direct naar inhoud van Hoofdstuk 7 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Eschmarke Zuid West 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.20102122-0003

Hoofdstuk 7 Economische uitvoerbaarheid

Algemeen

Het hoofddoel van dit bestemmingsplan is de bestaande situatie juridisch vast te leggen. Het plan heeft hoofdzakelijk een conserverend karakter. Het accent ligt dan ook voornamelijk op het beheer van de bestaande situatie. Voor het conserverende gedeelte van het bestemmingsplan is dan ook geen exploitatieopzet gevoegd.

Gebied De Leuriks Oost

Het totale bestemmingsplangebied Eschmarke Zuid West is in totaal circa 110 hectare groot. Het gebied wordt aan alle zijden omsloten door infrastructuur. Deze infrastructuur valt overigens grotendeels buiten het plangebied. Aan de west- en zuidwestzijde vormt de Zuid-Esmarkerrondweg de begrenzing van het te ontwikkelen gebied. Aan de zuidzijde is dat de Keppelerdijk en aan de oostzijde de Heidevlinder. De noordelijke begrenzing wordt gevormd door Gronausestraat.

Het bestemmingsplangebied Eschmarke Zuid West vormt de onderlegger voor het realiseren van het plan Leuriks Oost dat een gebied van in totaal 11,3 hectare omvat. Naast uitgeefbare kavels voor particulier opdrachtgeverschap (circa 7,0 hectare) zal er ook openbaar gebied ontwikkeld worden, in totaal circa 4,3 hectare.

Landschappelijke inpassing heeft bij het stedenbouwkundig ontwerp van Leuriks Oost een leidende rol gehad. Het ontwerp heeft zowel een goede landschappelijke inpassing als een geoptimaliseerde verkaveling. De te verwerven gronden en de gemeentelijke eigendommen worden vrijwel volledig in de ontwikkeling meegenomen of gehandhaafd ten behoeve van de landschappelijke inpassing.

De gehanteerde fasering van kosten en opbrengsten van de ontwikkeling van Leuriks Oost is gerelateerd aan de verwachte ontwikkelingsmogelijkheid van het gebied. Start van het bouw- en woonrijp maken en de verkoop van kavels is voorzien in 2013. Op basis hiervan wordt verwacht ultimo 2017 het project te hebben voltooid. De uiteindelijke voortgang van de realisatie is echter zeer afhankelijk van ontwikkelingen in de woningmarkt.

In mei 2011 heeft bestuurlijke besluitvorming, inclusief vaststelling grondexploitatie en kredietverlening, plaats gevonden. De grondexploitatie omvat de verwerving van de benodigde gronden, bodemonderzoek, sanering, het bouwrijp maken, de aanleg van de benodigde infrastructuur (wegen, openbare groenvoorzieningen) en de uitgifte van bedrijfskavels.

De gemeentelijke grondexploitatie van de Leuriks Oost kent per 01-01-2011 een winst op startwaarde van € 7,5 miljoen. Uitgangspunt hierbij is een behoudend reële grondexploitatie waarbij uitgegaan is van een gefaseerde ontwikkeling van het gebied tot en met 2017.

Anterieure Overeenkomsten

Op moment van ter visie legging van het bestemmingsplan (eerste kwartaal 2012) kan worden geconcludeerd dat de gemeente eigenaar is van het merendeel van de uit te geven gronden. Met twee eigenaren zijn echter exploitatieovereenkomsten gesloten. Hierdoor is het kostenverhaal dus anderszins verzekerd. Bij het onderhavige bestemmingsplan is echter wel een exploitatieplan toegevoegd. Dit om het gemeentelijk kostenverhaal te verzekeren, indien een overeenkomst met die eigenaren mocht worden ontbonden voordat de exploitatiebijdrage door die eigenaar mocht zijn betaald.

Conclusie

Gelet op het bovenstaande is de financiële haalbaarheid van het nu voorliggende bestemmingsplan voldoende aangetoond.