direct naar inhoud van Hoofdstuk 7 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Medisch Spectrum Twente 2009
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.20090894-0004

Hoofdstuk 7 Economische uitvoerbaarheid

Het hoofddoel van het bestemmingsplan "Medisch Spectrum Twente 2009" is de gewenste toekomstige situatie planologisch-juridisch vast te leggen. De gronden in het plangebied zijn grotendeels in eigendom van het Medisch Spectrum Twente.

Toetsing aan Grondexploitatiewet en eventueel opstellen van grondexploitatie

Het bestemmingsplan dient te worden herzien, aangezien er nieuwbouw wordt gerealiseerd met een bestemming en bouwmogelijkheden die (deels) afwijken van de geldende bestemming en daaraan gekoppelde planvoorschriften. Er is sprake zowel van een bouwplan in de zin van de Wet ruimtelijke ordening en het Besluit ruimtelijke ordening als van een herziening van het bestemmingsplan en daarom is de Grondexploitatiewet van toepassing. Dit betekent dat alle gemeentelijke kosten, waaronder de gemeentelijke apparaatskosten, maar ook de leges voor de herziening van het bestemmingsplan, dienen te worden verhaald door de gemeente en door de ontwikkelende partij te worden betaald.

Voorafgaand aan het vaststellen van het nieuwe bestemmingsplan zal een anterieure exploitatieovereenkomst worden gesloten met de ontwikkelende partij, het Medisch Spectrum Twente (MST), waarin in ieder geval de genoemde gemeentelijke kosten zullen worden verhaald. Zodra de exploitatieovereenkomst gesloten is, zal daarvan overeenkomstig het bepaalde in artikel 6.24 van de Wet ruimtelijke ordening in het weekblad "Huis aan Huis" mededeling worden gedaan.

Naast een anterieure overeenkomst sluit de gemeente een planschadeovereenkomst met de ontwikkelaar MST om eventuele planschadeclaims van derden bij de ontwikkelende partij te kunnen verhalen.

De gemeente zal geen grondexploitatie openen in de zin van de Grondexploitatiewet.

Wel wordt een administratief complex geopend op basis waarvan de door de gemeente gemaakte kosten en de exploitatiebijdrage van het MST kunnen worden verwerkt.

Economische uitvoerbaarheid (financiele haalbaarheid, realiteitsgehalte, toekomstige functieveranderingen)

Het bouwplan binnen het bestemmingsplangebied wordt volledig uitgevoerd door de ontwikkelende partij (MST). Deze partij zorgt zelf voor de financiering, waarbij aangetoond dient te worden dat de beoogde ontwikkeling financieel haalbaar is. Dit zal het MST nodig hebben om zelf de ontwikkeling te kunnen financieren.

Regels in exploitatieplan over financieringscategorie voor woningbouw

Op grond van het bepaalde in artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening dient de gemeenteraad voor gronden waarop een bouwplan als bedoeld in artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is voorgenomen een exploitatieplan vast te stellen, tenzij het kostenverhaal van de grondexploitatie over de in het bestemmingsplan begrepen gronden anderszins is verzekerd.

Aangezien er een anterieure exploitatieovereenkomst met het MST wordt afgesloten, zal er geen exploitatieplan opgesteld behoeven te worden. Daarnaast zal er in het exploitatiegebied geen woningbouw worden gepleegd, zodat dit onderdeel niet nader zal behoeven te worden ingevuld.

Gelet op het bovenstaande kan worden gesteld dat het kostenverhaal voldoende anderszins is verzekerd en is de economische uitvoerbaarheid van het voorliggende bestemmingsplan voldoende aangetoond.