direct naar inhoud van Ruimtelijke Onderbouwing
Plan: Zonnepark Boeldershoek-West
Status: vastgesteld
Plantype: omgevingsvergunning
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.20192222-0003

Ruimtelijke Onderbouwing

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding tot maken van de ruimtelijke onderbouwing

Twence Holding BV heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor het voortzetten van het reeds bestaande zonnepark Boeldershoek-West, aan de noordzijde van de A35. Dit voor de duur van 25 jaar, gerekend vanaf 14 maart 2017 (dus tot 14 maart 2042).

Aan deze ontwikkeling kan medewerking worden verleend door het verlenen van een omgevingsvergunning met projectafwijkingsbesluit als bedoeld in artikel 2.12, 1e lid onder a 3º van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).
Onderdeel van de aanvraag is een ruimtelijke onderbouwing. Deze is in bijlage 1 opgenomen, inclusief alle onderliggende rapportages en overige bijlagen.

In dit hoofdstuk wordt de procedure geschetst. In hoofdstuk 2 is de conclusie opgenomen.

1.2 Wettelijk kader

Het wettelijk kader voor de omgevingsvergunning met projectafwijkingsbesluit is artikel 2.12, 1e lid onder a 3º van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht in combinatie met de artikelen 5.20 en 6.14 van het Besluit omgevingsrecht. Op grond van artikel 2.12, 1e lid onder a 3º van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht kunnen burgemeester en wethouders omgevingsvergunning verlenen voor een activiteit die in strijd is met het bestemmingsplan, mits die activiteit niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening en de omgevingsvergunning is voorzien van een goede ruimtelijke onderbouwing. Op grond van artikel 5.20 van het Besluit omgevingsrecht zijn op een omgevingsvergunning met projectafwijkingsbesluit tevens enkele artikelen uit het Besluit ruimtelijke ordening van toepassing. Het gaat daarbij om artikelen die betrekking hebben op de inhoud van een bestemmingsplan en de daarbij behorende toelichting. De inhoud van deze artikelen geldt daarmee ook voor een omgevingsvergunning met projectafwijkingsbesluit. Op grond van artikel 6.14 van het Besluit omgevingsrecht moet een verleende omgevingsvergunning met projectafwijkingsbesluit overeenkomstig de Ministeriële regeling standaarden ruimtelijke ordening worden gepubliceerd op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.

1.3 Adviezen

Voorafgaand aan het in procedure brengen van een omgevingsvergunning met projectafwijkingsbesluit vragen burgemeester en wethouders aan het binnen het projectgebied werkzame erkende wijkorgaan advies uit te brengen over de in voorbereiding zijnde omgevingsvergunning. Dit is geen wettelijke procedurestap maar een binnen de gemeente Enschede gehanteerde werkwijze die is vastgelegd in de Regeling Wijkorganen 2008 en nader uitgewerkt in de notitie Wijkorganen en Adviesafspraken.

De projectlocatie "Zonnepark Boeldershoek-West" is gelegen binnen het werkgebied van Vereniging Behoud Twekkelo. Dit is een erkend wijkorgaan dat voorafgaand aan het in procedure brengen van de omgevingsvergunning met projectafwijkingsbesluit om advies dient te worden gevraagd. Op 20 oktober 2020 is in een bijeenkomst over het Buurt-energieplan Twekkelo, Boekelo, Usselo door de gemeente toegelicht dat er een procedure loopt om het in 2017 voor 10 jaar vergunde zonneveld van 20 hectare dat reeds is gerealiseerd (zonnepark Boeldershoek-West) tot 2042 (dus 25 jaar gerekend vanaf 2017) planologisch mogelijk te maken. De betrokken jurist van de gemeente heeft aangegeven de voorzitter van Vereniging Behoud Twekkelo hierover wel bij te willen praten. Laatstgenoemde gaf aan dit te waarderen, maar dit niet nodig te vinden.

Daarnaast heeft de initiatiefnemer in de periode 2016-2019 op diverse momenten en manieren gecommuniceerd met de omgeving. Een verslag hiervan is opgenomen in onderdeel 6 van de ruimtelijke onderbouwing in bijlage 1. Het gaat onder andere om keukentafelgesprekken, een inloopavond en een brief aan omwonenden.

1.4 Procedure

Op de procedure voor het verlenen van een omgevingsvergunning met projectafwijkingsbesluit is de uitgebreide voorbereidingsprocedure uit paragraaf 3.3 van de Wabo van toepassing.

Vooroverleg

In het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is voorgeschreven (artikel 3.1.1) dat burgemeester en wethouders voorafgaand aan het in procedure brengen van bestemmingsplan overleg moeten plegen met de besturen van eventueel betrokken andere gemeenten, het waterschap, de provincie en met die diensten van het Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen die in het plan in het geding zijn. Van het wettelijke vooroverleg met Rijk en provincie kan in de praktijk in veel gevallen worden afgezien. De provincie Overijssel en het Rijk hebben beleid vastgesteld, waarin is bepaald dat zij een bestemmingsplan alleen nog voor vooroverleg willen ontvangen, indien daarmee ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt die raken aan bepaalde ruimtelijke belangen van de provincie of het Rijk. In artikel 6.18 van het Besluit omgevingsrecht is bepaald dat artikel 3.1.1 Bro ook van toepassing is op te verlenen omgevingsvergunningen met projectafwijkingsbesluit.

Ruimtelijke belangen van andere gemeenten, het waterschap of het Rijk worden niet beïnvloed of geschaad met dit project. Daarom is afgezien van het plegen van vooroverleg met deze partijen. Het voornemen voor Zonnepark Boeldershoek-West is wel voorgelegd aan Provincie Overijssel in het kader van vooroverleg. De provincie gaf op 13 oktober 2020 aan dat het plan in het ruimtelijk beleid past en dat zij geen belemmeringen ziet om het plan in deze vorm in procedure te brengen.

Terinzagelegging ontwerpbeschikking

De ontwerpbeschikking met de daarbij behorende stukken heeft gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage gelegen. Tijdens deze periode kon een ieder zienswijzen naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders. De terinzagelegging en de mogelijkheid om tijdens die periode zienswijzen naar voren te brengen dient te worden aangekondigd in de Huis aan Huis, de Nederlandsche Staatscourant en via internet.

De aankondiging van de terinzagelegging van de ontwerpbeschikking omgevingsvergunning met projectafwijkingsbesluit "Zonnepark Boeldershoek-West" is op 23 december 2020 gepubliceerd in "Huis aan Huis", in de Staatscourant, in het Gemeenteblad, op de website van de gemeente Enschede en op de website www.officielebekendmakingen.nl.

Gedurende de termijn van de terinzagelegging van de ontwerpbeschikking is er één zienswijze naar voren gebracht. Het besluit is niet gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbesluit.

Verklaring van geen bedenkingen

Voordat burgemeester en wethouders een omgevingsvergunning met projectafwijkingsbesluit kunnen verlenen kan het wettelijk verplicht zijn dat een ander bevoegd gezag (gemeenteraad, provincie of Rijk) eerst een verklaring van geen bedenkingen moet afgeven voor een of meer onderdelen van de te verlenen omgevingsvergunning.

Voor het project "Zonnepark Boeldershoek-West" is voor het afwijken van het bestemmingsplan Buitengebied Noordwest een verklaring van geen bedenkingen door de gemeenteraad noodzakelijk. De gemeenteraad is het bevoegd gezag voor bestemmingsplannen.

De gemeenteraad van Enschede heeft op 15 december 2020 een 'ontwerp verklaring van geen bedenkingen' afgegeven ten aanzien van het afwijken van het bestemmingsplan "Buitengebied Noordwest" voor het realiseren van Zonnepark Boeldershoek-West.

Aangezien er een zienswijze is ingediend tegen het ontwerp besluit, is de gemeenteraad om een definitieve verklaring van geen bedenkingen gevraagd. Deze is afgegeven op 12 april 2021.


Rechtsbescherming

Na verlening van de omgevingsvergunning met projectafwijkingsbesluit staat voor belanghebbenden de mogelijkheid open om bij de Rechtbank Overijssel beroep in te stellen tegen de verleende omgevingsvergunning. Aansluitend kunnen belanghebbenden nog hoger beroep instellen tegen de uitspraak van de rechtbank bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Hoofdstuk 2 Conclusies

De ontwikkeling past in het ruimtelijke beleid, zowel op rijks-, provinciaal als gemeentelijk niveau. De realisatie van het zonnepark draagt bij aan de doelstelling om minimaal 20% duurzaam opgewekte energie beschikbaar te hebben. Het zonnepark is ingepast in het landschap. Vanuit milieutechnisch oogpunt zijn er geen bezwaren tegen de aanleg van het zonnepark. Het plan is economisch uitvoerbaar.

Op basis van het gestelde in de ruimtelijke onderbouwing (zie bijlage 1) kan voor het realiseren van de zonneparken een omgevingsvergunning met projectafwijkingsbesluit als bedoeld in artikel 2.12, 1e lid onder a 3º van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) worden verleend. Uit de toetsing aan vigerende wet- en regelgeving, ruimtelijk relevante en stedenbouwkundige beleidskaders en diverse relevante omgevingsaspecten is gebleken dat er geen belemmeringen aanwezig zijn voor de uitvoerbaarheid van dit project.

Op 12 april 2021 heeft de gemeenteraad een definitieve verklaring van geen bedenkingen afgegeven (zie paragraaf 1.4).