direct naar inhoud van 5.1 Ontwikkelingsvisie (Stadsdeelvisie, wijkvisie)
Plan: Getfert-Perik-Hogeland Noord, Herziening 2
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.20091999-0004

5.1 Ontwikkelingsvisie (Stadsdeelvisie, wijkvisie)

In deze paragraaf wordt ingegaan op de visie op toekomstige ontwikkelingen en opgaven in het plangebied, zoals die is vastgelegd in de Stadsdeelvisie Binnensingelgebied.

Het binnensingelgebied is het functionele hart en het meest stedelijke woon- en werkgebied van Enschede. Het belangrijkste kenmerk ervan is de intensieve, levendige menging van allerlei soorten functies, bouwvormen en karakteristieke openbare ruimte. Het binnen- singelgebied kent een grote verscheidenheid aan historisch gegroeide woon- en werkmilieus, elk met een sterk eigen functionaliteit, identiteit en uitstraling.

In het binnensingelgebied is het stedelijk compact wonen het meest voorkomende milieu gekenmerkt door een intensieve menging van wonen (incl. werken aan huis) met daartussen verspreid alle soorten kleinschalige, buurtgebonden functies: detailhandel/ horeca, maat- schappleijke voorzieningen, zakelijke dienstverlening en bedrijvigheid. Voor wat betreft het wonen ligt hier de nadruk op grondgebonden, stedelijk-compact wonen. De openbare ruimte is stenig met groen.

Het aanloopstraatmilieu:

Het aanloopstraatmilieu is zeer karakteristiek voor het binnensingelgebied. Dit milieu vinden we langs de Lipperkerkstraat, de Kuipersdijk, de Haaksbergerstraat en de Deurningerstraat. Vanuit elk van de windrichtingen heeft zich langs deze straten naar de binnenstad toe, een kleinschalig gemengd milieu ontwikkeld, waarin de volgende functies algemeen voorkomen: detailhandel/horeca, zakelijke dienstverlening en wonen (inclusief werken aan huis). Voor wat betreft het wonen ligt de nadruk op centrum-stedelijk wonen (gestapeld). De openbare ruimte is stenig met groen.

Doelstellingen met betrekking tot het te voeren beleid in aanloopstraatmilieus:

- Doorgaande toevoeging van economische activiteiten, voorzieningen en wonen, uitgaande van de bestaande ruimtelijke verdeling van die functies.

- vergroten van de samenhang binnen de woon- en werkmilieus gericht op een efficiƫnte vervlechting van functies en een koppeling van nieuwe ontwikkelingen aan bestaande historische en groene identiteiten en elementen.

- vergroten van de diversiteit tussen woon- en werkmilieus qua gebruiksmogelijkheden en in ruimtelijk beeld. Doel hierbij is om te kunnen inspelen op de behoeften van de samenleving die steeds pluriformer wordt.