direct naar inhoud van 4.3 Welstand en beeldkwaliteit
Plan: Glanerbrug-Noord
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.BP00054-0003

4.3 Welstand en beeldkwaliteit

In de Welstandsnota 'Bouwen aan identiteit' is aangegeven aan welke welstandseisen bouwplannen moeten worden getoetst. In de Welstandsnota geldt voor het plangebied van het bestemmingsplan "Glanerbrug-Noord" voor het overgrote deel de welstandsidentiteit "Vrije landelijke bebouwing". Alleen voor de woningen aan de Bultsweg en de Najaarsweg, in het uiterste zuidwesten van het plangebied, geldt de welstandsidentiteit "Dorpse Linten".

Vrije landelijke bebouwing

Voor de welstandsidentiteit "Vrije landelijke bebouwing" geldt in zijn algemeenheid dat de positie en oriƫntatie van bebouwing op de kavel moet inspelen op de landschappelijke situatie en zowel vanuit het land als vanaf de weg een mooi perspectief dient op te leveren. De bebouwing op de kavel moet daarbij een goede compositie vormen met de naastgelegen bebouwing en mag belangrijke uitzichten en doorzichten niet verstoren. Daarbij is het wenselijk dat groene beplanting, grote bomen en kleurige bloemen samen met de verschillende bebouwingsvolumes het levendige en ontspannen geheel van de landelijke woning vormen. Bij nieuwbouw of (her)inrichting van de kavel moeten ook in het landschap passende nieuwe bomen worden geplant, zodat woning(ver)bouw tevens tot landschaps(ver)bouw leidt.

Dorpse Linten

"Dorpse Linten" kenmerken zich door een grote variatie aan bouwstijlen en materialen, elk pand is anders. Tegelijkertijd is er binnen een lint een overeenkomst in hoogte en type en staan de meeste woningen direct aan de straat. Het volume van de bebouwing in "Dorpse Linten" is doorgaans meer hoog dan breed. Daarnaast is het wenselijk dat de bestaande ruimtes tussen en voor de huizen worden ingericht als groene tuinen, dat versterkt de ontspannen, dorpse sfeer in het straatbeeld.