direct naar inhoud van 6.3 Beschrijving van het plan
Plan: Klein Boekelerveldweg 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.BP00053-0003

6.3 Beschrijving van het plan

De gronden begrepen in voorliggend bestemmingsplan zijn bestemd voor:

Agrarisch-Stadsrandzone

De bestemming 'Agrarisch - Stadsrandzone' geeft regels voor herstel en ontwikkeling van landschappelijke, natuurlijke, geomorfologische en cultuurhistorische waarden; natuur en ecologie, waarbij ecologische zones zijn toegestaan. Extensieve recreatie is nadrukkelijk toegestaan in dit gebied, dat als een uitloopgebied van de stad Enschede moet worden beschouwd, en als zodanig verder kan worden ontwikkeld, bijvoorbeeld door het creëren van wandel- en fietsroutes (o.a. voor het zogenoemde 'rondje Enschede') en het realiseren van een belevingsplek. Ter plaatse van de funtie-aanduiding "volkstuin" zijn volkstuincomplexen toegestaan.

Bedrijf

Deze bestemming is toegekend aan de bedrijven aan de Oosterstraat. Binnen de bestemming 'Bedrijf zijn bedrijven toegestaan die zijn genoemd in de categorieën 1 en 2 uit de hoofdgroep Bedrijven uit de bij deze regels behorende bijlage Lijst van bedrijfstypen, met uitzondering van garagebedrijven en risicovolle inrichtingen. Bedrijven op deze lijst zijn ingedeeld in categorieën op basis van de hinder die zij kunnen veroorzaken. De bedrijven die zijn genoemd in de categorieën 1 en 2 zijn door hun aard en invloed van de milieubelasting toelaatbaar in de onmiddellijke nabijheid van woningen. Bedrijven die niet op de lijst voorkomen, maar kunnen aantonen dat zij een vergelijkbare hinder (of minder) veroorzaken, kunnen via een afwijking worden toegestaan. De Oosterstraat is geen formele bedrijventerreinlocatie, om die reden is er voor gekozen om bedrijven in categorie 3.1 niet bij recht mogelijk te maken maar alleen de bestaande bedrijfsactiviteiten in een categorie hoger dan 2 als zodanig specifiek positief te bestemmen middels een functie-aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - volgnummer. De specifiek bestemde bedrijfsactiviteiten met het corresponderende volgnummer zijn weergegeven in bijlage 2 'Lijst van specifieke bestemmingen met volgnummer' behorende bij de regels van dit plan.

De met een specifieke percelen en de ter plaatse met een volgnummer aangeduide bedrijven zijn:

  • 1. een dekorbouwbedrijf, Oosterstraat 313-317, kadastraal perceel: Lonneker, sectie E, nr. 6798;
  • 2. een handel in afval en schroot, Oosterstraat 319, kadastraal perceel: Lonneker, sectie E, nr. 6750;
  • 3. een handelsonderneming (verkoop houtmaterialen) / machinale houtbewerking, Oosterstraat 319, kadastraal perceel: Lonneker, sectie E, nr. 6558;
  • 4. een autohandel / autoherstelinrichting, Oosterstraat 325, kadastraal perceel: Lonneker, sectie E, nr. 7149.

Bedrijf-Nutsvoorziening

Deze bestemming is bedoeld voor nutsbedrijven of soortgelijke instellingen, gericht op de levering van elektriciteit, gas, water en warmte, de verzorging van telecommunicatie of de afvoer en verwerking van afvalstoffen. Kleinschalige nutsvoorzieningen van geringe omvang, zoals transformatorstations en schakelhuisjes, die ten hoogste in milieucategorie 2 voorkomen, worden in beginsel niet afzonderlijk bestemd, maar worden bij recht als ondergeschikte voorziening toegestaan in de bestemmingsomschrijving van de betreffende bestemming.

Bos

De voor de bestemming 'Bos' aangewezen gronden zijn primair bestemd voor de bescherming, instandhouding en verbetering van de landschappelijke, cultuurhistorische en natuurlijke waarden.

Groen

Binnen deze bestemming is het toegestaan om groenstroken en plantsoenen aan te leggen en in stand te houden. Daarnaast zijn waterpartijen, waterlopen, wadi's en overige voorzieningen in het kader van de waterbeheersing toegestaan. Het aanleggen van wandel- en fietspaden en speelvoorzieningen is eveneens toegestaan. Bebouwing op de voor 'Groen' aangewezen gronden is slechts toegestaan in het kader van de bestemming, hierbij kan worden gedacht aan de plaatsing van straatmeubilair, speelvoorzieningen en nutsvoorzieningen.

Maatschappelijk-Dierenpension

De bestemming 'Maatschappelijk' heeft betrekking op de maatschappelijke voorzieningen in het plangebied. Doordat er sprake is van verschil in ruimtelijke kenmerken en effecten van andere maatschappelijke bestemmingen, is de bestemming specifiek toegespitst op de betreffende situatie, in dit geval een dierenpension. Uitgangspunt voor de bestemming is de huidige feitelijke situatie.

Verkeer

Binnen deze bestemming is de aanleg van wegen, fietspaden, parkeerplaatsen, bushaltes met wachtruimten, trottoirs en groen mogelijk. Op de voor 'Verkeer' aangewezen gronden mogen uitsluitend bouwwerken worden gebouwd ten dienste van deze bestemming, zoals bouwwerken voor bewegwijzering, beveiliging en regeling van het verkeer, nutsvoorzieningen, draagconstructies voor reclame en ander straatmeubilair.

Water

In het plangebied is een waterplas gesitueerd, welke de bestemming 'Water' is toegekend. De waterplas heeft een beeldbepalende functie en is een belangrijke schakel in het systeem van waterhuishouding en waterbeheersing binnen het plangebied.

Wonen

In het voorliggende bestemmingsplan hebben de voor wonen in gebruik zijnde gronden en erven, de bestemming 'Wonen' gekregen. Voor het bepalen van de omvang van de bestemmingsgrenzen is gekeken naar de eigendomsgrenzen en het feitelijk gebruik van de grond. Het feitelijk gebruik blijkt uit de aangebrachte verharding, de situering van de tuin en bijgebouwen.

  • Aangezien het plangebied is gelegen in de stadsrandzone en veel overeenkomsten heeft met het buitengebied, is de inhoudsmaat van de woningen (op basis van de 'Gids Buitenkans') gemaximaliseerd tot 750 m³. Deze inhoudsmaat omvat de inhoud van hoofdgebouw inclusief de inhoud van aangebouwde bijbehorende bouwwerken.

  • In het voorliggende bestemmingsplan wordt niet meer gewerkt met het begrip bijgebouw maar met het meer omvattende begrip 'bijbehorend bouwwerk', zijnde een functioneel met een hoofdgebouw verbonden, daar al dan niet tegenaan gebouwd, op de grond staand gebouw of ander bouwwerk met een dak. De gezamenlijke oppervlakte aan vrijstaande bijbehorende bouwwerken mag maximaal 100 m² bedragen.

  • In dit bestemmingsplan dienen woningen en bijbehorende bouwwerken binnen het als zodanig weergegeven bouwvlak te worden gerealiseerd.

  • In dit plan worden de begrippen woning en woningeenheid gebruikt, waarbij het begrip woning is gebruikt om een complex van ruimten, uitsluitend bedoeld voor de huisvesting van één afzonderlijk huishouden aan te duiden en wooneenheid is gehanteerd in de betekenis van gebouw, dat één of meer woningen bevat en dat qua uiterlijke verschijningsvorm als een eenheid beschouwd kan worden. De achtergrond van deze wijziging is dat er vanuit de plansystematiek de wens aanwezig is om binnen bestemmingsvlakken het aantal aanwezige woningen aan te duiden, maar de SVBP 2008 het slechts mogelijk maakt om het aantal wooneenheden in het plan aan te duiden.

  • Onder het nieuwe plan zijn de mogelijkheden om tot splitsing van een wooneenheid over te gaan vergroot: als de bestaande wooneenheid een inhoud heeft van meer dan 1000 m³, dan kan deze met een bevoegdheid tot afwijking worden gesplitst in twee woningen. De voorwaarde dat het moet gaan om een voormalige agrarische dienstwoning is komen te vervallen. In dit verband is het van belang om op te merken dat door splitsing het toegestane oppervlakte aan bijbehorende bouwwerken niet wordt verdubbeld; de toegestane oppervlakte aan bijbehorende bouwwerken is immers gekoppeld aan het begrip wooneenheid. Splitsing mag niet leiden tot vergroting van de wooneenheid; splitsing mag ook niet leiden tot de aantasting van de bestaande karakteristiek van de wooneenheid.

  • Aangezien dit bestemmingsplan voorziet in een actuele planologische regeling van de feitelijke situatie is ter plaatse van de functie-aanduiding 'detailhandel' het gebruik van het, binnen de functie-aanduiding gelegen, vrijstaande bijbehorend bouwwerk ten behoeve van detailhandel op kleine schaal toegestaan. In de regels van dit plan is een specifieke wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het verwijderen van de functie-aanduiding 'detailhandel'.

Leiding - Gas

De voor Leiding-Gas aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor de aanleg, de instandhouding en bescherming van gasleidingen met de daarbij behorende bouwwerken, geen gebouwen zijnde. Binnen het bestemmingsvlak gelden er beperkingen ten aanzien van het bouwen en andere werkzaamheden.