direct naar inhoud van 2.1 Ruimtelijke kenmerken en structuur
Plan: Overmaat - Fokkerweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.20110208-0003

2.1 Ruimtelijke kenmerken en structuur

Overmaat

De verschillende deelgebieden van de gebiedsontwikkeling luchthaven Twente en omgeving hebben een eigen ruimtelijke karakteristiek. Elk voormalig militair kamp moet worden gezien als ensemble, maar onderling verschillen de kampen van opzet en karakter. Overmaat heeft een landhuisstructuur.

Overmaat maakt deel uit van een type landschap dat kenmerkend is voor de lagere zandgronden. Hier wordt gesproken van een kampenlandschap met verspreide kleine kampen of eenmansessen, beekdalen op geringe afstand en kleinere woeste gronden. Deze elementen worden afgewisseld met lanen en geriefbosjes, waardoor er een parkachtig karakter is ontstaan. Ten zuiden van Kamp Overmaat waren nog in de 19e eeuw kleine heidevelden te vinden, die pas in de 20e eeuw ontgonnen zijn.

In Overmaat is duidelijk onderscheid te maken tussen de noord- en de zuidzijde, die in ruimtelijk opzicht niets (meer) met elkaar te maken hebben; aan de noordkant bevinden zich vrijstaande woningen. Hier is sprake van een lintbebouwing van vrijstaande woningen, ieder met eigen tuinen door hagen omgeven. Deze hagen dragen bij aan een eenheid van het beeld. Aan de zuidzijde bevindt zich de oorspronkelijke eetzaal, tot voor kort in gebruik als kantoor. Het gebouw wordt bereikt via een rondgaande weg om een lager gelegen vijver heen. Aan de oever van de vijver staan grote metasequoia's (moerascipressen), die bijdragen aan een buitenplaatssfeer. Achter het kantoor/gebouw ligt een bosterrein zonder duidelijke functie.

Fokkerweg

De locatie Fokkerweg ligt tussen het vliegveld en de Vergertweg, de verbindingsweg tussen de Weerseloseweg c.q. de A1 en het dorp Lonneker. Vanaf de Vergertweg takt de Fokkerweg als een doodlopende zijtak af. Het plangebied maakte al tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van de kampen die rondom het vliegveld werden aangelegd. Als onderdeel van de camouflagetaktiek werden de kampen zo in het Twentse landschap gesitueerd dat ze vanuit de lucht op nederzettingen en boerderijen leken. Echter de bebouwing van dit kleine kamp werd rond 2000 gesloopt. Nadat de delen van de verharding werden opgeruimd, ontstond rondom het oudere boombestand veel wildgroei door gebrek aan onderhoud. De grotendeels braakliggende locatie heeft sindsdien nauwelijks meer een functie.

De houtwallen rondom het plangebied zijn tevens een restant van het Twentse kampenlandschap waarin deze locatie als camouflage werd gevestigd. Deze houtwallen zijn wel belangrijke elementen voor de samenhang van het landschap ten zuiden van het vliegveld.

Ten westen van het plangebied, aan de andere kant van de Fokkerweg, ligt een cluster met negen woningen voor voormalige werknemers van Defensie. Het zijn eenvoudige woningen, vooral houten woningen die op zomerhuisjes lijken. Verder liggen nog drie woningen aan de Fokkerweg, een landhuis ten zuiden van de locatie en een tweekapper ten noorden van het gebied. Tussen de verschillende woningen is geen ruimtelijke samenhang herkenbaar, ook niet in relatie tot het agrarisch buitengebied. De woningen verschillen in hoogte, bouwmassa en bouwstijl. Ook sluiten zij niet aan bij de bouwstijl van de gebouwen die in de tijd van de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd.