direct naar inhoud van 2.1 Ruimtelijke karakteristieken en structuur
Plan: Het Bijvank Noord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.20110198-0004

2.1 Ruimtelijke karakteristieken en structuur

2.1.1 Ruimtelijke beschrijving plangebied

Het Bijvank Noord is in de jaren '60 van de 20e eeuw ontworpen en gebouwd als onderdeel van de wijk Wesselerbrink. De wijk is planmatig opgezet en kenmerkt zich door scheiding van functies zoals wonen en voorzieningen. Een ander kenmerk van dit type wijk is het herkenbare bebouwingspatroon van herhaalde stempels. Elke buurt onderscheidt zich door een eigen stempelpatroon. Het Bijvank Noord is een woonbuurt met een eenzijdig woningaanbod. Winkels en maatschappelijke voorzieningen liggen op korte afstand van het plangebied.

Door de ruimtelijke opzet heeft Het Bijvank Noord een kindvriendelijk karakter. De brinken zijn geschikte speelterreinen vanwege de groene en verkeersluwe opzet. Het Bijvank en de Wesselerbrinklaan zijn de ontsluitingswegen voor de buurt die daardoor een gunstige ligging ten opzichte van de snelweg heeft.

2.1.2 Landschappelijke structuur

In Het Bijvank Noord is veel openbaar groen aanwezig. Het groen vormt een belangrijk onderdeel van de identiteit van de brinken. De groene randen van de buurt zijn belangrijke kwaliteiten. Aan de Wesselerbrinklaan en de Geessinkweg heeft het groen een parkachtige structuur. Het kenmerk van de Wesselerbrink als een groene wijk ontstaat doordat de achterkanten van de gebouwen naar de ontsluitingswegen gekeerd zijn en de buurten door middel van groenstructuren (vaak bosplantsoen) van het openbare gebied gescheiden zijn.