direct naar inhoud van 2.1 Huidige situatie plangebied
Plan: Hardick-Seckel
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.20082400-0004

2.1 Huidige situatie plangebied

Historische ontwikkeling

Het plangebied "Hardick-Seckel" ontleent zijn naam aan de voormalige textielfabrieken in het gebied. De fabriek "Hardick & Seckel" is indertijd ten onder gegaan aan de hevige concurrentiestrijd in de textiel. De fabriek is samen met een aantal andere fabrieken opgekocht door de gemeente Enschede. Het pand "Hardick & Seckel" is vervolgens eerst een tijdje in gebruik geweest door gemeentelijke bedrijven, daarna is het grotendeels leeg komen te staan. In de jaren '80 van de vorige eeuw is het pand verbouwd en aangepast zodat er een bedrijfsverzamelgebouw in gehuisvest kon worden.

Gebiedsbeschrijving

Het fabriekscomplex "Hardick & Seckel" bestond uit drie hoofdgebouwen die ten behoeve van de functie van bedrijfsverzamelgebouw zijn opgedeeld in een aantal bedrijfsunits, kantoorunits en opslagruimtes. Het bedrijfsverzamelgebouw is nu dermate verouderd dat het beheer van het pand en de handhaving van de bedrijfsverzamelfunctie veel geld kost. Naast het bedrijfsverzamelgebouw stonden er in het plangebied nog een aantal bedrijfspanden, voornamelijk aan de Bleekweg en de Getfertweg, waarvan het merendeel recentelijk is gesloopt. De overige bebouwing in het plangebied bestaat uit woonbebouwing, met name aan de Sumatrastraat, met versnipperd nog wat bedrijvigheid - al dan niet aan huis. Langs de Kuipersdijk is nog sprake van een concentratie van bedrijfsbebouwing, direct grenzend aan het Hardick & Seckel-complex. De randen van het plangebied, met name de noord- en oostrand, zijn overwegend in particulier eigendom. De afdakswoningen aan de Sumatrastraat 61 t/m 71 zijn gemeentelijk monument.

afbeelding "i_NL.IMRO.0153.20082400-0004_0004.jpg"

afbeelding: luchtfoto plangebied Hardick & Seckel

Het plangebied heeft een oppervlakte van ca. 5 hectare en is gelegen in de directe nabijheid van de Enchedese Singelring (de Varviksingel) en op loopafstand van het H.J. Van Heekplein en de Enschedese binnenstad. Het plangebied "Hardick-Seckel" wordt aan alle zijden omsloten door woningen, met name in de grondgebonden sfeer. Ten oosten en zuiden van het plangebied zijn dit bestaande woongebieden die zich kenmerken door gesloten bouwblokken, de kleinschalige bebouwing aan de zuidrand van 't Getfert is kenmerkend voor het Singelmilieu. Ten noorden van het plangebied, ter plaatse van het Perikplein, heeft herstructurering plaatsgevonden, waar bij de inpassing van de nieuwe bebouwing veel aandacht is geschonken aan de semi-openbare ruimte. Ten westen van het plangebied is sprake van een nieuwe ontwikkeling. Daar wordt de nieuwe woonwijk "Hofkwartier" gerealiseerd, eveneens met overwegend grondgebonden woningen. Ten zuidwesten van het plangebied, in het zuidelijk deel van het "Hofkwartier", wordt momenteel een stedenbouwkundig accentpunt gerealiseerd in de vorm van een appartementencomplex (seniorenwoningen/woonzorgwoningen) met commerciƫle ruimten in de plint. Het plangebied wordt goed ontsloten via de verkeersader Kuipersdijk. De Kuipersdijk is vanaf de noordrand van het plangebied richting binnenstad een aanloopstraat met de daarvoor kenmerkende mix van detailhandel, commerciƫle functies en wonen. Het plangebied wordt tevens ontsloten door de Getfertweg, die via de Varviksingel en de Wooldriksweg in directe verbinding staat met de Zuidelijke Invalsweg (Zuiderval).