direct naar inhoud van Hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Hardick-Seckel
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.20082400-0004

Hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid

Het hoofddoel van het bestemmingsplan "Hardick-Seckel" is de gewenste toekomstige situatie planologisch-juridisch vast te leggen. Binnen het plangebied zijn verschillende deelontwikkelingen beoogd, met als hoofddoel de ontwikkeling van een gemengd woon-/werkmilieu. Het grootste deel van het binnenterrein en een gedeelte van de randen aan de Bleekweg en de Getfertweg is gemeentelijk eigendom. De overige gronden in het plangebied zijn eigendom van particulieren en projectontwikkelaars.

afbeelding "i_NL.IMRO.0153.20082400-0004_0019.jpg"

afbeelding: overzicht gemeentelijk eigendom en eigendom projectontwikkelaars

Van de gronden die eigendom zijn van particulieren en projectontwikkelaars behoren slechts een drietal grotere terreinen tot het herontwikkelingsgebied "Hardick & Seckel". De overige in het plangebied begrepen gronden, met name de woningen aan de Sumatrastraat en de Getfertweg en de bedrijven aan de Kuipersdijk, behoren niet tot de herontwikkeling "Hardick & Seckel" en zijn conserverend bestemd overeenkomstig de bestaande situatie.

Grondexploitatie "Hardick & Seckel"

De gemeenteraad van Enschede heeft in zijn vergadering van 3 juli 2007 de grondexploitatie met bijbehorend programma voor dit plangebied vastgesteld. Voor de voorgestelde ontwikkelingsrichting (woningen langs de randen en bedrijven op het binnenterrein) bedraagt het benodigde krediet voor de grondexploitatie ca. € 9,4 miljoen. Dit krediet bestaat voor 50% uit kosten verwerving, 7% kosten planvoorbereiding (VTU) en 43% overige kosten (sloopkosten, milieuonderzoekskosten, bodemsanering, hoofdinfrastructuur, bouw- en woonrijp maken, afdrachten fondsen en rente). Daar staan voor € 5 miljoen aan inkomsten tegenover door de verkoop van bedrijfs- en woonkavels en overig bestaand onroerend goed. Dit betekent dat de grondexploitatie naar verwachting zal sluiten met een negatief saldo. Voor dit tekort is een voorziening getroffen ten laste van de reserve Grondbedrijf en een provinciale subsidiebijdrage.

Exploitatieovereenkomst

De gebieden in het plangebied die geen gemeentelijk eigendom zijn worden in samenwerking met de gemeente Enschede door particulieren en/of projectontwikkelaars ontwikkeld, waarbij de gemeente de kosten zal verhalen middels het sluiten van een exploitatieovereenkomst met de betreffende particuliere ontwikkelaars. Zodra de exploitatieovereenkomsten gesloten zijn zal daar overeenkomstig het bepaalde in artikel 6.24 Wro in de "Huis aan Huis" mededeling worden gedaan.

Exploitatieplan

Op grond van het bepaalde in artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening dient de gemeenteraad voor gronden waarop een bouwplan als bedoeld in artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is voorgenomen een exploitatieplan vast te stellen, tenzij het kostenverhaal van de grondexploitatie over de in het bestemmingsplan begrepen gronden anderszins is verzekerd.

Gelet op het bovenstaande onder "Grondexploitatie" en "Exploitatie-overeenkomst" kan worden gesteld dat het kostenverhaal voldoende anderszins is verzekerd en is de economische uitvoerbaarheid van het nu voorliggende bestemmingsplan voldoende aangetoond.