gemeentelijke investeringen

Het gaat hier om de ruimtelijke investeringen die bijdragen aan het verder verbeteren van de stedelijke kwaliteiten op het gebied van wonen, werken, verplaatsen en ontspannen in Enschede. Deze investeringen hebben een positief effect op het leven in en om de stad en daarmee op de waarde van bestaand en nieuw te realiseren onroerend goed. In het Groenactieplan (GRAP), het Mobiliteitsplan en -fonds, de Majeure Stedelijke Investeringsopgaven (MSI), het meerjarenperspectief grondbedrijf (MPG) en het Meerjareninvesteringsplan wegen en Meerjarenplan Riolering (MIW/MIR) worden de investeringbedragen jaarlijks aangepast. Hieronder staan de onderdelen uit de structuurvisie waar (in bepaalde mate) financiering voor nodig is om tot realisatie te komen. Hierbij is aangegeven voor zover dit niet voldoende in het achterliggende beleidsdocument is vastgelegd met welke instrumenten de realisatie wordt voorzien en welke partijen financieel betrokken zijn.

  MPG project   MSI   Mobi-fonds   Toelichting in MPG  
Economie
werkterreinen

Groen
Natura 2000
Bijzondere groengebieden

Rondje Enschede

Lijnvormige elementen

Zonstructuur

Water
In ontwikkeling
Zoekgebieden
Kader Richtlijnen water
Retentiegebieden
Landschapstypen
Boerenlandgoed, buitenplaats, ecologisch kerngebied etc.

 

ja


Nee
Deels onderdeel van
Nee

Deels onderdeel van
Nee


Nee
Nee
Nee
Nee

Nee
 

ja, Kennispark  

 

Kennispark, Usseleres, Kop Marssteden, Zuiderval

Rijk
Zie uitvoeringsparagraaf GRAP

Landinrichting (noord, zuid), particulierencompensatiebeginselZie uitvoeringsparagraaf GRAP

Diverse partijen w.o. gemeente


In projecten meenemen
Diverse partijen w.o. gemeente
Provincie en waterschap
Waterschap en gemeente

Derden, particulieren en landinrichting. Compensatiebeginsel
 

Verkeer
3e ontsluiting Kanaalzone
Wegverdubbeling Auke Vleer
Verdubbeling A35
Ongelijkvloers A35–Oostweg
N18
Zoekgebied n-nw tangent

Versnellen radialen

Stationstunnel
Ontwikkeling voorstadhalte D
Park & Recreation

Autoluw maken BSG
 


Nee
Nee
Nee
Nee
Nee
Nee

Nee

Nee
Nee
Nee

Deels, toekomst
 


ja
ja







ja  


ja
ja



ja, niet gedekt
ja, niet gedekt


ja, niet gedekt
ja  


Investeringsproject gemeente
Investeringsproject gemeente
Derden: Rijk
Derden: Rijk
Derden: Rijk




subsidies Rijk en regio Twente

In (vernieuwings)projecten meenemen
 

Grondexploitaties

Het Enschedese grondbeleid faciliteert, door het uitvoeren van projecten, de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen zoals die in deze structuurvisie zijn opgenomen. De planontwikkelingen waarin de gemeente een actief en faciliterend grondbeleid voert worden financieel verantwoord in grondexploitaties. Kosten van nieuwe voorzieningen buiten het exploitatiegebied die ook zijn toe te rekenen aan één of meerder grondexploitaties worden in deze exploitaties na rato meegenomen. Naast het zelf actief realiseren van nieuwe bestemmingen door gemeentelijke grondexploitaties is de gemeente ook financieel betrokken bij particuliere grondexploitaties (‘kostenverhaal’), publiek-private samenwerking (PPS)- constructies en (regionale) samenwerkingsverbanden.

In Enschede worden kosten verhaald via de grondverkoop of, ingeval van een particuliere grondexploitaties, op basis van kostenverhaal conform de Wet ruimtelijke ordening (Wro).

Ruimtelijke bijdrage / verevening

De gemeente wil zo optimaal mogelijk gebruik maken van de mogelijkheden van kostenverhaal bij particuliere grondexploitatie. In de Wro wordt de wijze waarop uitgebreid beschreven. In de wet is ook de mogelijkheid opgenomen om bij het aangaan van een anterieure overeenkomst een financiële bijdragen te vragen voor ruimtelijke voorzieningen. De bijdrage waarvoor zijn ontwikkeling wordt gevraagd moet zijn basis vinden in de structuurvisie.

Enschede wil projecten realiseren die er voor zorgen dat de leefkwaliteit in en om de stad goed is en blijft. Dit betekent onder andere dat verouderde woonbuurten en bedrijventerreinen worden omgevormd tot nieuwe woon- en werkgebieden en niet meer courante woningen aan de woningvoorraad worden onttrokken.

In de toekomst ligt er vooral een binnenstedelijke opgave. Daarnaast zullen er - om tot een optimaal aanbod te komen - ook nieuwe locaties en voorzieningen worden ontwikkeld. De verschillende toekomstige gebiedsontwikkelingen zullen plaatsvinden binnen de vastgestelde beleidskaders.

Om een aantrekkelijke stad te blijven is het gewenst dat deze projecten in samenhang worden ontwikkeld. Sommige projecten zullen een negatief planresultaat hebben, terwijl andere locaties een positief resultaat kunnen behalen. De gemeente wil dat projecten die het financieel kunnen dragen een ruimtelijke bijdrage betalen zodat een optimaal aanbod door de gemeente kan worden aangeboden. De gemeente heeft daarvoor een deelcomplex “Bijdragen Ruimtelijke Ontwikkelingen” ingesteld ten behoeve van negatieve grondexploitaties.

In het Meerjaren Perspectief Grondexploitaties (MPG) dat jaarlijks door de gemeenteraad wordt vastgesteld worden de grondexploitaties financieel in beeld gebracht. In een bijlage van het openbare deel 1 van het MPG zijn de gemeentelijke tekortlocaties opgenomen. Omdat het MPG elk jaar naar aanleiding van de geactualiseerde grondexploitaties wordt herzien is er sprake van een jaarlijks geactualiseerde onderbouwing ten behoeve van het vragen van een bijdrage voor ruimtelijke ontwikkelingen. In de Nota Bijdrage Ruimtelijke Ontwikkelingen worden de uitgangspunten en de hoogte van de gevraagde bijdragen vastgesteld. Hiertoe wordt in de Nota Bijdrage Ruimtelijke Ontwikkelingen een koppeling gelegd met de verlieslatende projecten uit het Meerjarenperspectief Grondbedrijf.