direct naar inhoud van 2.5 Monumenten
Plan: Drienerbraken - Kristalbad
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.BP00049-0003

2.5 Monumenten

Binnen het plangebied hebben enkele bijzondere gebouwen een gemeentelijke monumentale status verkregen, te weten; Landhuis 'De Eekhof' (Hengelosestraat 751), Buitenplaats 'De Tol' en landhuis (Hengelosestraat 700), en bijbehorende boerderij en koetshuis (Hengelosestraat 704) gelegen op het belendende perceel.

Landhuis 'De Eekhof' (Hengelosestraat 751)

Het landhuis "De Eekhof" is gebouwd in 1931 in opdracht van N. van Heek, naar een ontwerp van de architect W. van de Leck. De in 1932 aangelegde tuin, ontworpen door D. Tersteeg is reeds Rijksmonument. Het landgoed is gelegen aan de Hengelosestraat ter hoogte van het landgoed 'De Tol', eveneens van de familie Van Heek. Het landhuis “De Eekhof” is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarden die tot uitdrukking komen in:

  • de gaafheid van het hoofdvolume en de detaillering;
  • de ensemblewaarde met de tuin ontworpen door D. Tersteeg;
  • de betekenis van het landhuis als onderdeel van het oeuvre van W. van de Leck;
  • de typologie; een goed voorbeeld van een landhuis uit de jaren '30 van de twintigste eeuw.

Buitenplaats 'De Tol' en landhuis (Hengelosestraat 700)

Buitenplaats 'De Tol' met landshuis uit 1906/1914. Het huis is in opdracht van de textielfabrikant N.G. van Heek ontworpen door de architect G. Beltman (Enschede). In 1914 is het landhuis aan de achterzijde vergroot naar een plan van de architect A.G. Beltman. Door deze verschillende bouwfasen vertoont het huis een bijzondere combinatie van de Engelse landhuisstijl en neo- classicistische details. De tuin heeft een landschappelijke aanleg (P.H. Wattez) met grote vijverpartij en een gedeelte met bomen waar tot 1999 een tennishuisje heeft gestaan. Direct voor het huis (ZW) is een geometrische rozentuin gesitueerd. De buitenplaats is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarden die tot uitdrukking komen in :

  • de typologie; als voorbeeld van een karakteristieke Twentse fabrikantenbuitenplaats met landhuis in een landschappelijke aanleg;
  • de oorspronkelijke functie van buitenhuis van de textielfabrikant N.G. van Heek;
  • de bouwstijl waarbij elementen uit de Engelse landhuisstijl zijn gecombineerd met neoclassicistische details;
  • de redelijke mate van gaafheid van het ex- en interieur;
  • de ensemblewaarde met de landschappelijke tuin en de naastgelegen boerderij met koetshuis.

Boerderij en koetshuis (Hengelosestraat 704)

De boerderij en het koetshuis, horende bij het naastgelegen landhuis “De Tol”, werden gebouwd in 1910 in opdracht van N.G. van Heek naar ontwerp van architect G. Beltman (Enschede). De boerderij en het koetshuis zijn van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden, die tot uitdrukking komen in :

  • de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering van de boerderij en het koetshuis;
  • de betekenis van de boerderij en het koetshuis als onderdeel van een landgoed;
  • de typologie; boerderij met streekeigen kenmerken;
  • de beeldbepalende ligging van boerderij en koetshuis.